Neix Audiocat, un mitjà dedicat als pòdcasts en català
El portal cobreix l’actualitat del sector i compta amb un directori que ja supera els 360 programes
Categories:
El grup Tirabol ha llançat el portal Audiocat, un mitjà digital especialitzat en el món dels pòdcasts en català. El web, estrenat aquest mes de maig coincidint amb la segona edició dels Premis Sonor, compta amb una secció d’actualitat i un directori que cataloga els programes creats en llengua catalana, que en l’actualitat acumula un total de 366 propostes.
La iniciativa s’ambienta en projectes digitals anteriors del grup, com és el cas de Viasona, un portal dedicat a la música en català que també combina un directori d’artistes amb una secció d’actualitat. “La prioritat és l’àudio en llengua catalana, amb els pòdcasts, però també audiollibres. Tindrem una mirada de sector, però també notícies d’administració i de productes dins del món del pòdcast”, explica a MetaData el fundador i director de Tirabol, Joan Camp.
La raó principal que ha motivat la creació d’Audiocat és la manca de referents: “Nosaltres en el grup fem producció de pòdcasts i organitzem els Premis Sonor, i crèiem que s’havia de cobrir des de la part de la prescripció”. Camps considera que “és molt difícil que puguis escoltar un pòdcast si no sap que existeix”, de manera que ha volgut generar un espai per visibilitzar “l’star-system” català. En aquest sentit, més enllà de la secció de notícies, el portal també oferirà entrevistes als creadors dels programes. “Ara mateix, més enllà d’alguna celebritat que tots coneixem, els pòdcasts del dia a dia no sabem qui hi ha darrere, per què l’han fet, amb quina voluntat o amb quins recursos”, assenyala el director de Tirabol.
La principal eina per donar protagonisme a aquests programes d’àudio és el directori, que s’ha elaborat a partir de “depurar la informació en brut” que han anat recollint durant un any a Twitter, iVoox, Spotify i en llistats de subvencions. El portal es va llançar inicialment amb un llistat de 350 pòdcasts, però en una setmana ja ha arribat als 366. “Volem fer més gran l’inventari i anar donant-li corda a poc a poc. No volem anar als extrems, el sector dona pel que dona i no volem cremar-lo”, reflexiona Camps. Ara per ara, el directori permet ordenar els programes per ordre alfabètic, filtrar-los per categoria temàtica o cercar-los directament, però en el futur esperen implementar la sindicació dels àudios, de manera que es puguin escoltar des de la mateixa pàgina. “Però això ens implica treballar amb l’API de Spotify, la d’iVoox... Són moltes hores de programació, i cal trobar les vies de finançament per poder-ho pagar”, alerta.