Quan la contractació necessita un canvi: les revolucions de Nuwe i Opground
Les start-ups catalanes aposten per la gamificació i la intel·ligència artificial per millorar els processos de selecció de personal en el sector TIC
Categories:
El sector TIC està experimentant un desequilibri entre oferta i demanda de professionals tecnològics. L’Informe Tech Cities 2021 de ManPowerGrup xifrava en 60.000 els desenvolupadors cercats a Catalunya, amb els arquitectes cloud al capdavant, mentre que el darrer Baròmetre del sector tecnològic del Cercle Tecnològic de Catalunya col·loca els desenvolupadors de software com els més cotitzats. Amb tot, existeix un problema greu en els processos de selecció del sector, fins al punt que la meitat de treballadors TIC rebutgen ofertes per culpa d’aquests procediments. Aquesta sensació és compartida per una part important de la indústria i ha estat la llavor de dues start-ups catalanes, Nuwe i Opground, que aposten per les noves tecnologies per reparar la baula trencada de la cadena.
Una de les principals raons que els professionals defineixen com a dèficit en els processos de selecció és la manca d’avaluació de les seves capacitats tècniques, aquells coneixements que, al final, determinaran l’èxit o el fracàs del seu rendiment. “Els processos que segueixen (les empreses) no són els òptims per trobar programadors i per fer-ho d’una manera ben feta, avaluant bé l’encaix cultural i tècnic de la persona”, opina el CEO de Nuwe, Guillem Moreno, qui també veu en la falta de feedback una mancança generalitzada. És per aquesta raó que la seva empresa ha decidit transformar el món de la contractació a través de la gamificació: “Si et donen punts o participes en competicions per millorar, és molt més fàcil que t’enganxis i tinguis ganes de tornar i practicar”.
Nuwe gamifica els processos de contractació a través de competicions inspirades en els reptes que afronten els programadors en la seva realitat laboral
Nuwe organitza competicions de programació que simulen els reptes tecnològics reals que els professionals es trobaran en el seu dia a dia, la qual cosa els enfronta a dificultats similars a les que tindran en cas de ser contractats. “D’aquesta manera, les empreses poden trobar el millor talent tecnològic perquè estan avaluant les seves habilitats tècniques i els candidats tenen accés a processos d’elecció que són didàctics, els familiaritzen amb el món laboral real i són inclusius”, incideix Moreno.
La plataforma s’estructura de forma similar a la d’un marketplace d’ofertes laborals, més proper a portals com LinkedIn o Infojobs que a una xarxa social, però amb diferències substancials: “Infojobs és un portal d’ocupació, molt CV-based, i nosaltres som més real skills-based“. Les empreses, quan es registren, poden confeccionar les competicions a partir de reptes predissenyats que ofereix Nuwe o de proves fetes per elles mateixes, mentre que els usuaris, un cop es donen d’alta, poden practicar diversos exercicis plantejats per la plataforma i apuntar-se a les competicions disponibles en aquell moment. “Tu demostres les teves habilitats i, a partir d’elles, aconsegueixes una feina”.
Buscar feina de forma passiva
Això no obstant, molts dels empleats potencials ja tenen una feina dins del sector, de manera que sovint no tenen tanta urgència per trobar un altre lloc de treball o no estan disposats a dedicar-hi el temps necessari. Aquest és el nínxol que vol cobrir Opground, una plataforma basada en intel·ligència artificial que posa en contacte empreses i treballadors. “Ens considerem el primer reclutador virtual”, assegura el CTO de l’empresa, Marcel Gozalbo, qui defensa que la seva eina permet un “procés d’humanització a través de la tecnologia”, ja que “moltes empreses de selecció, desesperades perquè no troben treballadors, fan un procés d’automatització d’enviament de mails i missatges per LinkedIn que fa que la banda del talent estigui cansada i frustrada i no faci cas ni respongui aquestes ofertes”.
En aquest sentit, Opground ofereix als treballadors una opció més senzilla: tenir una conversa de 30 minuts amb el xatbot que han desenvolupat, que els preguntarà sobre la seva experiència laboral, els seus principals projectes i els interessos personals i tecnologies que més els motivin. “El nostre gran percentatge de professionals són buscadors passius, gent que ja té feina i no vol dedicar el seu temps lliure a buscar feina, però a la vegada saben que els escoltem, els preguntem què volen fer i saben que, fins que no els avisem, poden oblidar-se de nosaltres”, apunta Gozalbo.
Opground posa en contacte treballadors i empreses a través d'una IA que recomana perfils basats en entrevistes de 30 minuts fetes a través d'un xatbot
Amb les dades recollides a través del xatbot, la intel·ligència artificial d’Opground crea un perfil professional de cada usuari, de manera que, quan les empreses publiquin les seves vacants, el sistema sigui capaç de comparar totes les condicions i fer una selecció dels vuit perfils més compatibles amb les demandes de la companyia sol·licitant. “Reinventem el procés, el fem molt més àgil per estalviar temps als dos cantons i fem que només se sentin a la taula quan ambdues parts tenen un match en condicions i interessos”, afegeix Gozalbo, que deixa clar que hi ha certs aspectes que prefereixen deixar a escrutini de la percepció humana: “No creiem que una màquina pugui avaluar les teves softskills directament amb una entrevista. El que fem és donar molta informació a la nostra plataforma perquè les empreses, un cop tinguin els recomanats, puguin veure i avaluar si tenen més o menys softskills, depenent del que han explicat i d’alguns índexs, però això no ho apliquem mai a l’hora de fer la recomanació”.
Gozalbo considera que la seva plataforma també és especialment aprofitable per als treballadors novells, ja que “no és el mateix que et demanin un currículum, que en els juniors tots són més o menys iguals perquè han treballat molt poc, que una entrevista, on pot explicar projectes personals i ambicions”. Avui dia, Opground està centrada a l’Estat espanyol i Sud-amèrica, però l’empresa confia en aixecar una nova ronda de finançament a finals d’any per expandir-se a nous mercats. La plataforma no té encara l’any de vida, ja que va llançar-se l’octubre de 2021, tanmateix els seus impulsors no descarten adaptar la tecnologia per a altres indústries: “A escala tecnològica es pot modelar i, de fet, volem obrir-ho a altres sectors en breu. Hem de fer un bon estudi, però la idea és que sigui bastant senzill. Al final, és entrenar la intel·ligència artificial perquè entengui un altre tipus de tecnologies o eines”.