DronLab, el nou centre de la UPC per a l’experimentació amb drons
L’espai vol fer avançar el sector cap a la integració dels aparells en l’espai aeri i en les telecomunicacions
Categories:
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha creat un laboratori de drons al campus de Castelldefels. L’espai es constitueix com el primer laboratori d’Europa per a comunicacions mòbil aplicades a aquestes naus i compta amb un recinte de 3.200 m2 coberts amb una xarxa protectora a 15 metres del terra per a la pràctica lliure de maniobres de vol. El DronLab està equipat amb tecnologia avançada pera l’experimentació en solucions relacionades amb la logística, l’operació automàtica i l’explotació de les comunicacions 4G, 5G i Internet of Things (IoT). El centre preveu que l’equipament pugui donar servei a empreses per a la posada en marxa de projectes pilots del sector.
Fins al moment, la investigació i posada en pràctica dels sistemes de drons requeria una tramitació de permisos “farragosa”, segons el director del grup de recerca ICARUS de la UPC i assessor científic del DronLab, Enric Pastor, qui apunta que l’espai permetrà fer vols “de manera immediata” sense haver de fer cap gestió prèvia.
En aquest sentit, l’investigador de la UPC afirma que s’intentarà “maximitzar” l’ús de l’espai, sobretot en l’àmbit de la recerca. Tal com apunta l’expert, els drons tenen el problema de la integració de l’espai aeri i el nou espai ajudarà a explorar com s’organitza el funcionament perquè “puguin operar en entorns on comparteixen l’espai amb l’aviació tradicional”.
D’altra banda, també és d'interès dels investigadors la interacció dels drons en el conjunt de la societat i com s'exprimeixen les possibilitats en l’àmbit de la connectivitat. “Els drons són objectes que volen i prou i és clau què fer amb ells”, explica Pastor. L’investigador augura, en aquest sentit, que les comunicacions mòbils “dominaran” el sector.
Una de les “grans solucions” és en l’àmbit de la logística i els transports, per a l’ús dels drons per a la distribució de paquets. Des del sector, fins i tot, també es planteja en un futur poder-ne fer ‘aerotaxis’ per al transport de les persones, una opció que a hores d’ara sembla encara molt llunyana: “Es veu com un element de futur”.
Pel que fa a l’obertura de l’espai a tercers, com empreses o particulars, aquest és un extrem que encara s’ha de treballar. “De moment només es treballa en projectes interns. Un d’ells comença al desembre sobre la integració de drons a l’espai aeri, on es faran proves de conceptes”.
L'espai està impulsat conjuntament per la UPC i l’Ajuntament de Castelldefels, amb el suport del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC). En el finançament hi ha participat també el Ministeri d'Economia, a través dels fons FEDER.