Els salaris del sector TIC creixeran per sota de la inflació durant el 2023

L’Estat espanyol és l’únic país europeu amb més contractacions que acomiadaments dins la indústria tecnològica

Redacció

Els programadors són els professionals amb un creixement de sou més elevat, del 6%
Els programadors són els professionals amb un creixement de sou més elevat, del 6% | Christina Morillo (Pexels)

El sector tecnològic ha experimentat un important cop econòmic durant el darrer any, com demostren els milers d’acomiadaments que s’han produït en les principals empreses de la indústria. El context nord-americà també s’ha reproduït a petita escala a Europa, amb l’excepció de l’Estat espanyol, que és l’únic país de la regió on s’han produït més contractacions que acomiadaments. Tanmateix, això no ha estat prou per assegurar un creixement sostingut, i es preveu que els salaris dels professionals TIC s’estanquin durant el 2023, amb una pujada mitjana per sota del 3%, insuficients per cobrir la inflació actual.

Així ho acredita la Guia Salarial 2023, un document elaborat per l’agència de contractació Prosperity Digital a partir de 900 enquestes a professionals digitals espanyols. L’informe situa el salari mitjà del sector en els 44.000 eurs anuals i assenyala que l’única especialització amb un increment de sou notori són els programadors, que es calcula que creixi al voltant del 6%. Les posicions millor pagades a l’Estat espanyol són les de Direcció de Tecnologia i Direcció de Màrqueting, que poden arribar als 130.000 euros, mentre que els Caps de Comerç Electrònic, els Caps de SEO i els Directors Creatius aspiren a un màxim de 120.000 euros.

Pel director de Prosperity Recruitment, Gary Mullan, el mercat tecnològic a Espanya és “força sòlid a escala general”. L’expert considera que la indústria té uns “fonaments sòlids” malgrat “alguns excessos del passat”, i pronostica que la situació millorarà amb la tornada a la normalitat de la inflació durant la segona meitat de 2023. Mullan creu que el context econòmic pot ser una gran oportunitat per a les pimes locals, ja que podran adquirir talent qualificat provinent dels acomiadaments massius a un preu més competitiu. Això no obstant, des de la companyia limiten les perspectives d’oferir alts salaris a causa de l’esclat parcial de la bombolla de les criptomonedes i de l’estancament del metavers.

La consolidació del teletreball i nous models laborals

Davant la impossibilitat de competir a escala salarial amb companyies d’altres països, Prosperity prediu que les corporacions locals apostaran per noves estratègies a l’hora d’atraure talent, com la generalització de la setmana laboral de quatre dies, el treball en equip asíncron o la possibilitat d’oferir un ràpid creixement laboral. Tot això acompanyat per una consolidació del teletreball que ja és una característica indispensable per als professionals tecnològics, fins al punt que el 71% assegura que deixaria la seva feina si l’obliguessin a tornar a un entorn exclusivament d’oficina.

De fet, en l’actualitat, el model de treball híbrid és el més popular dins del sector digital, ja que és l’emprat pel 41% de les empreses. Un 27% dels professionals desenvolupa les seves tasques 100% en remot, mentre que un 19% disposa d’un format flexible i només un 13% treballa únicament des de l’oficina. Aquesta tendència va en contra de la que defensen alguns grans directius de multinacionals, com Elon Musk (Tesla, SpaceX, Twitter) o Marc Benioff (Salesforce), que estan intentant tornar a la presencialitat plena a les seves entitats. Tanmateix, un informe anterior de la mateixa Prosperity Digital acredita que el 58% dels desenvolupadors consideren que el teletreball els ajuda a millorar la seva productivitat.

Etiquetes