La UPC i la Generalitat llancen una curs per acostar la intel·ligència artificial a tots els públics
La formació ofereix continguts divulgatius per a persones sense coneixements previs que vulguin endinsar-se en l’ús i la seguretat de la tecnologia
Categories:
La ciutadania podrà formar-se en intel·ligència artificial a través d’un curs interactiu adreçat a tots els públics, en català i gratuït, impulsat per l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació i2CAT. La formació, CiutadanIA, presenta de forma amena els principals conceptes de la tecnologia perquè qualsevol persona adquireixi la cultura general necessària per reconèixer on trobar-la, com emprar-la i quina és la manera més segura de relacionar-se amb ella.
Les inscripcions estaran obertes a partir del 18 de maig i s’accedirà a la formació mitjançant una plataforma digital. El programa s’estructura en 10 blocs temàtics que introdueixen la persona usuària en les àrees del raonament automàtic; les dades; la lingüística computacional; el processament de la parla; la visió per computador; la robòtica; els sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions; els sistemes intel·ligents distribuïts i l’ètica en l’àmbit de la IA. Aquesta darrera àrea ha comptat amb la col·laboració del director de l’Observatori d’Ètica de la IA de Catalunya (OEIAC), Albert Sabater.
El disseny dels continguts del curs ha anat a càrrec de 17 professors i professores de l’IDEAI, sota la direcció de la catedràtica Karina Gibert, directora d’aquest centre de recerca, que compta amb 70 investigadors que fan recerca en gairebé totes les branques de la tecnologia. Així mateix, la personalització de la plataforma d’e-learning s’ha centralitzat des de la Fundació i2CAT i la producció dels materials interactius ha estat tasca de l’empresa eLerniam.
Tot i que el curs es pot seguir de forma anònima com a usuari visitant, el registre permet al sistema guardar la traça dels resultats dels exercicis i oferir una qualificació i el certificat oficial del curs, que atorguen conjuntament l’IDEAI i la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC.
Els ODS, els casos d’èxit i la Icàtia
CiutadanIA reuneix alguns elements innovadors que el diferencien d’altres iniciatives, com ara que els continguts d’intel·ligència artificial es desenvolupen al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en com aquesta contribueix en la construcció de les ciutats digitals d’avui i del futur.
El curs també posa en valor l’ecosistema català d’IA visibilitzant casos d’èxit que exemplifiquen usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’IA.
Un altre dels elements destacats del curs és que compta amb una protagonista virtual, la Icàtia, per acompanyar les persones usuàries en el seu aprenentatge sobre les diferents temàtiques. Mitjançant aquesta icona, dissenyada especialment per contribuir a inspirar vocacions femenines en l’àmbit de les STEAM, es mostren diferents exemples i exercicis de l’ús de la IA en accions de la vida quotidiana.