BitMetrics: els ulls de la intel·ligència artificial

La ‘start-up’ incorpora la visió automatitzada en els robots industrials per substituir les persones en feines repetitives o perilloses

Categories:

Aida Corón

BitMetrics treballa amb solucions que incorporen visió automatitzada
BitMetrics treballa amb solucions que incorporen visió automatitzada | Cedida

La intel·ligència artificial (IA) pot ajudar a detectar un envàs en mal estat abans d’empaquetar un medicament o un aliment. Fins ara, aquesta tasca l’han anat fent els humans, però la visió automatitzada té la capacitat de veure més enllà que els ulls d’una persona i completar la feina en un temps molt més reduït. Una de les empreses pioneres a Europa en aquesta tecnologia és la catalana BitMetrics, que ha estat reconeguda com la start-up més prometedora de l’any de l’IQS Tech Factory Acceleration Program i ha estat seleccionada per participar al programa d’acceleració basc Bind 4.0.

Diversos estudis apunten que a partir del 2025 la implantació de robots amb visió en la indústria serà massiva. De fet, alguns experts s’atreveixen a albirar que ni tan sols se’ns vendran sense ella, pel que la CTO i cofundadora de la start-up, Mar Masulli, sap que han de ser ràpids a perfeccionar els seus algoritmes i vendre la tecnologia per posicionar-se entre els líders al món. “L’automatització és una de les claus de la competitivitat a les fàbriques i una barrera financera important, especialment per a les pimes, que són més del 90% del teixit industrial i que no tenen el talent ni els recursos per accedir-hi”, explica.

“La visió permet entendre el context on opera el robot i la intel·ligència facilita que pugui adaptar l’acció i a l’entorn, amb els canvis que sigui necessaris en cada moment”

I és que introduir robots amb visió pot suposar desemborsar quantitats de sis xifres, però permeten substituir les persones en tasques repetitives com trasllat de materials pesants o feines en entorns perillosos com temperatures altes o risc de tallar-se. “La visió permet entendre el context on opera el robot i la intel·ligència facilita que pugui adaptar l’acció i a l’entorn, amb els canvis que sigui necessaris en cada moment”, detalla sobre el mecanisme del sistema.

Imitar la visió i la intel·ligència humana

BitMetrics va néixer el 2017 de la mà de Masulli, que coneix de prop el sector tecnològic com a comercial i que va fer el pas a l’anàlisi de dades amb un màster per entrar de ple la part tècnica. Juntament amb ella hi ha el seu marit i també cofundador de la start-up,David Picado, que és matemàtic i doctor en intel·ligència artificial. Fins ara han distribuït la seva visió automatitzada a empreses d’arreu d’Europa, però ja treballen en un prototip per a una càmera robòtica que preveuen llançar el pròxim juny per al sector de l’automoció.

L’equip de tècnics de l’empresa també es troba en ple desenvolupament d’un “cervell que treballi com un rusc perquè els robots puguin compartir processos en marxa, pujar els algoritmes al núvol i permetre un aprenentatge col·laboratiu i una optimització generalitzada”. Tal com apunta la CTO, es tracta d’un sistema que manté de manera privada les dades dels clients, però que permet “aprofitar l’output dels algoritmes fa que siguem capaços de millorar”. Fins al moment, assegura que només han identificat una companyia als Estats Units que treballa amb una tecnologia similar.

David Picado i Mar Masulli, fundadors de BitMetrics | Cedida

A més de l’automoció, han ofert solucions a mida per al packaging, l’alimentació, la química, la cosmètica, els plàstics o l’àmbit farmacèutic. De fet, en aquest darrer Masulli destaca la bona rebuda d’una cèl·lula robotitzada amb dos braços que ajuda a descartar els envasos trencats o contaminats –com podria ser de covid o algun altre virus o bacteri- per garantir que són ampolles i blísters aptes per contenir medicaments. “Permet reduir el cansament de la ment humana en una feina tan repetitiva i reduir costos perquè si arribava algun element defectuós en un lot, es tornava tot”, afirma.

Entrava massiva a la indústria

En general el sector TIC ha vist com la pandèmia ha accelerat processos que estaven previstos a llarg termini i BitMetrics també ho ha notat. Masulli ha vist de primera mà com la indústria ha obert els ulls davant la digitalització i ha “pres consciència sobre la necessitat d’automatitzar per ser competitius en un mercat global”. Ara bé, té clar que a casa nostra encara queda molt camí per recórrer: “Països més industrialitzats que Espanya, com el Regne Unit, Itàlia, França o Polònia estan més avançats en la introducció de robots; i Dinamarca, on tenen un clúster molt fort, és la punta de llança. A Espanya la indústria aporta el 23% del PIB, per sota de la mitjana del 28% d’Europa”.

Tot i que la start-up catalana va una passa per davant en desenvolupament d’algoritmes i aplicació d’aquests, la CTO reconeix que operen en un mercat molt fragmentat i amb moltes empreses emergents que han vist que la IA “està entrant a tota velocitat i simultàniament a tots els països”. Però lluny d’espantar-la, assegura que la motiva per intensificar esforços i fer-se veure pels més grans: “Jugadors amb més pes en el mercat acabaran col·laborant amb les start-ups perquè hem invertit molt en recerca i els és més efectiu comprar tecnologia ja dissenyada i aplicada per implementar-la directament.

"La IA està entrant a tota velocitat i simultàniament a tots els països”

La nova injecció de capital els ha de permetre refermar la seva posició i donar una empenta a les línies de treball. En els seus tres anys de vida, han rebut finançament públic del Centre de Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, així com estan a l’IQS Tech Factory Acceleration Program i han guanyat el Fòrum d’Inversió 2020 d’Acció. També són una de les empreses seleccionades per participar rebre assessorament d’Invest Horizon, l’acceleradora europea de deep tech de la Comissió Europea.