Quins són els perfils TIC més demandats a Catalunya?

La ciberseguretat i el desenvolupament web encapçalen un llistat que comença a cercar perfils cada vegada més específics

Redacció

La ciberseguretat és l'àmbit amb més demanda de professionals TIC a Catalunya, però també és una de les especialitzacions amb menor oferta laboral
La ciberseguretat és l'àmbit amb més demanda de professionals TIC a Catalunya, però també és una de les especialitzacions amb menor oferta laboral | Procreator UX Design Studio (Unsplash)

El talent és una de les principals mancances del sector TIC català, tal com acredita el darrer Baròmetre del sector tecnològic elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya. Un 52,1% de les empreses que han participat en l’estudi creuen que és una situació que afecta l’ecosistema de manera “intensa i preocupant”, malgrat que tenen clar que els sous baixos (54,2%) i les pitjors condicions laborals (53,6%) respecte a l’estranger són les raons principals d’aquest fet. Amb tot, quins són els perfils i especialitzacions més cercats per les companyies amb seu a Catalunya?

D’acord amb el Baròmetre, la ciberseguretat encapçala la demanda de professionals dins del sector, ja que més del 40% de les empreses tenen necessitats en aquesta àrea. Una situació que contrasta amb la manca d’oferta d’experts: segons l’informe Digital Talent Overview, a Barcelona hi havia menys de 2.000 professionals especialitzats en ciberseguretat el 2021. La segona categoria més demandada és la del desenvolupament web, amb un 39,9%, que en aquest cas sí que mostra més disponibilitat en l’àmbit de la demanda, amb més de 35.000 programadors només a la capital catalana.

En tercera posició se situa el cloud, una àrea que cada vegada guanya més importància a mesura que les empreses de tots els sectors traslladen les seves infraestructures al núvol. Tanmateix, l’oferta torna a ser limitada, amb menys de 3.000 professionals dedicats a aquesta especialització a Barcelona. El desenvolupament d’apps, la intel·ligència artificial i la business intelligence ocupen les següents posicions del rànquing, que de manera més minoritària també inclou experts en disciplines relacionades amb noves tecnologies com la internet de les coses (IoT), la blockchain, el 5G o la visió per computació.