Les 10 empreses més disruptives de Catalunya
Les teràpies gèniques, les ‘foodtech’ i la intel·ligència artificial destaquen entre les companyies més innovadores seleccionades per ACCIÓ
Categories:
L’ecosistema empresarial és cada vegada més gran a Catalunya: segons un informe de l’Agència per a la competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), al principat ja hi operen més de 1.900 start-ups, de les quals un 47% fa servir tecnologies deep tech, com la intel·ligència artificial (IA), el big data, el núvol o l’automatització. D’entre elles i el gran nombre de companyies tradicionals catalanes, ACCIÓ ha seleccionat les 10 empreses més disruptives del territori, que ha presentat aquest dijous al CosmoCaixa de Barcelona en la quarta edició de l’Exponential Day.
GPAINNOVA, un “trampolí” per a projectes tecnològics
La primera companyia seleccionada per ACCIÓ és GPAINNOVA, una plataforma nascuda el 2013 a Barcelona i especialitzada a materialitzar projectes tecnològics a través d’una metodologia específica que destaca per la seva agilitat. “La plataforma GPA és un model rebel i molt poc agradable per als inversors”, admet el CEO i fundador de l’empresa, Pau Sarsanedas. Al seu portal web asseguren que aspiren a convertir-se en un “trampolí on fer possible el disseny, el desenvolupament i la implantació al mercat de tecnologies i productes innovadors”.
En l’actualitat, GPAINNOVA dona feina a 200 professionals repartits en les seves quatre seus internacionals de Barcelona, Sunrise (Florida, Estats Units), Queensway (Hong Kong) i Shenzen (Guangdong, la Xina). La companyia ha desenvolupat projectes com DLyte, un sistema d’electropoliment de metalls en sec; GPASEAROBOTS, uns drons aquàtics automatitzats, o RESPIRA, un ventilador mèdic automatitzat per a emergències. L’empresa ha estat reconeguda amb múltiples guardons, com el Premi Innova en els Premis Empresa de l’Any 2021.
La reinvenció sostenible de Kave Home
Nascuda ara fa 40 anys com una companyia de distribució de mobles, Kave Home ha anat reinventant-se al llarg de la seva història per tal de “crear les solucions de la llar del segle XXI”, segons ha explicat el managing director de l’empresa, Francesc Julià. “Dissenyem, fabriquem i distribuïm mobiliari. Pensem en productes multifuncionals, fàcilment reciclables i que cobreixin les necessitats de la població”, ha assegurat.
Julià: "Pensem en productes multifuncionals, fàcilment reciclables i que cobreixin les necessitats de la població”
El 2020, Kave Home va arrancar el projecte Kave Cares, una iniciativa que agrupa totes les accions que ha estat prenent l’empresa per millorar la sostenibilitat dels seus productes: l’ús de fustes i vidres 100% reciclats, la creació de col·leccions tèxtils amb cotó 100% orgànic, l’eliminació de pintures de base plàstica o el canvi a unes oficines centrals energèticament eficients. La companyia també ha experimentat amb propostes més tecnològiques, com els tours virtuals (malgrat que ara mateix no es troben disponibles al web), i ja pensa en el metavers com a possible camp per explorar.
La IA de Fregata Space per localitzar la contaminació
Qui també aposta per la sostenibilitat és Fregata Space, una companyia assentada a Barcelona que ha desenvolupat una plataforma d’observació de la Terra basada en satèl·lits que els permeten descobrir la contaminació de l’aigua i de l’aire. “Volem fer servir aquesta informació perquè els ports i els ajuntaments puguin contribuir a la sostenibilitat del planeta”, ha declarat la CEO i fundadora de la start-up, María Fernanda González.
La tecnologia de l’empresa es basa en l’ús d’algoritmes d’intel·ligència artificial, que són capaços de descodificar i analitzar la informació captada a través dels nanosatèl·lits espacials, que després representen visualment amb una escala de colors. Segons ha explicat la fundadora, una de les principals dificultats amb què s’han trobat ha estat la capacitat de convèncer inversors: “Hi ha vegades que la gent no es creu que puguis arribar a la contaminació amb algoritmes i intel·ligència artificial, sense fer servir sensòrica”. Tanmateix, Fregata Space ja ha impulsat set projectes a sis països diferents, la qual cosa els ha permès monitorar 1.600 kilòmetres quadrats d’oceà i 547 kilòmetres quadrats de platges.
Uriarch: 184 anys d’experiència farmacèutica
La disrupció no sempre va lligada a la joventut de les companyies, i els 184 anys de vida d’Uriarch són el millor exemple. Nascuda el 1838 com un negoci familiar, l’empresa és avui el laboratori farmacèutic més antic de l’Estat espanyol i el segon d’Europa. “Volem canviar com ens cuidem en el nostre dia a dia. Això implica anar cap a un model de salut més natural i més holístic”, considera la directora de comunicació corporativa d’Uriarch, Maria Rosa González.
En aquesta línia, i més enllà del desenvolupament de fàrmacs mèdics, la companyia aposta pels productes de consum sense recepta, com són Utabon, Fisiocrem, Biodramina, Halibut o Aero-Red, entre altres. Per tal de no quedar-se enrere i continuar apostant per la innovació, Uriarch va iniciar fa 10 anys una nova etapa en què han apostat per la desinversió del negoci tradicional i un enfocament en el finançament de start-ups de productes naturals. “Quan tens un propòsit clar dirigit cap a un consumidor, has de prendre decisions encara que siguin arriscades”, ha afirmat González.
La visió per computació d’AllRead
“El Gran Germà dels carregaments”. Així ha definit Marçal Rossinyol, CTO i cofundador d’AllRead, el funcionament de la seva empresa. Nascuda el 2019 com una spin-off del Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la companyia ha desenvolupat un software basat en una xarxa neuronal d’algoritmes d’aprenentatge profund que els permet detectar i identificar tota mena d’elements de manera automàtica a través de tota classe de càmeres.
Rossinyol: "AllRead és el Gran Germà dels carregaments"
Les seves aplicacions van des del control d’accessos fins a la seguretat i protecció, passant per la traçabilitat d’actius, la gestió d’inventaris o el monitoratge de comptadors de gas, electricitat i aigua. AllRead ha treballat amb entitats com Correus, Renfe, Telefónica o Naturgy, a més a més dels ports de Barcelona, Bilbao i Tarifa.
Tractaments gènics de la mà d’Integra Therapeutics
La innovació científica també té camp per recórrer a Catalunya, i una de les protagonistes de la cursa és Integra Therapeutics, start-up fundada el 2021 especialitzada en les teràpies gèniques. “Fem desenvolupament tecnològic d’una nova eina per escriure gens en el genoma dels pacients per tractar malalties que, fins ara, no tenien cura”, ha explicat la CEO i cofundadora de l’empresa, Avencia Sánchez-Mejías.
La plataforma d’Integra Therapeutics, anomenada FiCAT, combina l’ús de proteïnes modificades amb el mètode d’edició genètic CRISPR-Cas9 i amb el sistema de transposons PiggyBac, la qual cosa els permet programar insercions de fragments grans i petits d’ADN directament al genoma dels pacients. L’eina està disenyada per tractar malalties genètiques i oncològiques i ha estat guardonada recentment com a millor start-up a la setena edició dels Premis de la Societat Catalana de Biologia.
Les ‘foodtech’ sostenible de Flax and Kale
Ara fa 40 anys, Ramón Barri y Teresa Carles van fundar el primer restaurant vegetarià de Lleida. El seu fill, Jordi Barri, va heretar la consciència alimentària dels seus progenitors i l’ha transformada en Flax and Kale, un restaurant nascut el 2014 que presumeix de ser el primer a fer servir l’etiqueta Healthy-Flexitarià. El model de negoci va evolucionar el 2018 amb l’obertura d’un centre d’innovació i recerca a Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) especialitzat en les foodtech que els ha permès crear nous productes basats en l’alimentació sana i sostenible.
D’aquesta manera, la companyia ha llançat aliments com els Cold-PressedJuices, uns sucs de fruites i verdures prensats en fred per mantenir tots els seus sabors i beneficis, o bé les carns plant-based, una línia de carns vegetals altes en proteïnes i baixes en greixos que comercialitzen en forma d’hamburgueses, croquetes, mandonguilles i nuggets, entre altres. L’aposta de Flax and Kale per la innovació els ha permès anar més enllà del restaurant i comercialitzar les seves creacions a través d’internet, tant des de la seva pàgina web com des d’aplicacions de delivery.
Innovamat: el mètode innovador per aprendre matemàtiques
L’educació també té espai en aquesta selecció gràcies a Innovamat, una start-up que aposta per revolucionar l’ensenyament de les matemàtiques a través d’un format més competencial i personalitzat. L’empresa ofereix tres propostes curriculars per educació infantil, primària i secundària, conformats per un conjunt d’activitats i tallers que aposten per un ensenyament més físic i manipulatiu.
Innovamat no només ofereix els recursos educatius, sinó que també proveeix formació específica als docents i assessorament personalitzat, a més a més de proporcionar una app que s’adapta al ritme de cada alumne i facilita la seva avaluació. El sistema es va posar en marxa el 2017 i ja ha estat utilitzat per més de 1.200 escoles, 12.000 professors i 220.000 infants.
L’exoesquelet ‘low-cost’ d’Able Human Motion
La tecnologia per habilitar la mobilitat de les persones amb discapacitats motrius avança cada cop més, però més enllà de les pròtesis individuals, els sistemes que necessiten les persones amb paraplegia es troben encara fora de l’abast de la gran majoria de clients: són molt pesats i costen més de 100.000 euros, raó per la qual es limita el seu ús a hospitals específics. Per tal de capgirar aquesta situació, Able Human Motion ha dissenyat una nova generació d’exoesquelets que “inclouen les últimes novetats en robòtica, connectivitat i impressió 3D”, segons ha assegurat el CEO i cofundador de l’empresa, Alfons Carnicero.
La companyia ha aconseguit crear un aparell que redueix a la meitat el pes de les alternatives actuals del mercat i el preu a una tercera part, la qual cosa s’alinea amb la visió de l’empresa: “Un món en el qual totes les persones puguin moure’s lliurement”. Able Human Motion fa servir tecnologies com el big data i el núvol i ve acompanyat per una app que permet canviar paràmetres de l’exoesquelet, visualitzar mètriques com el nombre de passes o el temps caminat i fer un seguiment de l’evolució d’un pacient.
BMAT: la IA que vetlla pels drets d’autor de la música
Finalment, la cultura es veu representada per BMAT, una start-up catalana que ha ideat un sistema digital que permet controlar els drets d’autor de les peces musicals fetes servir arreu del món. Això és possible gràcies a un programari basat en intel·ligència artificial i big data que rastreja les cançons protegides, troben les persones o entitats que les estan fent servir i abonen la quantitat corresponent per copyright.
L’eina de BMAT ja l’utilitzen més de 5.000 clients d’arreu del món, ha realitzat més de 27.000 milions de comprovacions i ha repartit més de 200.000 milions d’euros en matèria de drets d’autor.