Barcelona Activa forma més de 60.000 persones en competències digitals entre 2019 i 2022
L’ajuntament inverteix més de 20 MEUR en potenciar les vocacions STEAM a través del Cibernàrium, les antenes i la IT Academy
Categories:
L’agència de desenvolupament local de l’ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, ha format més de 60.000 persones en competències digitals entre 2019 i 2022, segons el balanç presentat aquest dilluns en un acte celebrat al Parc Tecnològic de Nou Barris. El 63% dels beneficiaris són dones, mentre que un 40% del total té entre 41 i 54 anys i un 27% es troba en situació d’atur. Durant aquests tres anys, el consistori ha invertit un total de 20 milions d’euros per oferir formacions i fomentar vocacions STEAM.
Els cursos de Barcelona Activa es divideixen en tres graus de complexitat: els de formació bàsica o alfabetització digital, els específics i els avançats. Les activitats de la primera categoria, centrades a lluitar contra la bretxa digital, s’imparteixen des de les Antenes Cibernàrium, uns equipaments ubicats en els espais multimèdia de les biblioteques municipals que en els darrers tres anys s’han pràcticament triplicat en nombre, passant de vuit a 20. Aquests espais han format gairebé 9.000 persones en aquest període de temps, un 70% de les quals són dones.
Tanmateix, l’equipament amb una major tracció és el Cibernàrium, el centre de capacitació tecnològica que des del 2011 se situa a la primera planta de l’Edifici Media-TIC del barri del Poblenou i, des del 2021, també al Parc Tecnològic de Nou Barris. Ambdós equipaments estan centrats en la formació tecnològica especialitzada i han donat serveis a més de 35.000 persones amb una àmplia oferta de cursos i classes específiques que s’han anat digitalitzant arran de la pandèmia.
Finalment, el grau més elevat de formacions digitals es concentra en la IT Academy, un espai dedicat a l’ensenyament avançat de programació de què s’han beneficiat gairebé 2.000 persones en el darrer trienni, amb un creixement del 264% des de 2019. Les formacions es divideixen en quatre categories (Front-End, Back-End, Data Science i Full Stack) i s’ofereixen en tres modalitats: els reskillings presencials i en línia, d’unes 350 hores i pensats per reencaminar el perfil professional dels estudiants; i els upskillings, cursos de 150 hores virtuals per millorar competències.
Fomentar les vocacions STEAM
Més enllà de la formació, Barcelona Activa també ha potenciat les vocacions STEAM d’unes 24.000 persones a través de diverses accions, tant públiques com d’iniciativa privada. El projecte principal és el Pla STEAM Barcelona, un programa d’activitats pensades per apropar la tecnologia a infants, pares i docents que es duu a terme amb la col·laboració d’universitats i centres de recerca, entre els quals es troba el Barcelona Supercomputing Center (BSC), i que compta amb el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) com a partner principal.
Paral·lelament, el consistori també forma part de la iniciativa estatal Niñas en pie de ciencia, una aliança promoguda pel ministeri d’Educació i Formació Professional que vol promoure les vocacions tecnològiques entre les més joves. Així mateix, l’ajuntament treballa amb escoles per impulsar les tecnologies maker a l’Ateneu de Fabricació Digital de Nou Barris; dona suport econòmic al projecte nord-americà Code.org per formar els infants en ciència computacional i ha col·laborat amb Telefónica i la Generalitat per llançar el campus de programació gratuït 42Barcelona.