Cofundadora i CEO de Fibracat, i presidenta de Fibracat TV

De pirates i marines

“Steve Jobs deia que allò que separa als emprenedors exitosos dels qui fracassen és la perseverança”

Deia Steve Jobs que és molt més divertit fer-se pirata que allistar-se a la Marina. I el cert és que anar a contracorrent costa més, de vegades esgota, però és infinitament més gratificant. L'any 2019, a Fibracat ens vam llançar a nedar a contracorrent. Vam decidir crear una televisió, primera bogeria en un moment on els consums televisius baixen i la publicitat encara més. Vam decidir que se centraria a difondre la cultura tecnològica i els referents femenins. Segona bogeria: “No fareu sèries ni pel·lícules? Parlareu de dones que no són famoses?”. I encara la tercera: teníem clar que ho faríem amb producció pròpia i 100% en català.

Vam demanar una reunió amb el Grup Godó per llogar-los un canal de la TDT i, evidentment, la incredulitat va ser total. Teniu experiència? Qui hi ha darrere de Fibracat? No ens va sorprendre, perquè ja havíem escoltat molts cops la frase “això és una bogeria”. M'he acostumat a respondre amb un somriure: “Som Fibracat, l'únic operador que competeix a tot Catalunya amb estructura pròpia de fibra òptica i amb independència en telefonia mòbil com a operador propi. Saps? Un Juan Palomo! Aquesta empresa la va crear el Josep Olivet amb 18 anys i junts la vam convertir en Fibracat el 2013. I sí, ara fem televisió. Sense sèries. Però amb propòsit: l'empoderament femení i la igualtat”.

"L'1 de juny de 2020, confinats i en plena pandèmia, Fibracat TV començava a emetre amb continguts i formats diferents de qualsevol altra tele"

Uns dies després d'aquella reunió, el grup Godó va donar l'ok i poc després ho va fer el Consell de l’Audiovisual de Catalunya. La “bogeria” es posava en marxa i calia buscar còmplices. Alguns van reaccionar de nou des de la incredulitat i amb una allau de preguntes. Altres, després de la sorpresa inicial, van pujar al vaixell de seguida. Haig d'agrair la resposta valenta de gent com el Dani Sala, el Joan Domènech, la Tània Empez, la Gemma Cernuda d'Ellas deciden, i la Mireia del Pozo, amb qui vam redactar el nostre Manifest per la igualtat. I de més dones que no van dubtar a embarcar-se en aquesta aventura, com la Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, o la Maria Darnell, avui directora del canal.

L'1 de juny de 2020, confinats i en plena pandèmia, Fibracat TV començava a emetre amb continguts i formats diferents de qualsevol altra tele; amb més de la meitat dels espais relacionats amb la perspectiva de gènere i la revolució digital; amb el 94% de producció amb origen a Catalunya; i amb pràcticament el 100% dels continguts en català, cosa que no fa cap altre canal de TDT amb cobertura a tot el país.

“Steve Jobs deia que allò que separa als emprenedors exitosos dels qui fracassen és la perseverança”

Un any després, hem rebut el reconeixement de l'Institut d'Estudis Catalans i l'Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya, entre altres. I el que és més important: prop de 225.000 persones ens veuen cada dia en algun moment. També són teleespectadors revolucionaris, a qui no agrada la televisió d'abans, molt més 'pirates' que 'marines'.

Començava amb Steve Jobs i acabo amb ell. Deia el geni d'Apple que allò que separa als emprenedors exitosos dels qui fracassen és la perseverança. Doncs en això, no ens guanyaran. Llarga vida a Fibracat TV i a les 'pirates' que comparteixen cada dia aquesta bogeria.