Becadvisor, el grial digital de les pràctiques laborals

La ‘start-up’ catalana posa en contacte empreses i estudiants universitaris i d’FP ajuntant-los per interessos i facilitant la burocràcia

Categories:

Marc Vilajosana

Becadvisor treballa amb totes les escoles d'FP i universitats de l'Estat espanyol, excepte la UAB
Becadvisor treballa amb totes les escoles d'FP i universitats de l'Estat espanyol, excepte la UAB | fauxels (Pexels)

Quan superen l’equador dels estudis, la majoria d’alumnes d’universitat i formació professional es topen amb un dels grans reptes de la seva aventura acadèmica: trobar unes pràctiques laborals que els ajudin a solidificar correctament els seus coneixements —i, amb una mica de sort i esforç, aconseguir la primera feina—. Tanmateix, aquest procés pot suposar diversos maldecaps: incompatibilitat horària, poca varietat d’ofertes en els portals dels centres, empreses que no estan disposades a passar per un infern de burocràcia… Tota una sèrie d’incompatibilitats entre el món professional i l’educatiu a què busca posar solució Becadvisor, una plataforma digital catalana que actua d’intermediària entre els dos universos.

No en va, la idea originària de l’empresa sorgeix de l’experiència personal, tal com narra el CTO de Becadvisor, Alfonso Escriche: “La meva sòcia, Pilar Moliner, va adonar-se que quan vas a comprar-te una samarreta al Zara tens 200.000 opinions, però que quan comences la teva carrera laboral, no tens ni la menor idea d’on t’estàs ficant”. La majoria de centres educatius tenen un sistema intern, sovint anomenat carreres professionals, que recopila i ofereix les ofertes que els arriben, però l’abast ve delimitat pels contactes de què disposi la institució. “El problema que tenen és que les empreses petites no tenen temps d’anar parlant una a una amb 20 universitats, i les més grans, que tenen departament de recursos humans, han de destinar massa temps en una posició que per ells és ‘poc valuosa’”, sintetitza Escriche.

Escriche: “Les empreses petites no tenen temps d’anar parlant una a una amb 20 universitats, i les més grans, que tenen departament de recursos humans, han de destinar massa temps en una posició que per ells és ‘poc valuosa’”

És aquí on entra en joc la solució de Becadvisor. La start-up es posiciona com un pont entre totes les escoles d’FP i universitats de l’Estat espanyol —a excepció de la Universitat Autònoma de Barcelona, “que no treballa amb tercers”, segons Escriche— i un sac que ja supera les 400 empreses. “Becadvisor està en marxa des de setembre de 2021. Abans fèiem el mateix procediment, però a mà. Ara estan tots els sistemes automatitzats perquè sigui escalable, tant a Espanya com a fora”, explica el CTO. Una automatització que es basa en una sèrie de scrappers que s’encarreguen d’agafar tota la informació publicada per les empreses a la plataforma i la publica en tots els portals interns de carreres professionals en què encaixin.

La proposta de valor de Becadvisor es basa en l’estalvi de les gestions tedioses que acostumen a implicar aquests processos: “Tu vas rebent els estudiants, vinguin d’on vinguin, els fas les entrevistes i, un cop tens els perfils que vols incorporar, automatitzem tota la burocràcia del conveni. L’únic que demanem són els documents que cal enviar”. Aquest sistema s’ofereix a les companyies a través de dos models de monetització: publicar la vacant de manera gratuïta i pagar per cada candidat que es vulgui visualitzar, o bé fer un pagament únic per cada vacant publicada, a canvi de poder veure tots els perfils que s’hi apuntin.

Escriche: “La majoria d’estudiants que entren a les pràctiques, al final s’hi queden. Això ens ajuda a reduir la rotació de becaris a les empreses”

Pels estudiants, el sistema és gratuït, i hi poden accedir tant des del portal de pràctiques del seu centre educatiu com registrant-s’hi directament al web. La part positiva d’aquesta segona via és que la utilitat no es limita a una única oferta: “Acostumem a tenir entre 30 i 40 estudiants interessats en cada oferta, però l’empresa n’agafa un o dos. A la resta encara els hem d’ajudar, així que els anem enviant les ofertes que quadren”. El portal ja disposa de més de 14.000 estudiants apuntats, i en els dos anys que porta en funcionament ha aconseguit tancar més de 600 convenis. A més, la majoria acaben quedant-se després de les pràctiques, fet que ajuda a “reduir la rotació de becaris a les empreses”.

En l’actualitat, Becadvisor està creixent a un ritme d’un 100% de nous estudiants i un 60% de noves empreses per trimestre. Amb la base plenament assentada a l’Estat espanyol i diversos clients a Portugal, Alemanya, França o Veneçuela, l’objectiu de la companyia és ampliar els seus serveis a altres països europeus: “El mercat i la legislació és molt similar, i en alguns llocs fins i tot és més fàcil per als estudiants, així que creiem que té tot el sentit”. Paral·lelament, durant el 2023 l’empresa ha intentat oferir nous recursos, en forma de publicacions al blog, per ajudar els candidats a millorar en diversos aspectes: “Tenim una bossa força gran de requisits, sabem què busquen les empreses per una posició concreta, coses que no t’ensenyen a la universitat que podem ampliar amb formacions”.