Aquestes són les 10 empreses catalanes més disruptives de 2023
La salut i la sostenibilitat protagonitzen els camps d’actuació de les companyies tecnològiques escollides per ACCIÓ als ‘Catalonia Exponential Leaders’
Categories:
Un any més, l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat ha reconegut les 10 empreses més disruptives de Catalunya de l’any 2023. Les start-ups i companyies escollides han rebut el distintiu de Catalonia Exponential Leaders, un segell que visibilitza la innovació creada al Principat del qual ja fan gala corporacions com Bitmetrics, BMAT, Advanced Air Mobility o AllRead.
Drons per una logística més sostenible
Nascuda a Almacelles (Segrià) el 2021, la start-up AldoraTech vol reinventar la logística del sector industrial a través d’uns drons de fabricació pròpia basats en impressió 3D i materials compostos. L’empresa, especialitzada en l’última milla, implementa tecnologies de visió per computació que permet als drons entregar paquets sense la necessitat d’aterrar, la qual cosa millora la rapidesa en transport urgent de productes essencials. La companyia aspira a substituir els automòbils en aquesta darrera fase del procés industrial, un fet que permetria reduir un 80% les emissions de CO2.
Tecnologia contra les malalties aòrtiques
Les malalties cardiovasculars són l’especialitat d’Aortyx, una companyia emergent creada per investigadors de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i de l’Hospital Clínic que busca tractar aquestes patologies de la manera menys invasiva possible. Per aconseguir-ho, l’empresa ha dissenyat un dispositiu endovascular que repara els teixits de les artèries des de dins, amb un procés que mimetitza el comportament biomecànic del cos humà. En concret, la patent d’Aortyx és un pedaç viscoelàstic que s’introdueix dins de les artèries a través d’un catèter i que regenera les parts disseccionades. A més, el dispositiu és bioabsorbible, és a dir, que es dissol progressivament sense causar respostes tòxiques o inflamatòries.
AldoraTech i BUSUP volen revolucionar la logística industrial i el transport corporatiu amb solucions més sostenibles i eficients
Fusionar la podologia amb la impressió 3D
El grup mèdic Avinent és un referent de la innovació en salut del país, especialitzat en solucions d’ortodòncia, implantologia o pròtesis personalitzades. L’entitat ha col·laborat en la posada en marxa de Map+, el hub de tecnologies 3D orientades a la medicina de Manresa, i l’any passat va traslladar a Santpedor (Bages) la seva unitat dedicada a la fabricació additiva. El darrer projecte que Avinent ha posat en marxa és Inmoovs, un centre dedicat exclusivament als tractaments podològics, en què es fa servir la tecnologia per escanejar les petjades dels usuaris i crear plantilles impreses en 3D totalment adaptades a la fisonomia de cada persona.
Transport corporatiu i compartit
“Quin és el camí més eficient entre dos punts? No és una línia recta. És una línia intel·ligent que connecta múltiples orígens amb múltiples destinacions”. Així defineix la seva proposta BUSUP, una empresa que va néixer el 2011 a les aules de l’escola de negocis IESE amb l’objectiu de canviar la manera com funcionava fins ara el desplaçament dels treballadors a la feina. Els seus fundadors creuen que el model actual és il·lògic i poc sostenible, i han ideat un programari que dissenya rutes personalitzables per a cada empresa, amb l’opció de compartir-les amb altres entitats de la zona, la qual cosa millora l’optimització i l’eficiència de temps i de recursos. El servei opera ja en 40 ciutats de sis països diferents i assegura que permet reduir un 40% el cost dels trajectes dels empleats.
IoT aplicada al sector químic
Concentrol és una empresa química amb més de 80 anys d’història assentada a Riudellots de la Selva (Girona) que aglomera més de 200 productes i opera en 82 països. La companyia, amb seus a Chicago (Estats Units) i Wuxi (la Xina), produeix solucions químiques per tota mena de sectors, com el tèxtil, la fusta, el vidre o l’alimentació. La innovació és un dels valors claus de la corporació, que ha dissenyat un sistema basat en la internet de les coses (IoT) que dona assistència en temps real als clients per fer un ús més eficient i menys contaminant dels seus productes.
Impulsant l’eficiència de l’hidrogen verd
L’hidrogen verd és una de les grans esperances de la indústria energètica per impulsar la transició ecològica, i una de les companyies que treballa per aquest canvi és Jolt Solutions. Aquesta corporació, nascuda a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), s’especialitza en la producció d’electrolitzadors, els mecanismes utilitzats per extreure hidrogen de l’aigua per utilitzar-lo com a font d’energia renovable. Fins ara, aquests elements eren molt poc eficients de fabricar, però l’empresa catalana ha aconseguit dissenyar una solució escalable i fiable per fer més competitiu l’hidrogen verd.
Algoritmes per diagnosticar el càncer d’endometri
El càncer d’endometri és el càncer ginecològic més freqüent en els països desenvolupats i el quart més comú entre les dones espanyoles, amb una incidència d’entre 13 i 14 casos anuals per cada 100.000 persones. La start-up MiMark Diagnostics, originada a l’Hospital Vall d’Hebron, ha desenvolupat un test in vitro anomenat WomEC per millorar la seva diagnosi i fer-ho d’una manera el menys invasiva possible. En aquest sentit, la solució analitza els fluids ginecològics de les pacients amb un algoritme que estudia els biomarcadors específics que determinen si es pateix o no un càncer d’aquestes característiques. El test no només redueix l’afecció física de les pacients, sinó que també és molt més ràpid: passa d’un temps d’espera d’un mes a només dos dies.
Supercomputació per predir catàstrofes climàtiques
El canvi climàtic avança cada vegada a més velocitat, i això suposa un augment del risc que es produeixin catàstrofes naturals. És un repte pel qual les companyies asseguradores o les entitats especialitzades en inversions no estan preparades, i la raó perquè neix Mitiga Solutions, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Aquesta companyia ha dissenyat un model d’intel·ligència artificial a partir dels recursos de supercomputació del BSC que s’especialitza en prediccions físiques. L’eina capta dades en temps real de la vegetació, les dinàmiques climàtiques o la topografia i les fa servir per explicar amb detall el risc climàtic dels seus clients.
Les malalties cardiovasculars i els càncer d'endometri i de pell són els focus d'actuació de les tecnologies d’Aortyx, MiMark Diagnostics i Roka Furadada
Filtres intel·ligents contra la radiació solar
Quan anem a la platja o a llocs molt assolellats sempre ens recorden, amb certesa, la necessitat de posar-nos protector solar, no només per les possibles cremades, sinó també per evitar el desenvolupament de càncers de pell en el futur. Tanmateix, aquests protectors no són prou potents per defensar-nos contra les radiacions dels raigs ultraviolats i aquí és on entra en joc Roka Furadada. Aquesta start-up creada el 2019 ha desenvolupat tres tipus de filtres intel·ligents fotosensibles que s’adapten a les necessitats humanes i defensen la pell de manera més eficient, no només per la seva adaptabilitat, sinó també perquè es fabriquen amb productes que no són nocius ni pels humans ni pel medi ambient. La companyia catalana és una de les 65 propostes finançades per la primera edició de l'Acceleradora del Consell Europeu d'Innovació (CEI), amb uns fons de fins a 17 milions d’euros.
Climatització automatitzada a través d’IA
Amb gairebé 70 anys d’història a les espatlles, Sener és un dels referents de l’enginyeria del país. L’empresa treballa en sectors com l’aeroespacial, l’energètic, el de la mobilitat o el naval, i compta amb més de 3.000 professionals. Entre els múltiples projectes de l’entitat, ACCIÓ ha destacat la solució que han desenvolupat per gestionar de manera centralitzada els sistemes de climatització de grans espais, com fàbriques, aeroports o centres comercials. El sistema aprofita la intel·ligència artificial per operar de manera autònoma aquests equipaments.