Un curs de programació per a dones vulnerables és el programa amb més inserció laboral de Barcelona
La formació impartida per Factoria F5 ha donat feina al 72% de les assistents en sis mesos, amb un salari mitjà de 20.000 euros
Categories:
El sector TIC dona feina a 70.000 professionals a Barcelona, però només un 23% dels treballadors són dones. Per tal de reencaminar aquesta situació, l’Ajuntament va impulsar l’abril de 2021 un curs intensiu i gratuït de programació per a dones en situació de vulnerabilitat a càrrec de l’entitat social Factoria F5. Més d’un any després, la formació s’ha convertit en el programa del consistori amb una inserció laboral més elevada, ja que el 72% de les 72 assistents han trobat feina en els primers sis mesos després del curs, amb un salari mitjà de 20.000 euros.
“Volíem corregir aquesta desviació i volíem transmetre el missatge que ser programadora no és una cosa només per un cert tipus de dones, sinó per a totes les dones”, ha declarat la tinent d’alcaldia de Feminismes, Laura Pérez. Durant l’any passat es van impartir les tres primeres promocions del curs, que té una durada de sis mesos i 800 hores lectives. En termes generals, la formació és en línia, però molt interactiva. Les alumnes estan connectades en tot moment a una aula virtual on interactuen amb les seves companyes i amb els formadors de l’acadèmia. Allà aprenen a crear pàgines web i aplicacions per a mòbils amb llenguatges de software com Javascript, HTML i CSS.
“Comencem amb uns exercicis molt senzills, que els pot fer qualsevol, que et fan veure que ets capaç de programar”, explica una de les alumnes, la Mariel, de 28 anys, que va perdre la seva feina com a recepcionista d’un hotel amb l’esclat de la pandèmia. “I ara ja som capaces de crear una pàgina web, posar-hi un menú desplegable i fer moltes coses més”, afegeix, quan encara queda un mes perquè s’acabin les classes que rep. “Quan una té un problema o demana ajuda en alguna cosa, totes ens oferim a ajudar-la i això et tranquil·litza molt”, comenta la Rocy, una noia que va arribar de Veneçuela el passat mes de novembre fugint de la precarietat del seu país i que va conèixer el curs a través d’una ONG.
Un altre dels avantatges que ofereix el curs són les ofertes d’empreses del sector, ja que Factoria F5 organitza sessions d’entrevistes ràpides entre les dones que participen en el curs i companyies tecnològiques. “El mercat demana perfils de dones programadores perquè les empreses saben que així els seus productes s’assemblaran més al que la societat demana”, ha explicat la responsable del programa, Noelia Torres. Atès l’èxit del programa, la tinent d’alcaldia s’ha compromès a donar el suport necessari perquè se’n facin dues edicions més aquesta tardor per formar a 50 dones vulnerables més.