El sector TIC s’apropa als 10.000 MEUR de valor afegit brut i demana més talent

Els perfils més sol·licitats, segons el ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2025’, són els especialistes en intel·ligència artificial, ciberseguretat i computació al núvol

Categories:

Oriol Quintana

El sector TIC representa el 8,5% del PIB de Catalunya, assolint els 27.031 milions d’euros i amb una facturació que creix un 5% respecte a l’any anterior
El sector TIC representa el 8,5% del PIB de Catalunya, assolint els 27.031 milions d’euros i amb una facturació que creix un 5% respecte a l’any anterior | Cercle Tecnològic de Catalunya (cedida)

El sector tecnològic ha tancat el 2024 generant un valor afegit brut (VAB) de 9.995 milions d’euros (MEUR), una xifra que duplica el registre de fa una dècada. Així ho ha apuntat el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2025, un estudi elaborat pel Cercle Tecnològic i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. “En els darrers anys, l’aportació de valor afegit net s’ha anat incrementant any a any”, ha presentat el president del Cercle Tecnològic de Catalunya, Joan Ramon Barrera, “a part del que produeix el sector, influeix en altres amb una xifra de 5.400 milions d’euros de VAB addicionals”. Més enllà del VAB, la taxa de creixement anual del sector durant el període analitzat (2008-2024) s’ha situat en el 4,6%, per sobre del conjunt de l’economia del país, amb un 1% anual.

Tot i l’augment, el sector tecnològic va acabar el 2024 amb 1.811 places vacants sense cobrir. La manca de talent és un dels esculls als quals s’han d’enfrontar les empreses, on un 80,1% de les enquestades ho corroboren i fins a un 33% considera que és “especialment intensa” i representa “un motiu de preocupació”. Entre els perfils més sol·licitats, hi ha especialistes en intel·ligència artificial, ciberseguretat i computació al núvol. A més a més, aquest dèficit també s’observa, segons l’informe, en el sistema formatiu on l’any passat es van oferir 3.173 places davant de 3.564 sol·licituds.

La secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, ha destacat sobre les dades que “Catalunya és una de les regions més dinàmiques en l'àmbit europeu, tant pel que fa a empreses com en ocupació” i que “el fet que amb aquesta enquesta amb més de 1.000 empreses, dos terços considerin que poden seguir generant ocupació és molt important”. Així i tot, pel que fa a la falta de talent que reclama el sector, ha apuntat: “L’acceleració tecnològica de les empreses fa que en el nivell formatiu hi hagi un decalatge. Ens estem adonant que hem d’anar a formacions no reglades i les empreses són clau en això per acabar de formar des de les companyies per adaptar-se a aquesta demanda”.

Consolidació de les TIC com a motor econòmic

El sector TIC, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2025, es consolida com a motor econòmic. De fet, entre el 2008 i 2022, ha passat de representar el 18% del valor afegit brut al 21%, tot i que l’economia catalana s’ha mantingut estable. En perspectiva europea, el 2022 –l’últim any en el qual s’ha fet la comparativa– Catalunya se situa en 0,4 punts per sota de la mitjana europea (4,42%) i per sobre de països com Àustria (3,83%), Dinamarca (3,81%), Itàlia (3,21%) o Grècia (3,04%).

Una altra dada que confirma el pes en la indústria és l’impacte en el PIB. L’any 2024, ha estat del 8,5%, assolint els 27.031 milions d’euros i el volum de negoci de les empreses ha crescut un 5,04% respecte a l’any anterior. De fet, l’informe assenyala que el 76% de les 1.007 companyies enquestades han augmentat la seva facturació i que el 77,8% preveuen fer-ho enguany. Això no obstant, 6,8% han facturat menys i un 6,1% anticipen una reducció aquest 2025 respecte al 2024.

El nombre de treballadors del sector, que ja ha superat la barrera de les 16.000 companyies, ha assolit els 168.300 professionals en el primer trimestre de 2025, un 24,5% més que el 2023 i la força laboral representa el 3,7% del total de Catalunya, mentre que a Europa és del 3,5%. L’estudi apunta que aquest creixement en l’ocupació manifesta l’atractiu laboral de la indústria i la capacitat de generar llocs de treball de qualitat. “Per cada 100 ocupats, generem 48 llocs nous de treball”, ha afegit Barrera. I fins al 61,6% de les empreses participants pronostiquen seguir creixent en els pròxims sis mesos.

“Des del 2012, el nombre de persones que treballen en el sector ha crescut un 170% i ho fan amb ocupació de qualitat, ja que són treballadors que tenen unes condicions millors a la mitjana de la ciutat”, ha explicat el director general de Barcelona Activa, Lorenzo Di Pietro, afegint que el 82% dels contractes de l’àmbit TIC són indefinits i que els sous estan al voltant del 34% per sobre de la mitjana de la capital catalana. “El sector té una alta projecció internacional, que obre Barcelona i Catalunya al món, i compta amb una doble capacitat, de generar riquesa i atraure-la de fora al mateix temps”, ha complementat.

Tendències tecnològiques i palanques de creixement

Sobre les tecnologies que han esdevingut tendències i que més ingressos generen, hi trobem la intel·ligència artificial i, en especial, la branca de l'aprenentatge automàtic (49%), la ciberseguretat (43,8%) i el big data i l’anàlisi de dades (42,4%). A més a més, totes tres són vistes pel teixit empresarial TIC com a palanques clau per al creixement i la competitivitat del sector en els pròxims anys.