La societat civil s’organitza per blindar la presència del català a internet

La Fundació .cat coordina una aliança de 10 entitats per diagnosticar i proposar solucions per millorar la salut de la llengua al món digital

Categories:

Marc Vilajosana

L'Aliança analitzarà amb un informe tècnic la pèrdua de visibilitat del català a les cerques de Google
L'Aliança analitzarà amb un informe tècnic la pèrdua de visibilitat del català a les cerques de Google | @digitalencatala (Twitter)

La problemàtica amb la presència del català en les cerques de Google durant els darrers mesos ha provocat la creació de l’Aliança per la presència digital del català, una plataforma impulsada per 10 entitats civils que té l’objectiu de coordinar esforços per millorar la situació de la llengua catalana al món digital. “Ens organitzem per ser més eficients, més ambiciosos i més útils en la defensa de la llengua”, ha declarat el president de la Fundació .cat, Genís Roca, entitat que assumeix la secretaria tècnica del nou espai. La iniciativa ja s’ha convertit en la primera ocasió des de la creació del domini .cat que aconsegueix reunir les associacions i fundacions que actuen en defensa del català a internet.

La plataforma ha identificat vuit àmbits o verticals principals en els quals té previst actuar: els continguts web, les aplicacions mòbils, les xarxes socials, les plataformes audiovisuals, l’automoció, els electrodomèstics, els assistents de veu i la intel·ligència artificial. “En alguns casos, és un problema d’infraestructura global, mentre que en altres és qüestió de dialogar amb un grup d’empreses. L’aliança serà l’interlocutor i analitzarà els recursos que podrà aportar cada entitat”, ha expressat el secretari tècnic de la nova formació, el periodista i enginyer Albert Cuesta.

L'Aliança per la presència digital del català ha identificat vuit àmbits en què la llengua necessita millorar la seva presència

Per cadascuna de les vuit línies d’actuació, l’Aliança aplicarà un mateix procediment. En primer lloc, realitzarà una diagnosi de la situació a partir de dades objectives i no de percepcions personals. A continuació, la plataforma identificarà els agents públics i privats amb qui cal contactar i posarà a la seva disposició els recursos tècnics i de coneixement de les entitats participants per solucionar el problema. Finalment, s’impulsarà un observatori o tauler de comandament per a cadascun dels verticals, amb la intenció de fer un seguiment del tema i evitar que “es vagi degradant amb el temps”. Paral·lelament, l’Aliança també impulsarà campanyes informatives perquè la societat configuri correctament els seus dispositius i entorns d’usuaris, així com prescripcions per destacar els serveis i productes que “li donin al català la presència que li correspon davant dels qui no ho fan”, ha expressat Cuesta.

L’Aliança està formada per Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Fundació .cat, Institut d'Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i WICCAC. “La nostra vocació és tenir relacions amb els governs i les administracions, però no formen part de l’aliança. Treballem per relacionar-nos amb normalitat amb tots els governs”, ha detallat Roca. El projecte espera poder sumar nous membres durant els pròxims mesos, i està oberta a qualsevol entitat dels territoris de parla catalana que en vulgui formar part.

El problema de Google

El primer punt d’actuació de la nova Aliança és la creació d’un informe tècnic que analitzi objectivament el problema amb la presència del català en les cerques de Google. La iniciativa arriba com un encàrrec del Govern de la Generalitat i basa els seus resultats en l’anàlisi de dades de trànsit de pàgines web bilingües o multilingües. “A més de comptar amb les mateixes webs de l’aliança, ens hem posat en contacte directament amb una cinquantena d’entitats que, en conjunt, gestionen centenars de llocs web amb contingut en català”,ha relatat Cuesta. A aquests col·laboradors se’ls ha demanat que proporcionin les dades de trànsit web dels dos últims anys “per identificar el moment en què va començar el problema”.

L’Aliança preveu comptar amb una versió preliminar de l’informe la setmana vinent. Un cop es disposi del document final, l’organització es coordinarà amb l’executiu català per determinar de quina manera caldrà abordar la temàtica amb Google. “La predisposició de Google és bona. Ha expressat una ferma voluntat de demostrar que no té cap problema amb la llengua catalana, i el que demana és informació tècnica per resoldre la situació”, ha confirmat Roca. De moment, amb les dades recaptades i analitzades fins ara, s’han confirmat dues realitats: que la pèrdua de trànsit en català respecte a la situació anterior a l’estiu de 2022 oscil·la entre el 30 i, en casos extrems, el 90%, i que l’idioma més beneficiat d’aquest fet és el castellà.