Barcelona reclama un metavers plural i en mans de la ciutadania

El congrés Democracy4All reuneix una setantena de ponents internacionals per reflexionar sobre la tecnologia ‘blockchain’ i la participació democràtica

RedaccióACN

Quirze Salomó reclama a Democracy4All un metavers amb la participació de la ciutadania i les administracions
Quirze Salomó reclama a Democracy4All un metavers amb la participació de la ciutadania i les administracions | ACN

Una setantena de ponents de més de 30 països s'uneixen a Barcelona a la tercera edició del congrés Democracy4All per debatre el futur de la democràcia digital i per reclamar que els nous espais com el metavers no siguin només domini de les big tech. Així ho ha reclamat el president del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó, que ha demanat explícitament una actuació conjunta per “evitar que caigui en mans de les grans corporacions”. I és que Meta, antigament coneguda com Facebook, ja ha fet una declaració d’intencions evident cap a aquest món, el qual Salomó té clar que serà “la nova realitat en línia” i que la seva construcció no pot dependre només d’uns quants. La clau? “Empoderar el ciutadà per governar els espais digitals”.

L’eina per millorar la qualitat democràtica de la societat és la blockchain, una tecnologia que ja va fer gala del seu potencial a la fira BxCat celebrada a Girona el passat mes de setembre. L’ecosistema ha duplicat entre el 2018 i el 2020 el nombre de companyies que l’usen com a base a Catalunya, una tendència de creixement exponencial que s’ha registrat arreu del món. Però el talent català hi destaca i el territori, segons Salomó, és la seu dels “millors projectes mundials de democràcia digital”.

Precisament la creació d’una identitat digital europea és un dels projectes més ambiciosos de la comunitat. Centenars d’experts dels 27 membres hi treballen i s’espera que en el pròxim any es pugui fer una passa endavant amb el llançament de funcionalitats que han de posar a prova la tecnologia de cadena de blocs en, per exemple, l’emissió de títols amb certificats vàlids arreu de la Unió Europea. És per aquest motiu que el termini de dos anys des d’ara s’ha considerat com un horitzó per a l’esclat de la tecnologia i de projectes que incentivin el seu en la participació democràtica de la ciutadania, com ho poden ser unes eleccions.

Precisament Vocdoni és una de les iniciatives que més destaca a Catalunya per les investigacions en la incorporació del vot electrònic. Fins al moment, el desenvolupament està centrat en els processos participatius municipals emparats per la llei, tot i que té l’objectiu d’impulsar una plataforma capaç d’incorporar la papereta telemàtica en un futur proper en una convocatòria electoral general al territori.

Etiquetes