El sector TIC barceloní surfeja els acomiadaments globals

Les afiliacions a la Seguretat Social creixen un 15,3% mentre les baixes es mantenen en el 5,3%

Marc Vilajosana

Les afiliacions a la SS del sector TIC han crescut un 145,5% en la darrera dècada a Barcelona
Les afiliacions a la SS del sector TIC han crescut un 145,5% en la darrera dècada a Barcelona | Pixabay

Els acomiadaments massius de grans multinacionals tecnològiques com Meta, Amazon o Google no han tingut un efecte significatiu a Catalunya, ja que el sector TIC barceloní té una dependència més gran de l’economia local. Aquesta és la principal conclusió del darrer informe del Cercle Tecnològic de Catalunya, que ha analitzat l’evolució de l’ocupació de la indústria durant els darrers anys. L’oferta tecnològica va tancar el 2022 amb gairebé 82.000 afiliats a la Seguretat Social a la ciutat de Barcelona, un 15,3% més que l’any anterior, mentre que els acomiadaments es limiten al 5,3%.

L’anàlisi del Cercle Tecnològic assenyala que les grans multinacionals tenen una ocupabilitat baixa al Principat, així que no ha notat l’onada d’acomiadaments que s’ha efectuat a Silicon Valley. “A Barcelona, el perfil professional se seguirà incrementant perquè el sector a qui donem servei, la demanda, continua sol·licitant projectes de digitalització”, ha declarat el president de la fundació, Joan Ramon Barrera, durant la presentació dels resultats. “El sector TIC català té una dependència forta de l’economia local. Si el PIB català, espanyol o europeu es manté, com que les companyies ens necessiten, el sector continuarà creixent”, ha insistit.

Barrera: “A Barcelona, el perfil professional se seguirà incrementant perquè el sector a qui donem servei, la demanda, continua sol·licitant projectes de digitalització”

L’entitat ha reivindicat el sector TIC com un “motor d’economia” del país, amb un creixement més elevat que la resta d’indústries. En els darrers 10 anys, les afiliacions a la Seguretat Social han crescut de manera global una mitjana del 22% a Barcelona, mentre que les del sector TIC han incrementat un 145,5%. Barrera també ha subratllat la seguretat que suposen els llocs de treball del sector: el 94% dels treballadors són assalariats, dels quals el 84,9% s’han incorporat amb un contracte indefinit, 11 punts més que el 2019.

En termes generals, el 62,7% de les companyies preguntades pel Cercle Tecnològic asseguren que van ampliar la seva plantilla durant el 2022, mentre que un 34,4% la van mantenir i només el 2,9% la va reduir. De cara a aquest 2023, el 59,8% de les empreses creu que incrementarà el nombre de treballadors, el 37% el mantindrà i només un 1,9% creu que el disminuirà. D’acord amb l’informe Barcelona Digital Talent, les tres empreses tecnològiques que han contractat més persones a Barcelona durant el 2022 són NTT Data, Seidor i Inetum.

Imatge: Cercle Tecnològic

Pel que fa a les noves contractacions, l’informe registra que a Catalunya es van incorporar 33.093 persones al sector TIC durant el 2022, un 4,8% més que el 2021 i un 50% més que el 2020, any en què la xifra va caure molt a causa de la pandèmia. En àmbits professionals, els programadors i consultors tecnològics són els que han liderat la creació de nous llocs de treball dins del sector, amb un creixement del 194% durant els últims 10 anys. Per la seva banda, els serveis d’informació (95,2%) i la fabricació de productes informàtics (67,3%) han crescut per sobre de la mitjana catalana. En canvi, l’àmbit de les telecomunicacions només ha pujat un 3,3%, una dada que Barrera l’ha associat al fet que el “boom” de l’especialització es va donar durant la dècada anterior.

Etiquetes