Neix Map+, el ‘hub’ que vol convertir Manresa en un pol tecnològic en el camp mèdic
La iniciativa està especialitzada en el desenvolupament de tecnologies 3D i busca millorar l’atenció dels pacients i impulsar l’emprenedoria i la recerca
Categories:
La ciutat de Manresa vol esdevenir el centre neuràlgic de la innovació tecnològica en medicina a Catalunya. Després d’impulsar el clúster comarcal de salut digital PECT BAGESS, la capital del Bages dona la benvinguda a MAP+ (Medicina i Atenció Personalitzada), un hub orientat a potenciar els darrers avenços tecnològics en l’àmbit de la sanitat, centrat especialment en les tecnologies 3D. Els tres coordinadors del projecte, la Fundació Althaia, la Fundació Universitària del Bages (FUB) i l’empresa Avinent, esperen que la iniciativa pugui millorar l’atenció dels pacients, impulsar l’emprenedoria, augmentar la competitivitat de les empreses del territori i fomentar la docència i la recerca.
Segons el director general d'Althaia, Manel Jovells, la covid-19 ha estat "clau" per impulsar uns projectes que "s'estaven coent" i que han permès configurar el nou hub. Les tres institucions són el fil conductor, però hi intervenen diverses empreses i la porta està oberta "perquè s'hi sumin més", apunta el responsable de la FUB, Valentí Martínez. "És l'inici d'un projecte de llarg recorregut, un element tractor perquè aportin coneixement i la idea seria complementarietat de tots els actors", aprofundeix.
Impuls a les tecnologies 3D
La creació del MAP+ respon a una sèrie de projectes relacionats amb la tecnologia 3D que ja s’estan duent a terme actualment al territori. Les tres institucions estan treballant conjuntament per aprofitar el software d’impressores 3D, visors personalitzats, realitat virtual i realitat augmentada per millorar els diagnòstics a través d’imatges obtingudes d’un TAC o d’una ressonància magnètica. Per la seva banda, Althaia s’ha aliat amb diverses institucions per dissenyar una dieta personalitzada per a persones amb disfàgia utilitzant la impressió 3D.
Les aplicacions de les iniciatives que s’estan treballant al MAP+ són molt diverses i no se centren únicament en les tecnologies 3D, però la majoria d’elles sí que estan orientades a millorar l’atenció dels pacients i la seva experiència als centres hospitalaris. Un d’aquests casos és Liberia Community, un projecte que utilitza un software específic adreçat a persones que no poden parlar perquè, a través de la seva mirada, es puguin comunicar amb els professionals sanitaris o socials. Robbie busca millorar la seguretat dels pacients a través d’unes càmeres amb reconeixement facial, de moviment i de control d’emocions, mentre que Yasyt Robotics ha creat un dispositiu de veu intel·ligent per donar suport al personal de les institucions sanitàries.
"Creiem que el territori ha de fer apostes i ara hi ha elements diversos que ho fan òptim, perquè si afegim empreses que generin ocupació i riquesa, tot plegat pot deixar-nos en una situació molt privilegiada i única al país", opina el director general d’Avinent, Albert Giralt. Jovells remarca els beneficis que aquestes innovacions poden aportar al camp de la medicina: “La impressió 3D ens permet planificar millor la intervenció i, per tant, fer-la més de pressa i amb més seguretat pels pacients".