La plataforma catalana per certificar legalment proves digitals

SaveTheProof ha donat validesa jurídica a més de 80.000 consultes electròniques des del seu llançament el 2018

Categories:

Marc Vilajosana

La 'start-up' catalana ofereix una plataforma en línia que permet prendre captures amb validesa legal de pàgines d'internet a través d'un navegador propi
La 'start-up' catalana ofereix una plataforma en línia que permet prendre captures amb validesa legal de pàgines d'internet a través d'un navegador propi | Ekaterina Bolovtsova (Pexels)

Les xarxes socials ens han obert un món de possibilitats per interactuar amb persones d’arreu del món, però també són un camp de cultiu en el qual es poden generar conductes lesives i fins i tot il·legals, com la difamació, l’assetjament, el xantatge o el cyberbullying. Tanmateix, si volem denunciar aquestes situacions, les proves que puguem prendre pel nostre compte no sempre serviran. “Les captures de pantalla que la gent fa per guardar-se com a prova no tenen cap mena de validesa legal, ja que si el contingut original ja no existeix perquè l’han modificat o esborrat, és impossible poder demostrar que això efectivament és el que hi havia”, explica l’analista de seguretat Eduardo Hervás. És per aquesta raó que va decidir impulsar amb el seu soci el 2018 SaveTheProof, una plataforma digital que permet certificar qualsevol contingut digital amb l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS), una garantia que acredita la veracitat de la prova.

El funcionament de l’eina aposta per la senzillesa: l’usuari només ha d’entrar al web de SavetheProof, des d’on es reproduirà un navegador propi que enregistra les accions que es duguin a terme. D’aquesta manera, l’interessat pot consultar els missatges o correus electrònics dels quals es vulgui extreure una prova digital i la plataforma s’encarregarà de generar-la. Els clients poden fer un pagament per cada certificació (en forma de sessió de navegació, pàgina web o arxiu) o bé contractar una de les tarifes planes que ofereix. “També hi ha altres sistemes d’automatització, de manera que l’usuari vagi certificant periòdicament les pàgines web que siguin d’interès”, apunta Hervás, una modalitat que recentment han llançat per validar publicacions a Twitter.

SaveTheProof fa servir el segellat de temps qualificat per associar continguts digitals amb el moment exacte en què s’han consultat, la qual cosa valida l’arxiu com a prova jurídica

“Entreguem a l’usuari de la plataforma un certificat amb totes les evidències i metadades preparades per tal que les pugui fer arribar al judici, al seu advocat, amb la garantia que aquelles proves seran acceptades al tribunal”, resumeix Hervás. La clau del servei és la velocitat, ja que en l’actualitat, per extreure una prova digital vàlida s’ha de recórrer a un perit informàtic, i el procés es pot allargar durant diversos dies. “No té cap mena de sentit que, en casos d’assetjament o en aquells missatges que es poden produir a les tres de la matinada i que es poden esborrar a cap de 15 minuts, s’hagi d’esperar a contractar físicament un perfil que tingui disponibilitat”, valora el cofundador de SaveTheProof.

Això no obstant, el sistema té les seves limitacions, ja que només pot prendre evidències d’aquells entorns web que es basin en estructures privades. “WhatsApp és un capítol a part, perquè no hi ha un servidor com a tal, les converses no es guarden de forma centralitzada, sinó que estan encriptades d’extrem a extrem i, per tant, quedaria fora de poder ser certificat des d’una plataforma online com la nostra”, expressa l’analista de seguretat. Aquest fet implica que en aquesta classe de serveis cal passar tant sí com no per un perit informàtic per certificar converses.

Signatures digitals en lloc de ‘blockchain’

La tecnologia que fan servir per acreditar els continguts és el segellat de temps qualificat (timestamp service, TSS), un sistema que associa les dades consultades a l’instant de temps exacte mitjançant una signatura electrònica. Malgrat que darrerament tècniques com la blockchain han guanyat terreny en l’àmbit de la ciberseguretat, SaveTheProof prefereix emprar altres mètodes per qüestions legals: “Avui dia, la blockchain no està regulada i, per tant, no aporta cap valor extra als certificats que nosaltres emetem. S’hi ha de tenir un ull posat? Sí, però ara mateix seria una capa addicional amb més valor de màrqueting que no pas de seguretat”.

Hervás: "S'ha de tenir un ull posat a la 'blockchain', però ara mateix seria una capa addicional amb més valor de màrqueting que no pas de seguretat"

Des del seu llançament el 2018, SaveTheProof ja ha realitzat més de 80.000 certificats digitals arreu del món, alguns dels quals “s’han presentat fins i tot a judicis sonors i famosos de l’Audiència Nacional”, recorda Hervás. L’eina es troba disponible en línia per a qualsevol persona, però el seu públic principal es concentra en el sector jurídic: “La major part dels nostres clients són advocats, perits, detectius, notaris, i tenim també alguna empresa de protecció de marca”.