Educació proposa reduir les hores de tecnologia a l’ESO a la meitat

L’assignatura és la més perjudicada per les hores dedicades a l’ensenyament per projectes, un canvi que mobilitza la comunitat de professors

Categories:

Marc Vilajosana

Tecnologia i Digitalització passa de ser una assignatura obligatòria en els tres primers cursos d'ESO a ser-ho només en un
Tecnologia i Digitalització passa de ser una assignatura obligatòria en els tres primers cursos d'ESO a ser-ho només en un | cottonbro (Pexels)

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha fet arribar als centres educatius durant les darreres setmanes l’esborrany del nou Decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica, el document que regeix el currículum formatiu de les escoles catalanes. La gran novetat de la proposta, que adapta al territori la nova llei d’educació estatal, la Llei Celaá, és l’aposta per l’ensenyament per projectes, una modalitat a la qual la conselleria atorga al voltant del 20% de les hores entre 1r i 3r curs de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), unes 525. Aquest fet suposa una reducció de temps per a totes les assignatures del currículum, però la més damnificada d’elles és la de Tecnologia i Digitalització, que passa de disposar 210 hores a només 105, una reducció del 50% que la iguala en temps lectiu a matèries com Tutoria o Religió.

“El risc de desalfabetització digital és molt gran”, alerta la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT) i professora de la UPC, Núria Salán. L’entitat que presideix, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha rebut amb preocupació la primera versió del nou decret i ha organitzat els professors de tecnologia de tota Catalunya per oposar-se a la modificació. De fet, el grup de Telegram que van obrir per coordinar-se ja compta amb més de 700 membres, i les reunions virtuals que realitzen cada dissabte a la tarda superen els 200 assistents.

Salán: "El risc de desalfabetització digital és molt gran"

Salán considera que l’esborrany s’ha fet “amb una bona intenció de fons, però en un mal moment per a nosaltres com a societat”. MetaData s’ha posat en contacte amb el Departament d’Educació per preguntar-los sobre la reducció d’hores, però la conselleria s’ha reservat opinar al respecte justificant que es tracta d’un document en elaboració: “L'esborrany del currículum s'està treballant amb els centres educatius i, per tant, no és definitiu, pot incloure aportacions dels centres i, per tant, caldrà esperar a tenir la proposta definitiva”.

Les conseqüències d’ensenyar menys tecnologia

Una de les principals preocupacions del professorat és el fet que, com fins ara, l’assignatura de Tecnologia i Digitalització serà el primer punt de contacte dels nens i nenes catalans amb la tecnologia a l’escola, atès que la matèria no s’imparteix durant l’Educació Primària. “A Madrid tenen 250 hores de tecnologia, això només s’està aplicant a Catalunya”, denuncia la presidenta de la SCT, qui avisa sobre els efectes que aquesta decisió pot tenir en la percepció dels estudiants: “Aquesta reducció tan dràstica deixa la tecnologia com una matèria molt residual, i l’alumnat, quan veu això, no li dona valor. Estan condemnant la tecnologia a ser com la religió”.

Les demandes que la SCT ha fet arribar als responsables del nou decret a través d’al·legacions són fonamentalment tres: que es mantinguin les 210 hores del currículum actual, que l’assignatura de Tecnologia i Digitalització s’imparteixi obligatòriament als tres cursos del primer cicle d’ESO (i no només en un, com contempla l’esborrany) i que s’elimini l’optativa de Robòtica entre les d’oferta obligatòria, ja que “ja està incorporat al currículum de la matèria Tecnologia i digitalització obligatori per a tot l’alumnat”.

Salán: "Estan condemnant la Tecnologia a ser com la Religió"

El document d’Educació argumenta que l’ensenyament per projectes ja es fonamenta en eines digitals transversals, però Salán opina que això és una suposició que no es complirà en totes les escoles: “Els centres que tinguin un departament de tecnologia o una clara vocació tecnològica ho faran molt bé, però ens trobarem amb molts centres que no tenen professorat de tecnologia i repartiran les hores equitativament”. D’altra banda, el nou decret també contempla que l’assignatura de Robòtica sigui una optativa d’oferta obligatòria, però la professora de la UPC ho considera un “caramel·let” per tranquil·litzar-los: “Una assignatura obligatòria l’agafaran els 600 de l’escola, l’abast que té una optativa no té res a veure. I l’agafaran nois, això és el que ens amoïna. Si mires les extraescolars de robòtica, hi ha molt  poques noies”.

Reunions al Parlament

En la seva mobilització per intentar frenar aquesta decisió, la Societat Catalana de Tecnologia va reunir-se el passat dijous 10 de febrer amb els diputats Joan Canadell i Ana Erra, els quals els van transmetre que “estaven totalment d’acord” amb els arguments del professorat, segons relata Salán. L’entitat també s’ha reunit amb el director general d’innovació, recerca i cultura digital, Joan Cuevas; la directora general de Societat Digital, Joana Barbany; o la diputada del PSC, Esther Niubó, qui va animar-los a presentar al·legacions al decret. Així mateix, els seus representants tenen prevista una nova trobada amb el Departament d’Educació per la setmana vinent.