‘Horror Tales: The Wine’, terror mediterrani amb fragància gironina

La ciutat dels quatre rius és un dels indrets catalans que inspiren les localitzacions del videojoc, que experimenta amb la psicologia del seu públic

Marc Vilajosana

'Horror Tales: The Wine' ens transporta a un arxipèlag inspirat per localitats catalanes com la ciutat de Girona o el Camí de Ronda
'Horror Tales: The Wine' ens transporta a un arxipèlag inspirat per localitats catalanes com la ciutat de Girona o el Camí de Ronda | Cedida

“Em fa molta ràbia quan veig els meus estudiants fent coses americanitzades”. Amb aquesta sentència, Carlos Coronado, desenvolupador independent de videojocs i professor a l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) de Barcelona, deixa clara la preponderància que els referents culturals i estètics dels Estats Units (i del Japó) tenen en les produccions locals. “A Europa tenim tantes cultures que mamem a prop de casa i que són 100% exportables a fora… Què passa, que si fas una arquitectura d’estil català, a la gent ja no li agrada?”, es pregunta. Seguint aquesta filosofia, aquest 30 de juliol el creador publicarà Horror Tales: The Wine, la primera entrega d’una sèrie de tres videojocs centrats a explorar el gènere del survival horror en unes localitzacions mediterrànies clarament inspirades per l’arquitectura de Girona.

The Wine aposta pel terror psicològic. És un joc molt trol, que fa que el jugador se senti sempre desprotegit i que juga sempre amb la teva ment”, explica Coronado. Aquest videojoc ens transporta a un arxipèlag mediterrani conegut per la producció d’un vi negre del qual les llegendes asseguren que és capaç de curar tota mena de malaltia. Això no obstant, les illes s’han vist afectades per una greu pandèmia que ha arrasat la seva població amb greus febres i deliris. A mesura que s’endinsen per les diverses zones que componen l’obra, els jugadors aniran descobrint la història de la família Banydebosc, els propietaris de les bodegues que fabriquen el misteriós vi que cerca el protagonista.

Inspiració gironina

És probable, però, que aquestes zones facin aixecar la cella a més d’un jugador, ja que no surten del no-res. “Em vaig mudar a Girona l’any passat i visc en una terrassa que dona al riu Onyar. Volia que el tercer nivell del joc estigués ambientat en una ciutat, i Girona em va enamorar i m’encaixava, per això la vaig utilitzar”, desvela el creador. La població catalana representa, dins del món fictici del joc, el barri pobre on vivien els immigrats de l’illa, regió on es va aplicar el confinament més dur durant la pandèmia que succeeix prèviament als fets que es viuen al títol. Però la capital no és l’únic territori gironí amb presència a The Wine: “Hi ha una part del joc que és clavada al Camí de Ronda de S’Agaró”, afegeix.

El tercer nivell del joc està clarament inspirat en la ciutat de Girona
El tercer nivell del joc està clarament inspirat en la ciutat de Girona

Un altre dels referents arquitectònics que podem identificar en el joc és el Valle de los Caídos, que Coronado ha utilitzat per representar les bodegues de la família Banydebosc. “L’elecció, en aquest cas, és el contrari a un homenatge”, apunta el desenvolupador. “Volia fer unes bodegues grandiloqüents, que et fessin sentir que entres a la boca del llop. L’arquitectura del Valle imposa molt, i quina millor manera de ridiculitzar-lo que convertir-lo en una bodega de vi negre?”.

Experimentant amb el terror

La sèrie Horror Tales neix de les ganes del seu creador de seguir produint videojocs del gènere survival horror. “Després de desenvolupar Infernium em vaig quedar amb moltes ganes de seguir experimentant amb el terror. Era un joc que volia ser just amb el jugador, i això em parava els peus moltes vegades”, confessa Coronado. Fruit d’aquesta situació, el desenvolupador català va plantejar una col·lecció de tres obres “a l’estil Black Mirror”, en què totes elles compten amb personatges, universos i mecàniques diferents, però comparteixen una mateixa temàtica, el terror.

El primer d’ells és The Wine. L’obra aposta per una jugabilitat més tradicional que les altres dues propostes, però insisteix especialment en l’aspecte psicològic del terror. Per Coronado, aquest títol és més fàcil que la seva anterior obra del gènere, Infernium, però també és més injust amb el jugador. “Està pensat per treure les mans del volant i deixar que et porti allà on vulgui”, opina. Malgrat que és més curt que el seu antecessor, que durava prop de 20 hores, el desenvolupador confia que és “el joc amb les cotes de qualitat més altes” que ha fet fins ara.

Coronado: "’Horror Tales: The Wine’ està pensat per treure les mans del volant i deixar que et porti allà on vulgui"

La segona entrega de la sèrie Horror Tales es titula The Beggar, i la seva premissa ja ens deixa clar que és el joc més paranoic de la ludografia de Coronado: “Antoni Gaudí ha despertat dels morts i es vol carregar el món com a venjança”. Amb tot, el seu creador matisa que “darrere d’aquest argument es parla sobre temes molt humans com l’ansietat, el suïcidi o la depressió”. El joc està basat en el modernisme i el jugador podrà manipular el temps i el clima per superar els reptes que li planteja.

La col·lecció es tancarà amb The Astronaut, que es troba encara en una fase molt inicial de desenvolupament. La idea clau, però, és crear un joc de terror basat en la gravetat zero i ambientat en una estació espacial. “Per mi, la gravetat zero és la jugabilitat vertical explotada a l’enèsima potència, perquè pots interconnectar l’escenari de diverses maneres, i tinc unes ganes brutals de posar-m’hi”, comenta amb entusiasme Coronado.

Un desenvolupament retransmès per Twitch

“Durant el confinament el meu rendiment va baixar molt, i necessitava alguna manera de motivar-me”, assegura el desenvolupador, i aquest mètode cercat va acabar sent Twitch. Coronado va fixar-se en el que fan altres desenvolupadors nacionals, com Guillem Salvadó “Guinxu” (Flatworld) o Alva Majo (Majotori), i va començar a retransmetre les seves sessions de treball des de la plataforma d’Amazon. “La meva sorpresa va ser que hi havia molt més interès del que esperava. Molta gent de la indústria em tenia a la segona pantalla mentre treballaven”, relata. El fet de compartir tot el desenvolupament del joc amb el seu públic l’ha ajudat a obligar-se a mantenir un nivell de qualitat constant. “Sense el canal de Twitch, el joc no seria ni molt menys el que és”, assevera Coronado.

Coronado: "Sense el canal de Twitch, 'Horror Tales: The Wine' no seria ni molt menys el joc que és"

Els streamings del creador acostumen a pivotar entre els 100 i els 120 espectadors, una audiència que l’ha ajudat a polir el joc i a considerar noves perspectives, però a la qual també ha hagut de frenar en algunes ocasions: “Quan em donen idees, moltes vegades he de dir que no, que no és el tipus de joc que vull fer. Amb tot, la gent és molt respectuosa i t’agraeix que comparteixis el procés de creació”. Aquest públic també ha proporcionat una sensació d’optimisme a Coronado de cara al llançament del joc, un moment crític per a qualsevol desenvolupador independent. “Em dona molta tranquil·litat saber que trauré el joc i desenes de persones que em segueixen el compraran, el jugaran i deixaran una valoració a Steam”, confessa el creador, qui té clar que no deixarà de compartir en directe les seves sessions de treball futures.

The Wine estarà traduït al català gràcies al projecte sense ànim de lucre Ce Trencada, el qual també ha confeccionat la localització d’Aragami 2. El videojoc es publica a les principals botigues digitals d’ordinadors i a totes les consoles d’actual i nova generació, les versions de les quals han estat desenvolupades per l’estudi barceloní Jandusoft. “A la indústria dels videojocs vens a escala global, de manera que pots viure on vulguis. No tindràs menys oportunitats per viure a Barcelona, i aquí la vida és més barata que al nord d’Europa o als Estats Units”, considera Coronado, qui situa la capital catalana dins del top 3 de ciutats europees idònies per entrar al sector, juntament amb Londres i Madrid.

Etiquetes