Només un 25% dels perfils tècnics de les empreses TIC són dones
Les empreses liderades per dones contracten i promocionen més el talent femení que les dirigides per homes
Categories:
Només un 25% dels professionals tècnics de les empreses del sector TIC a Catalunya són dones. Així ho acredita la primera edició del Baròmetre de la DonaTIC, un estudi impulsat pel Cercle Tecnològic amb la col·laboració de Digital Fems i el suport del Departament d’Empresa i Treball presentat aquest dijous al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La posició amb més presència femenina és la de gestió de projectes IT, amb un 32% de treballadores, mentre que només un 25% es dediquen al desenvolupament i manteniment de programari i un 19% al desenvolupament d’infraestructures.
La principal conclusió que marca l’informe és l’impacte que generen els lideratges femenins en la diversitat de gènere dins de les corporacions. En les empreses liderades per dones, el 45% de les noves contractacions i el 44% de les promocions estan protagonitzades per talent femení, però les xifres cauen al 33% i al 35%, respectivament, quan els directius són homes. Aquesta diferència també s’ha localitzat en àmbits com la conciliació laboral, segons ha explicat la responsable del grup DonaTIC del Cercle Tecnològic, Sònia Cañizares: “Quan el lideratge és femení, el 47,9% ajuda amb programes de suport de la cura, mentre que amb el masculí es redueix al 30%”.
La presència de directives dones té un alt impacte en la contractació i promoció de talent femení i en la presència de polítiques de conciliació laboral
En aquesta línia, el Baròmetre de la DonaTIC també subratlla la manca de transparència de les companyies en l’àmbit de la diversitat de gènere. Només el 34% dels participants de l’estudi comparteix un pla d’accions amb la plantilla per fer-los saber quines estratègies seguiran per potenciar els lideratges femenins, mentre que tan sols el 29% ha fet alguna auditoria per identificar bretxes salarials. Així mateix, l’enquesta acredita que les formacions per combatre estereotips de gènere són encara una acció minoritària, adoptada per un 18% de les empreses, mentre que els programes de mentoria interna i les xarxes de suport a la dona són impulsades per un 26%.
Això no obstant, les autores de l’estudi han denunciat la manca de respostes per part de les companyies de la indústria. “Quan vam tancar el període de crida, ens vam quedar parades, perquè vam trobar a faltar les empreses que parlen de la necessitat de fer un baròmetre”, ha destacat la també responsable del grup DonaTIC del Cercle, Susana Prado. L’enquesta ha rebut més de 500 respostes, però només 177 completes, una xifra molt inferior a les més de 1.200 del darrer Baròmetre del sector tecnològic elaborat per la mateixa entitat. “Ens calen saber dades reals i actuals de les empreses del sector TIC per adaptar totes les actuacions que podem impulsar des del govern”, ha declarat la secretària general de Polítiques Digitals, Gina Tost.
Referents i educació
L’informe s’ha centrat en la posició de la dona dins dels entorns professionals, però també ha dirigit la mirada cap a l’entorn educatiu. I és que, segons les dades publicades per l’Institut Català de les Dones, només el 7,4% dels títols universitaris obtinguts per dones el 2021 van ser en enginyeria o arquitectura, davant el 28% dels assolits per homes. “Tenim un batxillerat molt encotillat, i sovint quan ens imaginem un canvi ja és tard”, ha denunciat la secretària general de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Esther Zapater, en la taula rodona que ha acompanyat la presentació dels resultats.
La presència femenina a les aules universitàries de carreres tecnològiques continua sent minoritària, segons acredita l’estudiant d’Enginyeria Informàtica a la UAB i consultora SAP a Deloitte, Judith Duran: “Em pensava que estava a un lloc al qual no pertanyia, però vaig fer el canvi de mentalitat”. La tecnòloga ha explicat que va cursar el batxillerat artístic i després va començar el grau en Relacions Públiques, però que era una formació que no l’omplia. “M’agradava quelcom més tècnic, però em feia una mica de por”. La seva percepció va anar canviant amb el temps, i ara fins i tot col·labora a capgirar la situació amb xerrades a escoles i instituts: “Molts cops és un món una mica perdut, i si tens una dona jove davant, et pots sentir més motivada per preguntar”.
Zapater: "Cada vegada coneixem més noms d’enginyeres internacionals, però el que t’acaba marcant és el referent que tens al costat, perquè t’hi projectes”
Aquest canvi de direcció s’està produint de manera gradual, tal com ha acreditat Zapater amb dades: el grau en Enginyeria de Dades de la UAB ja compta amb un 67% de graduades dones, mentre que el d’Enginyeria Química (37%) i el d’Intel·ligència Artificial (35%) també s’acosten a la paritat. “Com més aviat ens adrecem als instituts, més fàcil és que elles s’imaginin resolent aquests reptes. Quan les fem venir a la universitat abans que iniciïn el batxillerat, fan moltes preguntes i s’imaginen en aquest entorn. Cada vegada coneixem més noms d’enginyeres internacionals, però el que t’acaba marcant és el referent que tens al costat, perquè t’hi projectes”, ha insistit la secretària general de la UAB.
Amb tot, el deute pendent que han assenyalat les ponents es troba en les professionals sèniors. “La natalitat ha caigut dràsticament. Necessitem activar les dones en etapa professional, que no abandonin i agafin altres camins”, ha destacat la sales enablement manager RICOH, Mar Porras. L’experta en màrqueting, que fa més de 30 anys que treballa dins del sector tecnològic, veu un problema en l’abandonament de carreres, tant acadèmiques com professionals: “Hem de mesurar-los i saber què passa. És un tema de lideratge, que falten referents? Hem de donar-los visibilitat i convèncer-les que cal millorar-lo”. En aquesta línia, Porras veu en el reskilling una possible solució: “Les disciplines que estan creixent tenen un altre avantatge, que és que són multidisciplinàries. A les dones els diria que tenen l’oportunitat de créixer en carreres econòmicament més ben resoltes, ser més independents i ser referents per a les noves generacions”.