El videojoc català es vesteix de gala a París
Nou estudis i distribuïdores del territori acudiran a la fira francesa Game Connection Europe per mostrar les seves creacions
Categories:
Després de dos anys d’absència per la pandèmia, enguany torna a París la Game Connection Europe, una de les fires del sector del videojoc més importants del continent juntament amb la Gamescom, en què participen més de 2.700 professionals i s’exposen les produccions de 220 companyies de 40 països diferents. Dins d’aquesta selecció destaquen nou empreses catalanes que, sota el segell Catalan Arts promogut per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) amb la col·laboració de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, tenen l’oportunitat de mostrat les seves creacions i serveis davant de les 450 editores, distribuïdores i entitats d’arreu del món que assistiran al congrés, especialitzat en B2B.
Un dels estudis que visita París és també un dels més veterans de Catalunya, Abylight Barcelona. Fundada el 2004, la companyia va començar produint videojocs propis, sovint de temàtica esportiva i musical, i des del 2009 també actua com a editora d’obres d’altres creadors. Entre els noms més destacats de la seva ludografia es troben Cursed Castilla i Super Hydorah, ambdues creacions del duet format per Locomalito & Gryzor87, així com el celebrat Hyper Light Drifter de la desenvolupadora nord-americana Heart Machine, de què Abylight es va encarregar de les versions d’iOS i Nintendo Switch. En l’actualitat, la companyia catalana treballa en One Military Camp, un videojoc en què caldrà gestionar el funcionament d’un campament militar que té previst llançar-se el 2023.
L’altra editora catalana que té un espai a l’estand de Catalan Arts és JanduSoft, una desenvolupadora autora de títols com Caveman Warriors, Indiecalypse o Evil Inside que fa anys que potencia la seva branca de publishing, des de la qual ha distribuït més de 40 videojocs, la majoria d’ells produïts a l’Estat espanyol. La companyia també ofereix serveis de porting (creació de versions d’un títol per altres plataformes) a consoles i ha treballat en les versions de PlayStation, Xbox o Nintendo Switch de videojocs catalans com Ikai, SuperEpic: The Entertainment War o Horror Tales: The Wine. A la Game Connection Europe han portat Astronite, un metroidvania de Dume Games Studio que destaca pel seu pixel-art en blanc i negre que preveuen publicar abans que acabi 2022.
Entre els múltiples videojocs distribuïts per JanduSoft es troba Super Hyperactive Ninja, l’opera prima de l’estudi barceloní Grimorio of Games, que també és una de les nou empreses catalanes que exposen a París. Després d’aquest primer treball publicat el 2017 i de participar en la versió de consoles del videojoc Super Skelemania, l’estudi va aconseguir un èxit aclaparador en la campanya de microfinançament de Sword of the Necromancer, un RPG d’acció i exploració de masmorres amb elements de roguelike que va recaptar més de 200.000 euros a Kickstarter. L’obra es va publicar a principis de 2021 i incloïa el català, el gallec i el basc com a opcions idiomàtiques. Enguany, Grimorio of Games ha anunciat una nova entrega de la franquícia, Sword of the Necromancer: Revenant, videojoc que es passa al 3D i que mostren a la fira francesa.
We can finally announce what we are working on!
— Grimorio of Games - SOTN: Revenant (@GrimorioG) April 21, 2022
Sword of the Necromancer: Revenant, a new installment in the #SwordOfTheNecromancer series.
SOTN: Revenant will be a third-person 3D ARPG with Dungeon Crawler sections.#indiedev#UE4pic.twitter.com/eBBUat91TI
Varietat de gèneres
La creativitat és també una de les virtuts de la indústria catalana, com demostra RollDbox Games amb Those Who Came: Healing Solarus, un videojoc multijugador en línia que pren les bases dels shooter massius per oferir una alternativa no violenta, en què els jugadors han de cooperar per tornar a revitalitzar un món ert. L’obra es va llançar en format early access l’any passat, però no s’ha publicat en el seu format definitiu fins a finals d’agost de 2022, quan també ha incorporat el català com a llengua disponible. Tal com desvelaven els seus creadors en una entrevista al Generació Digital de Catalunya Ràdio, la intenció és anar ampliant el joc amb el pas del temps, amb noves modalitats, mapes i maneres de gaudir-lo.
I si RollDbox Games aposta per la cooperació i la supervivència, SandBloom Studio s’especialitza en els videojocs de plataformes i trencaclosques amb elements cinematogràfics. L’estudi ubicat a Sabadell va debutar el 2019 amb EMMA: Lost in Memories, un títol que experimenta amb la memòria com a mecànica de joc, atès que les plataformes van desapareixent amb el temps. En l’actualitat, l’estudi català treballa en DE-EXIT: Eternal Matters, un videojoc d’exploració, puzles i sigil en 3D que publica amb l’editora alemanya Handy Games i que suposa un pas endavant quant a múscul tècnic, amb un cuidat estil voxel-art.
Amb tot, qui s’ha emportat un protagonisme addicional és l’estudi barceloní Undercoders amb el seu Treasures of the Aegean, que va ser reconegut com a millor videojoc català del 2021 als darrers Premis GamingCat i que ha estat seleccionat com a finalista als Indie Game Development Awards, els guardons per a títols independents que organitza el congrés. “Estar nominats ens sembla una oportunitat d’exposició molt bona. És una distinció important i et dona una mica més de visibilitat de cara a possibles inversors i publishers”, opina el CEO i cofundador de l’empresa, David Jaumandreu, a qui aquest segell no li ve de nou, ja que en l’edició de 2019 van estar nominats pel ja mencionat SuperEpic. Fundada el 2005, Undercoders ha desenvolupat més de 30 videojocs en els seus 17 anys d’història, amb noms reconeguts com Conga Master, i recentment ha codesenvolupat el videojoc debut de Talpa Games, Mail Mole. De fet, l’èxit d'aquest títol els ha dut a ajuntar-se novament per treballar en Koa and the Five Pirates of Mara, l’obra basada en la propietat intel·lectual de l’empresa valenciana Chibig Studio que és el videojoc que exposen a la fira.
Un sector innovador i multifuncional
També assisteix a la Game Connection Europe Titutitech, un dels participants de la tercera edició del programa d’incubació GameBCN. Nascuda el 2014, la companyia va publicar a finals del 2017 el videojoc Oh My Godheads de la mà de Square Enix Collective, però des d’aleshores s’ha centrat a oferir tasques de codesenvolupament i porting. En aquest sentit, l’estudi ha treballat en obres com Monster Prom 2: Monster Camp, Aragami 2 o el més recent Endling: Extinction is Forever, tots ells produïts a Catalunya.
Malgrat que el 84% de les companyies catalanes del sector es dediquen a la creació d’IP (propietats intel·lectuals) i un 59% a la publicació per mitjans propis, també existeixen empreses especialitzades en fases específiques del procés de producció, com és el cas de Sekg, una start-up que ha creat Antidote, una plataforma centrada en el testatge i el control de qualitat. “A mesura que van desenvolupant els seus jocs, els devs poden rebre ràpidament un feedback en una plataforma online i es poden estalviar tots els costos i retardaments que suposen organitzar sessions de playtesting”, explicava el director de màrqueting de la companyia, Joan Carreras, en un reportatge de MetaData.
Finalment, la darrera companyia que presenta les seves obres a la fira parisenca és Cubus Games, un estudi amb seu a Igualada que es defineixen a si mateixos com a “alquimistes narratius”. La raó la trobem en el seu catàleg de produccions: Dràcula, rastre de sang o Steam Highwayman són demostracions del potencial que tenen els telèfons mòbils per oferir videojocs innovadors basats en una potent narrativa. No només això, sinó que les creacions de Cubus Games també tenen una forta vinculació amb el territori, com és el cas de The Seventh Book, que ens farà recórrer Vilanova i la Geltrú en la vida real, o bé Arcana i el talismà perdut, que explora la història de Catalunya a través d’un viatge per la seva arqueologia.