Drons creats amb impressió 3D per minimitzar les emissions de CO2 del comerç

La start-up AldoraTech desenvolupa una nau no tripulada destinada al transport de paquets d’última milla

Redacció

L'aeronau d'AldoraTech ha estat confeccionada a Almacelles (Lleida) i presenta un disseny modular adaptable a les necessitats del client
L'aeronau d'AldoraTech ha estat confeccionada a Almacelles (Lleida) i presenta un disseny modular adaptable a les necessitats del client | ACCIÓ

L’última milla és la darrera fase del transport en una activitat comercial, l’etapa en què el producte es desplaça des del centre de distribució fins al seu destí final. Es tracta també d’una pràctica que concentra grans quantitats de contaminació, ja que sovint es realitza amb automòbils. Per tal d’evitar aquests efectes secundaris, la start-upcatalana AldoraTech ha desenvolupat un dron basat majoritàriament en impressió 3D que aconsegueix reduir les emissions de CO2 d’aquesta etapa del transport fins a un 80%.

La nau no tripulada té una mida estàndard de gairebé un metre i mig, una autonomia de 60 kilòmetres i una capacitat de càrrega de fins a tres kg. Amb tot, el dispositiu dissenyat íntegrament a Almacelles (Lleida) destaca per la seva capacitat modular. “Com que el disseny i construcció el fem directament nosaltres i el produïm majoritàriament amb impressió 3D ens podem adaptar”, ha explicat el CEO de l’empresa, Eduard Gómez. Això possibilita que, si un client necessita transportar paquets més grans, poden adaptar la mida de l’aeronau a les seves necessitats.

El dron d’AldoraTech incorpora un mecanisme que permet entregar un paquet sense necessitat d’aterrar. Gràcies a la visió per computador, l’aparell es manté estàtic a l’aire mentre fa baixar el producte amb un cable, tot analitzant en temps real si hi ha algun obstacle en el seu trajecte. Aquesta funció està pensada especialment per complexos industrials i hospitalaris de grans dimensions, on la nau podrà entregar components o medicaments. “El nostre objectiu és començar a introduir aquests drons a les ciutats cap al 2023 a mesura que avanci la normativa de la Unió Europea per fer les entregues d’última milla, és a dir, entregar els paquets d’empreses logístiques directament als clients particulars”, destaca Gómez.

L’empresa, fundada el 2021 per tres enginyers aeronàutics, ha comptat amb un ajut de 75.000 euros de la línia de l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del Departament d’Empresa i Treball, unes subvencions pensades per donar suport a les fases inicials de les empreses emergents tecnològiques.