La 27a edició d’ISEA situarà Barcelona en el plànol internacional de l’art electrònic

La capital catalana acollirà exposicions artístiques, cimeres i debats sobre intel·ligència artificial, experiències immersives i biotecnologia

Categories:

Redacció

El programa d'ISEA consta de més de 50 activitats repartides per tota Catalunya
El programa d'ISEA consta de més de 50 activitats repartides per tota Catalunya | Rosa Sánchez (Via UOC)

Art, ciència, tecnologia, disseny i societat. Aquests són els cinc eixos sobre els quals versarà la 27a edició de l’International Symposium on Electronic Arts (ISEA), que se celebrarà a Barcelona entre el 10 i el 16 de juny de la mà de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L’esdeveniment, un dels més representatius de l’art electrònic a escala internacional, torna a Europa després de més d’una dècada amb la col·laboració d’institucions culturals de la capital catalana com el CCCB, el MACBA, l’Arts Santa Mònica o la New Art Foundation, entre altres.

El lema de l’edició d’enguany de l’ISEA serà “Possibles”, en referència als mons hipotètics que poden construir-se en el futur o que podrien haver-se desenvolupat en el passat. En aquest sentit, el festival organitzarà les seves activitats sota quatre subtemàtiques: “Humans i no humans”, en referència a la nostra relació amb les màquines i els animals; “Natures i mons”, per parlar sobre el canvi climàtic i l’habitabilitat de l’espai exterior; “Futurs i llegats”, en què les dades massives tindran un paper protagonista; i “Educació i societat”, on es debatran qüestions com la integració de disciplines artístiques en matèries científiques i tecnològiques.

Activitats al CCCB, al MACBA i al Santa Mònica

El CCCB serà la llar de la gran majoria d’esdeveniments de l’ISEA, des de la presentació d’articles acadèmics fins al visionament de demos i screenings. L’entitat cultural donarà cabuda a xerrades sobre les possibilitats creatives de la intel·ligència artificial, com es representa la biotecnologia a l’art, com ens comuniquem amb els robots o quines possibilitats ens obren les experiències immersives. Per la seva banda, el MACBA acollirà un laboratori-espai relacional amb tallers i debats, a més a més de ser una de les seus internacionals del Second Summit on New Media Art Archiving, una cimera internacional sobre arxius.

Amb tot, la principal exposició del simposi d’art electrònic serà La irrupció, una mostra dissenyada per Marta Gracia, Jara Rocha i Enric Puig Punyet que s’exhibirà a l’Arts Santa Mònica des del 9 de juny fins al 21 d’agost. Aquesta obra busca representar com ha canviat el nostre planeta i la nostra societat arran de l’esclat de la pandèmia, i comptarà amb artistes locals i internacionals de la talla de Robertina Šebjanič, Eric Berger, Joan Soler-Adillon o Andy Gracie.

Més enllà dels plats forts de la trobada, l’ISEA comptarà amb més d’una cinquantena d’activitats destinades a la ciutadania, amb exposicions, tallers, projectes a l'aire lliure, taules rodones, xerrades d'artistes i iniciatives escolars. Una programació que es pot consultar al web del simposi i que no es limita únicament a Barcelona, sinó que s’estén arreu del territori català, a ciutats com Reus, Girona, Amposta, Tarragona, Mataró o Berga, entre altres.