Intel·ligència artificial contra la covid-19 al metro de Barcelona

TMB implanta un sistema de ventilació que millora la qualitat ambiental, la higiene i el confort del passatger

Categories:

Redacció

La L1 serà de les primeres a implantar el sistema Respira
La L1 serà de les primeres a implantar el sistema Respira | TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha posat en marxa aquest juliol una prova pilot de regulació de la ventilació de la xarxa de metro per prevenir la covid-19 mitjançant la intel·ligència artificial. El projecte de digitalització, anomenat Respira i dissenyat per l’enginyeria Sener, permet millorar la qualitat ambiental, la higiene i el confort dels passatgers a les estacions.

La solució treballa amb la sensació tèrmica del passatge i els treballadors del metro a partir de la definició de diversos criteris i la lectura de variables en temps real, com la temperatura, la humitat, la qualitat de l’aire interior en les estacions i el consum elèctric. Un algoritme dinàmic de predicció de les condicions ambientals creua aquestes dades amb la previsió meteorològica i el servei previst, entre altres, per posar en marxa cada ventilador en funció de les necessitats i, al mateix temps, reduir el consum energètic.

Les línies convencionals del metro de Barcelona (de la 1 a la 5), que transporten el 94% del passatge, seran les que posaran a prova aquesta regulació avançada. Actualment, Metro de Barcelona està fent les tasques prèvies: adaptar els programes de control i regulació de tot el parc de ventilació de la xarxa convencional (187 ventiladors d’estació i 142 ventiladors de túnel), desenvolupar noves funcionalitats en el telecomandament d’instal·lacions fixes i equipar una part de la xarxa amb sensors de temperatura i humitat.

Contra la proliferació de la covid-19

Amb el control intel·ligent de la ventilació s’aconseguirà la màxima entrada d’aire fresc procedent de l’exterior, una mesura que permetrà augmentar la higiene dins de la xarxa de metro i reduir el risc de proliferació de la covid-19 i diversos microorganismes.

Actualment, aquesta solució en proves al metro de Barcelona està sent estudiada pel Ministeri de Ciència i Innovació com una solució extrapolable a altres grans infraestructures.

L’actuació té igualment un seguit d’avantatges per a l’operador, en forma de més disponibilitat dels equips, detecció ràpida de funcionaments anòmals, millora del manteniment, disminució del consum elèctric, obtenció del màxim rendiment de la instal·lació i ajuda per a la determinació dels punts on caldrien noves inversions per cost- benefici fent una gestió eficient i sostenible dels actius, entre d’altres.