LogMeal, la biblioteca de l’alimentació equilibrada

La ‘spin-off’ de la UB utilitza una IA pròpia per calcular els micro i macronutrients dels plats només amb una imatge

Categories:

Aida Corón

L'app calcula els micro i macronutrients de cada plat per facilitar el disseny de dietes adequades
L'app calcula els micro i macronutrients de cada plat per facilitar el disseny de dietes adequades | LogMeal

La nutrició ha sortit de les consultes especialitzades i ha entrat a les llars per convertir-se en un pilar fonamental de la salut. La població vol menjar amb coneixement de què s’ingereix, sabent que cobreix els requisits mínims i que manté una alimentació equilibrada. Però això requereix tenir un acompanyament, i la tecnologia ha aterrat al sector per suplir aquesta necessitat en forma de plataformes i apps de tota mena. Una d'elles és la catalana LogMeal, una spin-off de la Universitat de Barcelona cofundada per Eric Verdaguer, actual CEO; per la catedràtica del Departament de Matemàtiques i Informàtica Petia Redeva; i per Marc Bolaños, CTO de la companyia. La seva particularitat és que no només serveix de guia per controlar les ingestes, sinó que funciona de forma intuïtiva i visual mitjançant imatges que donen informació com els macro i micronutrients i les calories. I tot plegat, amb una combinació pròpia d’intel·ligència artificial, visió artificial i aprenentatge profund que atorga precisió i veracitat a les dades.

Per començar a utilitzar la solució, només cal prendre una imatge del plat que es té davant. Hi pot haver un grapat d’arròs o de pasta, unes verdures saltades, una ració de peix o de carn, i un got d’aigua amb una peça de fruita al costat. “Pots fer una fotografia de qualsevol aliment que hagis de prendre al moment i començar a monitorar les ingestes que fas durant el dia”, apunta Bolaños, “el nostre algoritme identifica cada aliment per separat, calcula la quantitat i ho introdueix per donar-te els detalls”. La IA és la que s’encarrega de dir si les quantitats són grans o petites gràcies a una reconstrucció tridimensional dels elements de la imatge, feta mitjançant un càlcul del volum que ocupa cadascun al plat o a la superfície. El resultat és un seguit de fins a 37 indicadors que ofereixen la quantitat de carbohidrats, proteïnes i greixos, o de vitamines i minerals que s’obtenen amb l’àpat amb una facilitat “que l’ull humà no té”.

Combinar IA, visió artificial i aprenentatge profund permet que el sistema calculi en tres dimensions el pes de cada aliment i aprengui progressivament

Tot i que es treballa a un nivell de detall molt rigorós, les receptes de plats elaborats que poden identificar els algoritmes són genèriques. Això farà que, quan vegi una croqueta, no pugui discernir si és industrial o casolana, fet que farà variar els macro i micronutrients. “Utilitzem receptes estàndards, però cada persona pot entrar a dins de la fitxa de l’aliment i canviar els ingredients per ajustar-ho”, afirma Bolaños.

Aquests trets permeten que un usuari pugui fer un seguiment propi de la ingesta diària per garantir que es compleixen les recomanacions ofertes pels organismes sanitaris internacionals, però tenir un monitoratge que pot ser útil per traslladar informació a un professional de la salut si és pertinent.

Per a empreses i centres de salut

Tota la informació es desa al núvol de forma anònima, així que es pot convertir en dades útils per a altres empreses. De fet, aquest és el coneixement que entrena i actualitza els algoritmes per perfeccionar-se progressivament. A més a més, LogMeal disposa d’una API en línia que qualsevol empresa pot agafar per desenvolupar una nova solució basada en aquesta IA. Així, es poden crear productes destinats al benestar o a solucionar problemes concrets de salut. “Això ens permet escalar i arribar a molts altres sectors, siguin nutricionistes que volen fer seguiment per als clients o hospitals que volen el mateix amb els pacients, siguin equips esportius que pretenen incloure aquesta mirada de la nutrició en els entrenaments”, assenyala el CTO.

Malgrat que l’aplicació és diversa, i que l’entorn privat ha mostrat un clar interès, el sector sanitari és un àmbit amb molt potencial. Segons Bolaños, ha de servir per millorar l’estat de salut dels pacients, però també per portar un control sobre les quantitats diàries d’ingesta dels malalts ingressats o si hi ha malbaratament. “Fem una foto de la safata abans de menjar i una altra després, així sabem realment què ha menjat i fes ajustos per garantir que es cobreixen les necessitats o augmentar les vitamines si preveiem que hi haurà una carència veient els resultats”, destaca. Fins ara, aquesta informació no es recollia i només s’oferien pautes generals, mentre que ara es podrà “personalitzar”.