Cofundadora i CEO de Fibracat, i presidenta de Fibracat TV

El Metavers i la Paquita

"Les TIC i la tecnologia ens poden fer la vida més fàcil, però també poden agreujar les bretxes socials preexistents"

Per fi hem tancat la carpeta 2021, un altre 'any covid' i marcat de nou per l'acceleració de la digitalització: creix el teletreball, el delivery, la venda online..., fins i tot avancem cap a un món virtual tridimensional anomenat metavers (o Catvers, en la versió catalana i en català). Apareixem en els rànquings com el cinquè territori més digitalitzat d'Europa, segons un estudi de la Universitat de Deusto que analitza paràmetres com la connectivitat, l'ús dels serveis d'internet o el grau de digitalització de l'administració. Però, alhora, els riscos d'aquest mateix fenomen es fan més evidents. I és que és innegable que les TIC i la tecnologia ens poden fer la vida més fàcil, però que també poden agreujar les bretxes socials preexistents.

Les bretxes digitals són diverses. Les d'accés afecten la Catalunya 'buidada', que també existeix: petits pobles del Pirineu encara sense accés a una connexió de qualitat, per exemple. També és una bretxa d'accés que el 35% de les llars amb ingressos inferiors a 900 euros no tinguin ordinador, una mancança que s'evidencia cada cop que les classes tornen a fer-se online. En aquest terreny també queda feina per fer, tot i que les operadores catalanes i el govern hem fet grans esforços per estendre la fibra òptica a tots els racons i hem impulsat campanyes per fer arribar ordinadors o tauletes a moltes famílies.

"Les TIC i la tecnologia ens poden fer la vida més fàcil, però també poden agreujar les bretxes socials preexistents"

Però hi ha una altra bretxa que és, potser, encara més greu. Afecta homes i dones com la Paquita Blanch: manresana, 88 anys, fa teatre des dels 20, però no entén què és un Tiktoker, ni un tal Bizum. I, molt menys, el Catvers. El problema és que tampoc sap utilitzar la banca online, fer una videotrucada, una cerca a Google o una consulta en línia a través de La Meva Salut. En definitiva, pateix la bretxa digital de capacitació. Pot tenir un dispositiu i una línia de connexió, però no té les habilitats per tal que la tecnologia i internet li facin la vida una mica més fàcil.

La Paquita és la protagonista d'un dels capítols de L'Altaveu, el nou programa de Fibracat TV que vol contribuir a reduir la bretxa digital entre la gent gran i que promou el Departament de Drets Socials. En cada programa, un jove influenciador i bon coneixedor de les noves tecnologies té l'encàrrec d'ensenyar una eina digital a una persona gran de forma didàctica i entenedora. La Paquita rebrà les 'lliçons' de la Nadine Romero, de 24 anys, també manresana i amb més de 73.000 seguidors a Tik Tok.

"Necessitem polítiques públiques i també iniciatives privades que facilitin l'accés a la xarxa, entenent internet com un bé essencial"

L'Altaveu només és una petita contribució per combatre la bretxa, i el combat és complex. Està clar que necessitem polítiques públiques i també iniciatives privades que facilitin l'accés a la xarxa, entenent internet com un bé essencial. Però també necessitem projectes que facilitin la capacitació digital de milers de persones. Gent gran que, com la Paquita, són ciutadans actius, però es perden en un metavers incomprensible.