10 formacions tecnològiques bàsiques i gratuïtes per començar el 2023

La ciberseguretat, les xarxes socials o l’ús d’eines per teletreballar són competències fonamentals que ajuden a reduir la bretxa digital

Categories:

Redacció

El Cibernàrium ofereix un total de 580 formacions tecnològiques gratuïtes, que combinen el format presencial i el virtual
El Cibernàrium ofereix un total de 580 formacions tecnològiques gratuïtes, que combinen el format presencial i el virtual | Julia M Cameron (Pexels)

Amb la pandèmia ja pràcticament superada, el 2023 es presenta com un any on la tecnologia ja forma part del nostre dia a dia, tant a la feina com a les nostres relacions personals. Disposar de competències digitals actualitzades és més important que mai, i per tal de lluitar contra una bretxa digital que afecta especialment a la població més envellida i empobrida, Barcelona Activa presenta una selecció de 10 cursos gratuïts d’entre les 580 formacions tecnològiques que ofereix, en format presencial o virtual, a través del Cibernàrium.

Dispositius i ofimàtica

Segons una enquesta sobre bretxa digital elaborada per la Fundació Ferrer i Guàrdia, gairebé un 17% de la població espanyola no té accés a telèfons intel·ligents, mentre que prop d’un 43% no disposa de tauletes digitals. Aquests dos dispositius són els més accessibles a l’hora d’entrar en contacte amb el món digital, però tenen una sèrie de dificultats acumulades per a les persones que no hi han interactuat mai. Amb això en ment, el Cibernàrium de Nou Barris ofereix una formació presencial de quatre hores pensada per ensenyar tot allò que cal saber d’aquestes màquines. El taller cobreix des de les seves diferències i semblances fins a conceptes com els accessos ràpids, les notificacions, la gestió de contactes, les trucades, els missatges de text o el manteniment de la bateria, entre molts altres.

Per a les persones que opten més pels ordinadors, l’organisme públic també ofereix un curs bàsic en ofimàtica que ensenya tot el que és necessari per crear documents de text. La sessió, també presencial i de quatre hores, comença des del punt inicial, mostrant com es crea i es desa un nou fitxer, i va avançant a través de les diferents opcions que donen els editors, com l’ús de negretes i cursives, les eines de copiar, retallar i enganxar elements o el corrector ortogràfic. Finalment, ensenya com imprimir aquests documents.

Teletreball i entorns col·laboratius

Una de les principals conseqüències del confinament per la pandèmia ha estat l’establiment del teletreball com una alternativa vàlida i cada vegada més adoptada per les empreses. Tanmateix, per poder treballar des de casa sense complicacions, primer cal conèixer les plataformes i els programaris adequats. D’això s’encarrega el curs Apps i recursos per a la productivitat, una formació presencial de tres hores en què es mostra el funcionament de diferents aplicacions per gestionar informació al núvol I desar, editar i compartir documents.

D’altra banda, Barcelona Activa també té una píndola dedicada exclusivament a les videoconferències, en què s’ensenya el funcionament, avantatges i inconvenients d’un total d’11 eines digitals d’ús estès. Aquesta formació, de dues hores de durada i impartida en català, s’ofereix a través de les Antenes Cibernàrium, uns espais ubicats a les biblioteques municipals de la capital catalana.

La importància de les xarxes socials

Les xarxes socials s’han convertit, en determinats entorns, en la nostra carta de presentació al món. Instagram, Facebook i Twitter, amb el permís de TikTok, són tres de les tres plataformes més esteses entre la població, de manera que és important saber com comunicar efectivament els nostres missatges a través d’aquests serveis. El curs en qüestió s’ofereix en dues sessions presencials de tres hores cadascuna, on s’explicaran les particularitats de cada xarxa, com funcionen els seus algoritmes i de quina manera es poden planificar les publicacions.

L’auge de les xarxes socials ha fet sorgir conceptes com el d’identitat digital i reputació digital. En aquest sentit, Barcelona Activa ofereix un taller per conèixer el significat d’aquestes dues idees, el perquè són rellevants i de quina manera es poden orientar cap als nostres perfils professionals. D’altra banda, en format virtual s’imparteix la masterclass Detox de dades, recupera el control de la teva identitat digital, una formació pensada per controlar el rastre que hem deixat a internet des que hi som presents, netejar la informació que no vulguem que sigui publicar i configurar correctament les polítiques de privacitat de les plataformes digitals.

Finalment, si el que busqueu és una formació més orientada a protegir la privacitat i la seguretat en aquests entorns, el Cibernàrium també ofereix una píndola sobre aquesta temàtica, en què es detalla com s’han de gestionar les contrasenyes, com podem gestionar la nostra informació personal a internet i quines configuracions de privacitat tenen aquestes plataformes.

 L’ABC de la ciberseguretat

Precisament la ciberseguretat és un dels aspectes que cal vigilar amb més atenció quan som a internet, però també un dels que més desconeixement es percep en la població. És per això que des de Barcelona Activa recomanen dos cursos sobre la temàtica. El primer d’ells, d’una sola sessió, busca explicar els conceptes bàsics del món de la ciberseguretat, conèixer quines són les dades que busquen els delinqüents, entendre quines són les principals vulnerabilitats i dispositius més afectats i reconèixer les dades que cal protegir amb més zel.

Per la seva banda, la segona formació és un petit curs de tres sessions presencials en què s’ofereixen tota mena de recursos per protegir-se dels ciberatacs en la nostra vida quotidiana. En aquest sentit, s’ensenyen els diversos tipus de riscs als quals ens veiem exposats, una sèrie de bones pràctiques a seguir quan naveguem per internet i s’aprofundeix en temàtiques d’altres píndoles, com la reputació digital o la identitat digital, però també en conceptes com l’empremta digital.