La cultura catalana en forma de pòdcast

La Generalitat crea un perfil a Spotify per agrupar totes les propostes impulsades des dels equipaments i direccions generals del Departament de Cultura

Categories:

Redacció

El Departament de Cultura promociona el patromoni de Catalunya a través dels pòdcasts
El Departament de Cultura promociona el patromoni de Catalunya a través dels pòdcasts | Vlad Bagacian (Pexels)

El Departament de Cultura de la Generalitat ha obert un perfil a Spotify per recollir els pòdcasts temàtics generats i impulsats des dels equipaments i les direccions generals de l’àrea. La proposta té l’objectiu de donar a conèixer la riquesa del patrimoni documental de Catalunya i d’augmentar la creació de continguts culturals en català a la plataforma, i que també es pot trobar a d’Apple Music, Ivoox.

Al canal es pot trobar Sala 113. Històries Arxivades, que s’estrena coincidint amb l’anunci de l’obertura del canal. La proposta recull la riquesa del patrimoni documental de Catalunya, que recull relats com la d’un bruixot que vivia a Terrassa, o la història d’un submarí fantasma. Espies disfressats, assassinats que no havien d’haver succeït mai o un carnaval macabre són la temàtica d’altres del total de 10 capítols d’aquest cicle de pòdcast.

Una altra de les estrenes més recents és Sentir l’Arxiu, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que recull històries de diversos personatges històrics reals com Agustí Duran i Sanpere, Honorat de Pallejà, Conxita Simarro, Cristòfol Juandó, Estefania de Requesens i Joan Blázquez. Una caixa de sorpreses, el pòdcast de la Biblioteca de Catalunya, és una altra de les propostes. Cada episodi tracta temes relacionats amb fons de rotlles de pianola, el material menor, les revistes humorístiques, els fons fotogràfics, els serveis als usuaris, el taller de restauració, l’arxiu de Ràdio Barcelona, la digitalització i preservació digital, els fons personals, les figures de Felip Pedrell i Isidre Bonsoms, l’Arxiu Maragall, i el nou portal del còmic. 

A la plataforma hi és també la producció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural L’última bruixa, una proposta de Kabuts, amb la col·laboració d’iCat i Catalunya Ràdio. La sèrie té deu capítols que giren entorn la persecució d’una bruixa que, escapant-se d’un famós caçador de fetilleres, es trasllada a diferents localitats de Catalunya en diferents moments de la història i fins a l’actualitat.

Per últim, la sèrie amb el nomArqueopodcast del Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb contingut arqueològic d’actualitat, també és al canal de Spotify del Departament de Cultura. Té per objectiu acostar l’arqueologia a la ciutadania d’una forma divulgativa i didàctica i posar en valor el patrimoni històric i arqueològic català i contribuir a la modernització de l’arqueologia catalana. Es poden trobar històries relacionades amb els enigmes de les ciutats ibèriques i la llengua ibèrica, els ibers i el rituals dels caps tallats, com era una polis grega, els enigmes de la ciutat antiga d’Olèrdola, entre altres.

Etiquetes