Les TIC catalanes projecten tancar 2021 amb uns resultats de 23.000 milions euros

La bretxa digital i la presència de la dona són els principals reptes d’un sector que enguany superarà les 17.000 empreses

Redacció

Dos terços de les companyies tecnològiques catalanes asseguren que mantindran o superaran la facturació de 2020
Dos terços de les companyies tecnològiques catalanes asseguren que mantindran o superaran la facturació de 2020 | Cercle Tecnològic

El sector TIC espera tancar el 2021 amb un volum de negoci de 23.000 milions d’euros, una xifra que suposa un creixement del 12,8% respecte al 2019 i del 9,52% respecte a les projeccions de 2020. Així ho testimonia el 13è Baròmetre del sector tecnològic elaborat pel Cercle Tecnològic, un estudi elaborat amb més de 1.100 enquestats que apunta que el teixit empresarial català superarà la barrera de les 17.000 empreses a Catalunya al tancament de 2021.

L'informe apunta que un 65,1% de les empreses consultades ha mantingut o incrementat els seus resultats econòmics, i d'aquest, el 71,8% espera tancar l'exercici amb una facturació superior a la de 2020.

Imatge: Cercle Tecnològic

Fuga de talent

Però no són tot notícies positives al Baròmetre del sector tecnològic. L'estudi apunta que el 2021 ha registrat una caiguda en el nombre de treballadors, que passa dels 129.000 professionals del 2020 als 120.000 del tercer trimestre d'enguany, una davallada de l'11,63%. El president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, ha apuntat que aquesta situació es deu a la “velocitat de creuer” que va experimentar el sector durant els primers mesos de pandèmia, en què la demanda va créixer exponencialment, i a la digitalització de molts d’aquests processos, “especialment en el camp de la salut”.

El que sí que és una realitat palpable és la fuga d'especialistes a altres companyies, especialment de fora de l'Estat. Aquest fet es deu als sous poc competitius (56,7%) i a pitjors condicions laborals (52,8%), segons apunta el Baròmetre. “Ens hem d’estructurar com a sector, perquè avui dia la capacitat humana per gestionar tot el que ens ve amb els fons Next Generations és un repte”, ha alertat Barrera. Per lluitar contra aquesta situació, un 73,5% de les empreses ofertores de tecnologia han iniciat plans de formació, promoció i retenció del talent intern.

Tres de cada quatre empreses tecnològiques prepara plans de retenció de talent, davant la fuga de professionals pels baixos sous respecte a empreses internacionals

Creixement del núvol i la ciberseguretat

Pel que respecta al perfil dels treballadors, els desenvolupadors web (40,1%) es mantenen com els professionals més demandats pel sector TIC a Catalunya, però destaca l’increment dels experts en ciberseguretat (37,8%), que passen de la cinquena a la segona posició. “El sector cíber serà un dels sectors estratègics, tant en generació de negoci com d’ocupació. És important animar a tots els joves que els agrada la tecnologia que vagin cap aquí, perquè és un sector d’oportunitats”, ha destacat la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Joana Barbany.

Els professionals especialitzats en tecnologies cloud també han experimentat un augment de la demanda per part de les empreses tecnològiques, amb un 34%, seguits pels desenvolupadors d'apps (31,6%) i els perfils orientats en la intel·ligència artificial (27,9%). El president del Cercle Tecnològic considera que l’ecosistema “encara arrossega com a principal repte la generació de talent i la incorporació de la dona en posicions tècniques i de direcció”.

Barbany: "És important animar a tots els joves que els agrada la tecnologia que vagin cap a la ciberseguretat, perquè és un sector d’oportunitats”

La presència de la dona, deures pendents

Per Barrera, la promoció del talent femení segueix sent el “repte pendent”. “Tot i que millora en una petita part, en l’oferta tecnològica estem en xifres al voltant del 10%, i en la demanda se situa al voltant del 20%”, afegeix el president del Cercle Tecnològic, un “estancament”, assenyala Barbany, que fa que “no anem a pitjor, però tampoc a millor”. “La falta de dones en l’àmbit tecnològic no és només una pèrdua de talent sinó que també es perd una determinada mirada sobre la tecnologia, sovint més centrada en la utilització de la tecnologia per a millorar la qualitat de vida de la societat”, apunta a l’informe la tercera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

Un altre dels obstacles del sector és solucionar la bretxa digital. Un 65% dels enquestats de l’informe acusen les administracions públiques de no fer suficients esforços en solucionar aquest problema. El comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, ha coincidit en el fet que “en una societat hiperdigitalitzada, perdre les capacitats digitals suposa estar exclòs socialment”. En aquest sentit, el representant del consistori ha volgut reivindicar la feina feta al projecte Connectem Barcelona de Trinitat Nova: “És un bon exemple que la col·laboració de tots plegats soluciona un tema que pel seu impacte ens apel·la a tots”.