Jornada laboral de 4 dies: més factible a les TIC

La naturalesa avantguardista del sector tecnològic i la manca de talent situen la redistribució de la feina com un incentiu per millorar el clima en les empreses

Aida Corón

Les TIC valoren la jornada laboral de 4 dies
Les TIC valoren la jornada laboral de 4 dies | Lukas (Pexels)

Tenir una jornada laboral de 32 hores setmanals, repartides en quatre dies i sense cap retallada de sou és el somni dels treballadors catalans i espanyols. La proposta ha sonat de la boca de diversos polítics, però mai ha anat més enllà d’una idea. Algunes companyies, com Desigual, van proposar-ho als seus treballadors, tot i que acompanyat d’una reducció del 13% del salari. I és que no en tots els entorns és fàcilment aplicable, però hi ha un que clarament ha apostat per les 32 hores setmanals: l’ecosistema TIC.

Microsoft va ser una de les primeres companyies a posar en pràctica aquesta nova distribució horària. Ja el 2019 la va aplicar als més de 2.000 treballadors de l’empresa al Japó i va obtenir un increment de la productivitat del 40%, segons va informar després de l’experiment. Durant la pandèmia de la covid-19, altres com Shopify va optar per alleugerir la càrrega de feina des de casa, i mitigar els efectes del desgast del tancament, amb aquesta reducció de les hores.

Els dos casos anteriors són de companyies que el seu core es basa en la feina davant d’un ordinador o en un entorn IT. “Si tens una feina que depèn només de tu mateix, com un programador web o un professional que estructura el dia a dia per projectes o objectius, et pots distribuir el temps segons en convé”, explica la head of talent operations a l’agència de talent digital Prosperity Digital, Elisa Barnett, “quan t’has de relacionar amb clients o proveïdors, no és tan fàcil, a menys que hi hagi rotació dins de l’equip”.

La manca de talent tecnològic situa la jornada de 4 dies setmanals com un atractiu per atraure i retenir professionals qualificats

Més enllà de les particularitats de cada posició laboral, que permetin o no aquesta distribució horària, l’experta assenyala que la manca de talent és un dels motors que pot impulsar la implementació dels quatre dies setmanals: “Hi ha una forta competència que fa que aquests petits detalls siguin un element decisori per tenir els millors”. Un element a favor que se suma al fet del tret “avantguardista de les companyies tecnològiques”, apunta Barnett, de les quals afirma que tenen “una mentalitat més oberta i moderna per buscar alternatives als mètodes tradicionals que les permetin escalar posicions”. Especialment en les companyies de nova creació i amb equips més reduïts, segons comenta.

Repensar, no reduir

Actualment existeixen contractes de 20 hores, 30 hores, 35 hores… o números més estranys, però que encaixen amb l’horari del contractant. Aquests acords contemplen un preu determinat en funció de la jornada treballada i no tenen res a veure, remarca la head of talentoperations, amb el replantejament de la setmana. La premissa principal és la productivitat, per això les organitzacions, afirma, han d’estudiar si la proposta permet mantenir els resultats gràcies a la motivació: “Si es manté el sou, es mantenen uns objectius, però s’ofereix aquest dia extra de descans, la productivitat no té per què reduir en el sector TIC”.

La naturalesa del sector TIC permet treballar per objectius i projectes, tret que facilita la distribució personal de les hores de treball

Conscient del rebuig que pot provocar, advoca per fer un pas previ que consisteix a oferir flexibilitat. “Algunes persones preferirien treballar les 32 hores en cinc dies i tenir més temps per a ell o per conciliar”, comenta, “jugar amb el teletreball o deixar que sigui l’empleat qui tria l’horari sempre que s’acabi la feina pactada també poden ser bones mesures”. Unes propostes que, un cop més, creu que són fàcilment aplicables en un entorn cada cop més influenciat per l’ús d’eines digitals i l’automatització.

A l’Estat espanyol, segons les peticions registrades pels clients de Prosperity Digital, la tendència és implementar el remot uns determinats dies a la setmana per donar més màniga ampla a la plantilla. Tot i això, existeixen casos com el de la companyia de software DelSol, situada a Jaén. L’empresa va reduir la jornada setmanal a 36 hores el període d’hivern i a 28 en els mesos estivals, amb una disminució del 30% de l’absentisme i un augment de la plantilla. En dos de la posada en pràctica, l’equip manté la rutina. Part de la plantilla compta amb un cap de setmana de tres dies, mentre que altres han incorporat un dia de descans entremig de dos dies seguits de feina.

Etiquetes