Circontrol, els visionaris de la càrrega elèctrica
L’empresa de Viladecavalls va fer la primera aposta pel vehicle sostenible el 2008 quan gairebé ningú sabia què eren aquests cotxes
Categories:
Circontrol és una d’aquelles companyies visionàries que es deixen portar pel seu instint i aconsegueixen preveure el que serà un èxit al mercat. L’empresa familiar va néixer fa 24 anys amb la producció i distribució d’un software per a l’eficiència energètica elèctrica. Amb el pas del temps, van anar introduint nous productes com equips electrònics de comunicacions i sistemes de guiat per a aparcaments eficients amb sensors, il·luminació led i programari de control en més de 400.000 places. Però el 2008 van decidir apostar per un sector que creien que aniria a l’alça: els carregadors per a vehicles elèctrics, i això els ha portat a ser a dia d’avui un dels “líders europeus en disseny, fabricació i venda” en el segment, tal com explica el conseller delegat, Joan Comellas.
La mobilitat era un àmbit que no els venia de nou, ja que la distribució de tecnologia per als pàrquings els va ajudar a sortir al mercat internacional. “Fa 13 anys no hi havia cotxes elèctrics, però vam intuir que podia ser una oportunitat i que anava lligada a coses que ja fèiem, així que ens vam llançar amb un parell de carregadors per al carrer i per a aparcaments per provar”, afirma. L’estratègia va tenir bona rebuda i fins fa aproximadament cinc anys han instal·lat equipaments en països que han destinat inversió pública a la mobilitat elèctrica. “Després vam viure un canvi de tendència”, apunta Comellas, “va créixer el vehicle l’oferta i demanda de cotxe elèctric fins a veure’n circular pels carrers”. Així és com han sumat un creixement anual del 40%, amb excepció dels mesos de pandèmia, quan ha estat del 5%, i com han estat el referent a seguir per les empreses que posteriorment s’han sumat al sector. “Vam ser els primers i se’ns va copiar, però ara el mercat està creient i està innovant per ell mateix”, assegura.

Tecnologia catalana arreu del món
Encara que Circontrol comercialitza software i hardware propi, treballa amb sistemes compatibles amb els estàndards del mercat per assegurar-ne la integració amb altres solucions. “Treballem amb més de 50 programaris”, apunta Comellas, “tenir unes bases comunes legals és important perquè podem fer les coses ben fetes des del principi i perquè fa perdre la por a qui ha de fer la inversió, sap que li valdrà en un futur”. Però la normativa tampoc pot ser “excessivament complexa perquè encariria la instal·lació i la complicaria” i posaria traves a la “llibertat de les empreses per innovar”.
Circontrol va ser dels primers al mercat i ha ajudat a modelar el producte i el marc regulador que afavoreix la implantació del vehicle elèctric
Tot el procés es fa a Viladecavalls, on tenen la planta amb 180 treballadors –amb la previsió de superar els 200 aquest 2021-, des del disseny fins a la fabricació i distribució. I la recàrrega elèctrica ha passat a ser el core del negoci amb més del 90% dels ingressos.
Els seus punts de càrrega es venen a una seixantena de països diferents, majoritàriament a Europa. Alguns dels seus projectes clau han estat la instal·lació de punts de recàrrega a Dundee, la ciutat escocesa designada el 2018 com puntera en vehicle elèctric, o a l’aeroport de Heathrow a Londres. També tenen presència a Austràlia, el Japó, Dubai o Rússia, indrets del món totalment oposats pel que fa a condicions climàtiques.

Tot i que el gruix dels ingressos provenen de grans instal·lacions a petició d’administracions públiques, el volum de vendes és superior en el sector domèstic. De fet, el producte que més interès genera actualment és un carregador de 150 kw que permet obtenir en només 10 minuts suficient energia per recórrer 150 km amb un vehicle elèctric. “A mesura que es faci més massiu l’ús d’aquests cotxes, més peticions tindrem”, assegura Comellas, que té clar que el sector ha de ser descrit encara com “un nínxol per explotar”.
Un sector potencial a Catalunya
Noruega és un país en el qual, diu Comellas, Catalunya es podria emmirallar: “Tenen un percentatge altíssim de venda de vehicle elèctric perquè han fet una aposta econòmica de reduir impostos per fer-los més atractius i de bonificar amb aparcament gratuït en zona blava”. I és que té molt clar que l’impuls definitiu ha d’anar de la mà d’ajudes públiques, especialment en un entorn com el català amb “una capacitat i tecnologia que permetrien fer un salt qualitatiu e forma ràpida”.
Catalunya té el potencial tecnològic i de talent per crear una indústria del vehicle elèctric puntera
També destaca del territori que les distàncies entre els principals nuclis urbans són curtes. “Podríem fer una xarxa de carregadors que permetessin anar per tot Catalunya sense problema”, afirma, “tenim l’energia, el coneixement tecnològic, bons professionals... només ens falten les inversions en infraestructures i unes lleis que avalin el desenvolupament de la indústria”.