Els salaris del sector TIC creixeran per sota de la inflació durant el 2023
L’Estat espanyol és l’únic país europeu amb més contractacions que acomiadaments dins la indústria tecnològica
Categories:
El sector tecnològic ha experimentat un important cop econòmic durant el darrer any, com demostren els milers d’acomiadaments que s’han produït en les principals empreses de la indústria. El context nord-americà també s’ha reproduït a petita escala a Europa, amb l’excepció de l’Estat espanyol, que és l’únic país de la regió on s’han produït més contractacions que acomiadaments. Tanmateix, això no ha estat prou per assegurar un creixement sostingut, i es preveu que els salaris dels professionals TIC s’estanquin durant el 2023, amb una pujada mitjana per sota del 3%, insuficients per cobrir la inflació actual.
Així ho acredita la Guia Salarial 2023, un document elaborat per l’agència de contractació Prosperity Digital a partir de 900 enquestes a professionals digitals espanyols. L’informe situa el salari mitjà del sector en els 44.000 eurs anuals i assenyala que l’única especialització amb un increment de sou notori són els programadors, que es calcula que creixi al voltant del 6%. Les posicions millor pagades a l’Estat espanyol són les de Direcció de Tecnologia i Direcció de Màrqueting, que poden arribar als 130.000 euros, mentre que els Caps de Comerç Electrònic, els Caps de SEO i els Directors Creatius aspiren a un màxim de 120.000 euros.
Pel director de Prosperity Recruitment, Gary Mullan, el mercat tecnològic a Espanya és “força sòlid a escala general”. L’expert considera que la indústria té uns “fonaments sòlids” malgrat “alguns excessos del passat”, i pronostica que la situació millorarà amb la tornada a la normalitat de la inflació durant la segona meitat de 2023. Mullan creu que el context econòmic pot ser una gran oportunitat per a les pimes locals, ja que podran adquirir talent qualificat provinent dels acomiadaments massius a un preu més competitiu. Això no obstant, des de la companyia limiten les perspectives d’oferir alts salaris a causa de l’esclat parcial de la bombolla de les criptomonedes i de l’estancament del metavers.
La consolidació del teletreball i nous models laborals
Davant la impossibilitat de competir a escala salarial amb companyies d’altres països, Prosperity prediu que les corporacions locals apostaran per noves estratègies a l’hora d’atraure talent, com la generalització de la setmana laboral de quatre dies, el treball en equip asíncron o la possibilitat d’oferir un ràpid creixement laboral. Tot això acompanyat per una consolidació del teletreball que ja és una característica indispensable per als professionals tecnològics, fins al punt que el 71% assegura que deixaria la seva feina si l’obliguessin a tornar a un entorn exclusivament d’oficina.
De fet, en l’actualitat, el model de treball híbrid és el més popular dins del sector digital, ja que és l’emprat pel 41% de les empreses. Un 27% dels professionals desenvolupa les seves tasques 100% en remot, mentre que un 19% disposa d’un format flexible i només un 13% treballa únicament des de l’oficina. Aquesta tendència va en contra de la que defensen alguns grans directius de multinacionals, com Elon Musk (Tesla, SpaceX, Twitter) o Marc Benioff (Salesforce), que estan intentant tornar a la presencialitat plena a les seves entitats. Tanmateix, un informe anterior de la mateixa Prosperity Digital acredita que el 58% dels desenvolupadors consideren que el teletreball els ajuda a millorar la seva productivitat.