Cultura torna a impulsar els pòdcasts culturals en català

La nova línia d’ajuts contempla subvencions de fins a 7.000 euros per temporada i 1.000 euros per material tècnic

Categories:

Redacció

| Pixabay

El Departament de Cultura ha renovat la línia d’ajuts per a la producció i continuació de pòdcasts en català i occità que tinguin una temàtica cultural. La nova convocatòria estarà oberta fins al 13 d’abril i contempla programes que tractin àmbits com l’audiovisual, les arts visuals, les arts escèniques, la música, els videojocs o la literatura. Així mateix, també poden optar als ajuts les ficcions narratives i aquelles propostes que relacionin l’art o la cultura amb la tecnologia o la innovació.

Enguany la conselleria no ha informat sobre la dotació total d’aquesta línia d’ajuts, que l’any passat arribava als 120.000 euros, però sí que ha donat dades sobre les quantitats individuals a les quals pot aspirar cada projecte. En essència, hi ha dues vies a través de les quals els promotors poden captar subvencions: la compra de material tècnic i la creació d’una nova temporada d’un pòdcast, sigui de nova creació o la continuació d’un programa en emissió. Per la primera categoria, els sol·licitants poden demanar fins al 100% de la despesa prevista, amb un topall màxim de 1.000 euros, mentre que en la segona es fixa un màxim de 300 euros per episodi i de 7.000 euros per la temporada completa. Pel que fa a les ficcions narratives, la xifra puja fins als 1.000 euros per capítol i 8.000 pel projecte sencer.

Tanmateix, Cultura també fixa una sèrie de requisits per poder optar a les subvencions. Els pòdcasts pels quals es demanin ajudes econòmiques han de tenir un mínim de 10 capítols d’almenys 20 minuts de durada (6 episodis en el cas de les ficcions narratives), s’han d’emetre a través de plataformes especialitzades durant el període que indiqui la convocatòria i no es pot reproduir per ràdio fins que no hagi passat una setmana de la seva publicació a internet. D’altra banda, la persona sol·licitant ha de posseir els drets d’explotació dels continguts que facin servir.

El podcàsting, un format en auge

L’interès del Govern en potenciar els pòdcasts culturals en català i occità es deu a la creixent oferta i demanda d’aquests formats en altres llengües. Segons dades de la plataforma especialitzada Ivoox, que recentment ha incorporat el català, la ciutadania espanyola ja consumeix més de 19 hores de pòdcasts a la setmana. En aquesta línia, La Mira i Catalunya Ràdio han impulsat recentment els Premis Sonor, uns guardons que busquen reconèixer el talent català entre les píndoles radiofòniques digitals.

Etiquetes