La meitat de desenvolupadors rebutgen ofertes de treball per les deficiències del procés de selecció
La manca d’organització, ser valorats per persones sense coneixements tècnics i l’alt nombre d’entrevistes són les causes principals
Categories:
El caos en les entrevistes de feina comporta que un 56% dels desenvolupadors de software hagin abandonat un procés de selecció per la seva desorganització durant el 2021, una xifra que el 2020 només representava el 22% dels casos. Així ho corrobora un estudi elaborat per Terminal, després d’entrevistar a més de 1.100 enginyers informàtics dels Estats Units, el Canadà i l’Amèrica llatina. D’aquesta manera, les mancances en la captació de nous talents se sumen a l’esgotament professional i al deute tècnic com una de les principals problemàtiques de la indústria informàtica, d’acord amb els seus treballadors.
L’informe remarca la insatisfacció dels professionals del sector amb les àrees de selecció de personal de la indústria, atès que fins al 97% assenyala algun punt negatiu de les seves entrevistes. Després de la desorganització, una altra de les raons principals per rebutjar una oferta de feina és el fet de ser entrevistats per persones que no entenen el rol de la tecnologia per la qual haurien de ser contractats, mentre que els llargs retardaments d’aquestes seleccions i el gran nombre de rondes d’entrevistes són també motius de pes.
Clarobscurs del teletreball
Terminal també ha preguntat als professionals informàtics sobre la seva adaptació al teletreball, una modalitat que ja demana tres dies a la setmana un terç de la població espanyola. En aquest cas, el 67% dels teletreballadors realitzen la seva jornada laboral en remot almenys un dia a la setmana, i el 19% teletreballa el 100% del temps. Entre els professionals a distància, internet, recursos d’oficina i una major flexibilitat laboral són les demandes més recurrents, mentre que alguns treballadors també agrairien comptar amb més eines tecnològiques i de productivitat, formació en línia i assessorament psicològic.
Pel que respecta als beneficis del teletreball, un 74% agraeix el fet que puguin realitzar les seves labors sense la necessitat de comunicar-se, mentre que gairebé dos terços dels enquestats assegura que aquesta modalitat els permet mantenir un millor equilibri entre vida laboral i vida personal. Així mateix, al voltant de la meitat dels programadors afirma gaudir d’una major autonomia i productivitat, mentre que prop del 40% controlen millor l’estrès des de casa.
D’altra banda, el treball en remot també té les seves parts negatives. Gairebé el 60% dels enginyers troben a faltar la interacció diària que els permet unes oficines, mentre que prop d’un 40% assenyala les dificultats per cooperar i sentir-se part de l’equip, així com els sentiments de soledat i aïllament que comporta. La manca de motivació és també una problemàtica del teletreball, així com l’augment del nombre de distraccions fàcils. Finalment, un de cada quatre professionals lamenta la manca de visibilitat i de progrés en les seves carreres laborals que ha provocat aquesta modalitat.