Wallbox, l’endoll intel·ligent que et permet estalviar en energia
La ‘startup’ catalana crea una solució que permet optimitzar la càrrega de vehicles i gestionar l’autoconsum a les llars amb la monitorització de dades
Categories:
L’Enric Asunción i l’Eduard Castañeda es coneixen des del primer dia d’universitat. Han compartit els anys de carrera, un projecte de final d’estudis en comú sobre piles de combustible en un projecte que depenia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) per alimentar un Segway i ara són també companys a Wallbox. Ells dos són els enginyers que han revolucionat el concepte d’endoll per a vehicles elèctrics i sistemes de gestió de l’energia a les llars amb autoconsum. Una idea nascuda de l’experiència d’Asunción com a treballador de Tesla – la companyia nord-americana va anar a buscar-lo per la proposta de certificació de cotxes elèctrics que desenvolupada a Applus Idiada- i que no va dubtar a tirar endavant de la mà de Castañeda, que havia continuat vinculat al CSIC.
“El 2015 els carregadors eren bàsicament caixes elèctriques en què la informació que donaven era poca”, explica Castañeda a MetaData, “l’Enric va veure coses a Tesla que es podien fer diferent i aprofitar la part d’intel·ligència que no s’havia posat en marxa”. Una trobada, una conversa clau i així van començar a posar les bases d’una startup que preveu assolir els 20 milions d’euros de facturació el 2021 i que compta amb 350 treballadors arreu del món, amb prop de 300 a Catalunya.
El valor afegit de la intel·ligència
Quan van llançar-se de cap a l’empresa, la demanda de vehicles elèctrics era deficitària i les instal·lacions s’enfocaven principalment a la càrrega domèstica. Lluny de conformar-se, van dissenyar un endoll que demostrés que aconseguir un “cotxe autosuficient a llarg termini no depèn de ser independent a casa”. És a dir, de dissenyar un dispositiu capaç d’optimitzar la càrrega de l’energia.
La clau va ser introduir la intel·ligència en la tecnologia. Amb aquest valor afegit, ja tenen al mercat diversos models d’endolls que s’adapten a les necessitats de cada usuari, i que permeten ajustar la potència, allargar la vida útil de la bateria amb un bon manteniment, aprofitar les hores més barates de consum i reduir vuit vegades la velocitat de càrrega.
La intel·ligència permet analitzar les dades que es perdien amb els endolls convencionals i optimitzar la gestió de l’energia
Una de les últimes novetats s’ha presentat aquest mes d’octubre i es tracta d’un punt de càrrega anomenat Supernova que és capaç de donar energia per a 100 km de recorregut d’un cotxe elèctric en només 15 minuts. Aquests endolls són un 30% més potents i redueixen un 50% el cost d’instal·lació perquè compta amb dues mànegues per alimentar dos vehicles. La previsió és fabricar 10.000 unitats i tenir la solució disponible a mitjans del 2021.
Però el que realment va provocar el salt qualitatiu de Wallbox va ser la fabricació d’un endoll bidireccional capaç de treure rèdit de la inversió en un cotxe elèctric i el cost pertinent de la bateria, l’element més car. Amb la seva proposta, aquest acumulador es pot convertir en un magatzem per guardar o enviar l’energia a la llar en funció de les necessitats. “Podríem parlar de tenir electricitat per ser autosuficient de cinc a set dies”, apunta Castañeda, “pot ajudar a fer autoconsum quan el cost de la llum és més car”.
Això és gràcies als avenços que s’han fet en l’autonomia de les bateries. Tesla va marcar un abans i un després, segons el cofundador, i s’ha treballat per millorar aquest aspecte, pel que el següent pas es troba en “abaratir costos i fer patrons d’ús per als usuaris”. “Ja no hem de preocupar-nos per si durant la nit falla alguna cosa i el cotxe no es carrega del tot, sinó per treure profit de l’energia”, insisteix.
Compartir i impulsar el sistema
Wallbox treballa en l’expansió d’un nou model al continent europeu basat a oferir el sistema a les oficines per carregar els vehicles d’empresa. D’aquesta manera, les companyies poden oferir als empleats l’incentiu d’estalviar-se el cost d’alimentar el cotxe a casa, i així podrien abastir els mitjans de transport propis corporatius i aposten per una mobilitat més sostenible.
També aposten per dissenyar un model d’espais de recàrrega compartit. “Volem crear una comunitat d’usuaris que cedeixi els seus endolls i que en busqui”, explica Castañeda, “si visc fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i tinc una casa amb panells solars, podria compartir la meva xarxa quan no sóc a casa i tinc excés de producció”. El cofundador calcula que entre el 40% i el 50% dels vehicles que dormen al carrer no podran ser elèctrics si no se’ls proporciona la una instal·lació per nodrir-los d’energia, pel que assegura que aquesta opció és menys costosa i més fàcil de desplegar que la inversió en punts de recàrrega públics. “No podem posar 200.000 pilones a Barcelona, que és el nombre de cotxe que dormen al carrer, hem de crear sistemes col·laboratius”, insisteix.
La previsió és crear una aplicació mòbil que uneixi l’oferta i la demanda de càrrega domèstica. Qui busqui un punt abonarà el cost del servei i qui el posi a l’abast de la comunitat, en traurà un rendiment extra. En paral·lel, la startup ha ideat un sistema de gestió de persones que fan ús de la instal·lació per decidir qui hi té accés i quines són les tarifes per a cadascú, que és aplicable tant a la llar com a les oficines.
“No podem posar 200.000 pilones a Barcelona, que és el nombre de cotxe que dormen al carrer, hem de crear sistemes col·laboratius”,
De moment, les primeres passes per a la creació d’aquest ecosistema col·laboratiu les van fer el 2002 amb l’adquisició d’Electromaps. Aquesta compra li ha permès integrar una solució que informa dels punts de càrrega públics disponibles i facilitar el dia a dia dels conductors.
L’eclosió que ha de venir
La proposta de Wallbox ha convençut els inversors des del primer moment. En aquests cinc anys en marxa, han captat en dues rondes d’inversió 19 milions d’euros i 23 milions d’euros. Les operacions han estat liderades pels fons de capital risc Seaya i Perseo (Iberdrola), respectivament, però Castañeda alerta que això no els lliga de cap manera: “Ibredrola ha invertit, però no té una participació que ens canviï la perspectiva, és un alineament. Els fabricants primer es van enfocar a dir que podien oferir un vehicle elèctric, però tenien el problema de no tenir la instal·lació. Nosaltres l’hem aportat, i les elèctriques han d’ajudar a acomodar les tarifes per adaptar-se al consum que se’n farà. Hi ha una sinergia, no una dependència”. I és que la companyia energètica és un dels seus grans partners, però a l’altra banda de la cadena ja han treballat amb marques com Nissan, Jaguar, Mercedes, Smart o Hyundai.
"Els fabricants primer van oferir un vehicle elèctric, però no tenien la instal·lació. Nosaltres l’hem aportat, i les elèctriques han d’ajudar a acomodar les tarifes"
Ara cal que la tercera pota, la compra de vehicles elèctrics, acabi d’arrencar. El principal mercat de la companyia és Espanya, però pel consum a les llars, i tot just estan en fase de donar-se a conèixer a Itàlia. També operen amb una presència important a Noruega, Alemanya, el Regne Unit i França, tot i que amb un pes més elevat del cotxe. A casa nostra falta impulsar aquest pilar, però la tendència és positiva. Entre el gener i el setembre de 2020 la venda d’aquests mitjans de mobilitat sostenible ha crescut un 23%, encara que representa un 1,6% de la quota del mercat espanyol. “El sud d’Europa és capaç de transicionar molt ràpid perquè la mentalitat és oberta i s’està reflectint. Els volums de vendes són petits, però han crescut molt i les distribuïdores han apostat molt per l’electrificació”, comenta Castañeda sobre els avenços.
Un suport clau seria la concessió de subvencions a la ciutadania per a l’adquisició de vehicles elèctrics, un àmbit on França es posa com a exemple a seguir amb els fins a 9.000 euros que pot rebre un ciutadà. Però també cal apostar per fabricar més a casa. “Les subvencions són vistes com un cost que ha de pagar l’Estat i sembla que no té valor si el fabricant és de fora. Seria interessant invertir en innovació i fabricació autòctona, tenim enginyers punters i Catalunya és un pol d’innovació”, afirma el cofundador, qui apunta cap a la Xina i l’estratègia d’impuls de la indústria de l’automoció sostenible que els ha situat líders.