Les xarxes socials, element clau en el reclutament d’empleats

Un informe d’InfoJobs revela que gairebé la meitat de les empreses consulta l’activitat a internet dels candidats

Categories:

ACN

Una de cada cinc empreses espanyoles admet haver descartat un candidat d'un procés de selecció a causa de la seva activitat en les xarxes socials
Una de cada cinc empreses espanyoles admet haver descartat un candidat d'un procés de selecció a causa de la seva activitat en les xarxes socials | Tracy Le Blanc (Pexels)

Les xarxes socials són un element cada vegada més important en les nostres vides, fins al punt de sobrepassar l’esfera personal i entrar en el terreny professional. I és que d’acord amb el darrer informe d’InfoJobs, el 48% dels responsables de reclutament cerca l’activitat dels candidats en aquestes plataformes durant el procés de selecció. "La relació entre empresa i professional s'ha transformat radicalment. Les persones passen cada cop més temps en les xarxes socials, de manera que aquestes s'han convertit en una palanca per desenvolupar la marca personal i crear una xarxa de contactes", assevera el Brand & Social Media Manager d'InfoJobs, Nilton Navarro.

D’entre totes les aplicacions, LinkedIn i Facebook són les més consultades per part de les empreses, en un 84% i un 72% dels casos, respectivament. Instagram és la xarxa que més consultes guanya, i ja és revisada per la meitat dels professionals de reclutament, quan el 2018 només ho feien el 38%. "Segurament TikTok aparegui en aquest rànquing en les pròximes edicions d'aquest informe, perquè és una de les xarxes socials que més ha crescut en l'últim any i que les persones fan servir per demostrar un altre costat del seu perfil", apunta Navarro.

Oportunitats i perills de les xarxes

El directiu assegura que les xarxes socials són una "potent eina professional" capaç d'obrir moltes portes, però alerta que aquestes també poden fer perdre oportunitats laborals en cas de no utilitzar-se adequadament. De fet, una de cada cinc empreses de l'Estat reconeixen haver descartat algun candidat per la seva activitat a internet.

Entre els principals motius per no seleccionar una persona, els responsables dels processos de reclutament destaquen la "incoherència" entre allò que comenta a l'entrevista i les publicacions personals (56%) o les fotos publicades (47%). També apareixen altres factors com les faltes de respecte a altres usuaris (36%), faltes greus d'ortografia (34%) o parlar malament del cap o els companys de l'empresa amb qui el candidat ha treballat anteriorment.