Niio, el Netflix de l’art digital

L’empresa converteix la galeria tradicional en un aparador digital que permet projectar obres en propietat i en lloguer en les pantalles de televisió

Categories:

Aida Corón

Niio democratitza l'art digital amb una plataforma que opera com si fos Netflix
Niio democratitza l'art digital amb una plataforma que opera com si fos Netflix | Niio

L’art digital és una manifestació artística que utilitza la tecnologia per ser creada. Amb aquesta premissa, si es fa enrere a la història, es pot trobar la primera obra a la dècada dels 60 i amb el nom de Charles Csuri com a pioner. La seva primera aportació va sorgir el 1964 amb gràfics fets per ordinador, una primera passa que ens ha portat avui dia a propostes en 3D, interactives i dinàmiques. I si la pintura i l’escultura clàssica tenen museus i galeries, per què no n’han de tenir les creacions digitals? Niio supleix aquesta manca i proposa un aparador virtual perquè col·leccionistes, artistes i qualsevol persona interessada en tot aquest món pugui gaudir del seu portafolis personal per mostrar-lo on, quan i a qui vulgui. El que es podria definir com, el català Pau Waelder, membre de l’equip d’aquesta companyia israeliana “el Netflix de l’art digital”.

La plataforma compta amb 20.000 obres en format vídeo i imatge, i prop de 12.000 usuaris, dels quals uns 7.500 són artistes i galeries. Els creadors poden pujar les seves propostes al núvol que ofereix en alta qualitat i fer-les públiques o mantenir-les en privat. Aquesta funcionalitat els permet presentar-les a qualsevol galerista, museu o possible comprador en baixa resolució i amb una marca d’aigua per evitar les còpies. Totes les obres disponibles a Niio també són susceptibles de ser escollides per l’equip de Comissariat per formar part de les exposicions virtuals que setmanal ofereix l’aplicació. “S’anomenen Artcast i la idea és que siguin un mecanisme per donar a conèixer els artistes”, explica Waelder, “fem una tria, elaborem una introducció i posem un títol, com si fos una exposició tradicional en un museu o una galeria”.

L'aeropot de Hong Kong ha instal·lat una pantalla gegant on projecta obres que van canviant per oferir art digital als viatgers

L’usuari és l’altra cara de la moneda, que tant pot ser un particular com un professional. En ambdós casos, tenen accés a l’aplicatiu a través d’una subscripció mensual. Això els atorga dret a visionar totes les fotografies, imatges, vídeo o obra de format divers que hi ha disponible en línia i sigui pública. Si alguna li interessa, pot comprar-la o llogar-la i desar-la al seu espai, que opera com una mena de cartera digital. “Aquí hi deses totes les teves obres i les pots compartir on tu vulguis. Tenim acords amb Samsung i Apple per emetre-ho a la televisió, i amb Android i iOS. Així podem convertir qualsevol pantalla en un espai d’art”, enumera l’expert en art digital.

Empreses i hotels són alguns dels clients que han convertit els quadres estàtics en pantalles amb art dinàmic. L’aeroport de Hong Kong també amenitza l’espera dels viatgers amb aquesta proposta, que canvia les obres emeses cada cert temps per donar dinamisme. La tria d’obres se selecciona remotament i des del núvol per tal de variar la selecció segons cada client i el temps de durada de les exposicions. Aquesta funcionalitat també és accessible per a les galeries d’art que volen fer la seva aposta pel format digital.

Niio permet incorporar les exposicions dinàmiques a les galeries d’art | Fotografia: Niio

El nou món dels NFTs

La companyia es va fundar el 2013 pe ajudar els artistes a transferir les obres evitant les còpies, però amb els anys, i l’entrada del blockchain, han permès incorporar una capa de tecnologia que incrementa la seguretat i ofereix un certificat d’autenticitat. “Volem fugir del concepte de Marketplace i anar cap a llançaments i projectes especials de NFTs”, revela Waelder sobre les intencions de la nova aposta, “la introducció de la cadena de blocs també ens ha permès sincronitzat el teu wallet amb la plataforma i tenir-hi tots els NFTs per descarregar còpies i projectar-les en qualsevol pantalla”.

El nou paradigma dels non fungible tokens està revolucionant el món de l’art. Primer, perquè es tracta d’un art en format digital més proper a una altra classe de consumir; segon, perquè aquests nous usuaris estan acostumats al dinamisme. “En general, són gent més jove que volen dur amb ells les obres i compartir-les”, explica. Malgrat que sovint s’ha associat a l’especulació, Waelder assegura que els casos “anecdòtics” no han de servir per il·lustrar aquest nou entorn: “Hi ha gent seriosa que vol col·leccionar art en forma digital i l’entén. Ens diu que no vol omplir casa seva de quadres i que vol dur amb ell la col·lecció. Veuen més valor en el fet de compartir que en el de posseir”.

Els NFTs permeten atraure un usuari més jove i interessat a compartir l'art en comptes de posseir-lo de manera exclusiva

Alguns dels NFTs que presenta Niio són únics, mentre que d’altres tenen forma d’edició. Això vol dir que tant pot haver-hi un únic propietari d’una imatge o vídeo, com tenir-ne diversos que han adquirit un exemplar de la tirada en qüestió. “Tot depèn de la tria de l’artista, que pot decidir arribar a un públic més gran i fer una edició de desenes o centenars de còpies a un preu més assequible”, exemplifica.

En aquesta gairebé 10 anys de recorregut, la companyia ha consolidat els mercats de Corea del Nord i la zona xinesa de Hong Kong, i té la perspectiva de mantenir el creixement progressiu a Europa.