El sector de les bateries factura 680 MEUR a Catalunya

La indústria, dominada majoritàriament per pimes, compta amb 212 empreses i dona feina a 3.000 treballadors

Categories:

Redacció

El 70% de les empreses del sector són pimes
El 70% de les empreses del sector són pimes | Rathaphon Nanthapreecha (Pexels)

La indústria de les bateries elèctriques factura un total de 681,9 milions d’euros a Catalunya. Així ho corrobora un informe elaborat per l’agència per la competitivitat de l'empresa (ACCIÓ) del Departament d’Empresa i Treball, que enumera en 212 les empreses que conformen el sector al Principat, un 70% de les quals són pimes. En conjunt, les companyies donen feina a un total de 3.003 treballadors.

L’estudi d’ACCIÓ deixa clar que el sector compta amb una maduresa important, ja que més del 70% de les empreses que el conformen tenen més de 10 anys, mentre que un 66,5% factura més d’un milió d’euros i un 49,1% supera els 10 milions. Això no obstant, les start-ups també tenen el seu lloc a la indústria, atès que representen el 18,4% del total, i entre elles es troben companyies emergents amb èxit internacional en l’àmbit de les bateries elèctriques, com és Wallbox.

El 44% de les empreses catalanes del sector es dedica a l'aplicació i integració de bateries elèctriques en mobilitat i energia

Si ens fixem en els diferents segments i especialitzacions de la indústria, l’aplicació i la integració de bateries a través de solucions per a mobilitat i energia és l’àmbit clarament predominant a Catalunya, amb el 43,9% de les empreses. Les primeres baules de la cadena de valor, com les bateries i els sistemes, són l’activitat del 22,6% de les companyies, mentre que un 18,4% de les corporacions es dediquen a la gestió de carregadors per a vehicles elèctrics, com és el cas de Circontrol.

Per contra, no hi ha cap empresa a Catalunya que es dediqui a la producció de cel·les per a bateries i només cinc dedicades a l’elaboració de components interns. La líder de l’equip d’anàlisi i oportunitats tecnològiques d’ACCIÓ, Maria Dolors Núñez, considera que aquesta situació és “un repte que es pot convertir en una oportunitat”, ja que no hi ha cap companyia ni a l’Estat espanyol ni al sud d’Europa que s’especialitzi en aquest segment del mercat. “Tenim un teixit industrial significatiu per posicionar-nos com un actor rellevant en l’ecosistema europeu”, ha assegurat la directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, Natàlia Mas.