Art, ciència i tecnologia es donen la mà a l’Ars Electronica

Barcelona serà una de les seus deslocalitzades del festival i mostrarà cinc propostes artístiques becades

Categories:

Redacció

L'Ars Electronica és el principal festival europeu sobre art i tecnologia i tindrà una seu deslocalitzada a Barcelona
L'Ars Electronica és el principal festival europeu sobre art i tecnologia i tindrà una seu deslocalitzada a Barcelona | Ars Electronica / Robert Bauernhansl

Neuroconnection, projecte impulsat per Anaisa Franco, és una instal·lació interactiva que connecta els pensaments dins d'una escultura de llum paramètrica. Aquesta iniciativa és una de les cinc propostes escollides per les beques de producció i investigació de l’Institut Ramon Llull, NewArtFoundation, UOC i La Caldera i Hangar, que busquen promocionar confluències entre la tecnologia, l’art i la ciència. A més a més d’una dotació econòmica, les cinc peces seran exposades al pròxim Ars Electronica Festival, del qual Barcelona és una de les principals seus deslocalitzades.

Cambres fosques de la ideologia és el treball d’Estampa, una investigació sobre les mediacions tecnològiques que operen després de les imatges i en la qual s'utilitzen diferents formats audiovisuals. Andy Gracie ha estat becat amb EoE Triptych #1, un tríptic de narratives culturals i científiques al voltant de la finalitat de l'Univers; Óscar Martín ha aconseguit ser reconegut amb MMM [meta music machines], una investigació sonora i escultòrica que tracta de desenvolupar un compositor sonor no-humà, i Esther Rodríguez-Barbero s’ha centrat en les arts escèniques amb ¿Sueñan los cuerpos con órganos electromagnéticos?, una investigació sobre la relació entre el cos i els aparells electrònics biomèdics implantats.

El projecte de Franco ha estat la iniciativa premiada amb una quantitat més elevada, amb una dotació de 9.400 euros de producció i 1.600 euros d’honoraris, mentre que les altres quatre propostes rebran 5.600 euros de producció i 1.400 euros d’honoraris cadascuna. El programa ha rebut un total de 71 propostes artístiques, i els cinc becats han estat escollits per una comissió formada per representants d’institucions com l’ICEC, NewArtFoundation, UOC – ISEA Barcelona o La Caldera, entre altres.

La capital catalana acollirà per segon any consecutiu l’esdeveniment, després que en l’edició de 2020 se celebrés l’Ars Electronica Garden Barcelona, una exposició que va reunir produccions de la Col·lecció BEEP i obres d’artistes electrònics com Mónica Rikić, Roc Parés o Santi Vilanova. Enguany, la celebració tindrà un format multi localitzat amb la població austríaca de Linz com a centre neuràlgic i amb la resta de seus, entre les quals es troba la ciutat comtal, retransmetent la seva programació en streaming a través del web del festival.