Artech: el nou ‘hub’ que uneix tecnologia, ciència i art

L’espai barceloní busca enfortir la transformació digital de la societat gràcies a la col·laboració dels diferents àmbits

Categories:

Redacció

Els responsables de les institucions encarregades de l'Artech Hub
Els responsables de les institucions encarregades de l'Artech Hub

El Barcelona Hub d'Art, Ciència i Tecnologia (Artech Hub) s'ha creat amb l'objectiu d'explorar i desenvolupar les característiques comunes i més potents d'aquestes tres disciplines per poder enfortir la transformació digital de la societat. Es busca fer de Barcelona un pol global de referència en recerca, difusió, formació, transferència i producció en aquests camps.

L'objectiu del projecte és interconnectar, a la vegada que incentivar, la col·laboració entre els sectors i les institucions per a poder explotar i aprofitar al màxim els potencials d'aquest àmbit. La unió dels diversos coneixements pot suposar un valor important per superar els reptes de la transformació digital.

Es posaran en marxa programes transversals que impulsin la recerca, la producció i la difusió. També es promourà l'avenç de coneixements en camps interdisciplinaris i es donarà importància a què es facin residencies artístiques en infraestructures científiques, socials i educatives. A més, es promourà la producció i participació activa de la ciutadania.

Dimensions d’Artech Hub 

Els programes d'Artech Hub seran tant entorns virtuals com espais físics, entre els quals es troben centres de recerca i de creació, empreses o festivals.

Per a poder vertebrar tota la connexió del resultat de la unió de les diferents disciplines, Fira de Barcelona ha posat a disposició del hub part del Palau Alfons XIII. És un espai de 7.200 metres quadrats que s'ha de rehabilitar, però que podria convertir-se en la seu del projecte. El lloc ofereix la possibilitat de portar a terme presentacions de projectes artístics, científics i tecnològics, i els fruits de la seva unió.

Participants

Les entitats implicades en el projecte són la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Fira de Barcelona, l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), Barcelona Tech City, Hangar, la New Art Foundation i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). També compta amb el suport d'institucions com l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona.