Una empresa catalana desenvolupa el primer túnel desactivador de la covid-19

La tecnologia deixa inactiu el virus en 15 segons amb una solució que no utilitza ozó ni cap tipus de desinfectant

Categories:

ACN

El túnel és totalment innocu i permet reduir el contagi del coronavirus
El túnel és totalment innocu i permet reduir el contagi del coronavirus | ACN

Epitécnica, empresa especialitzada en equips de desinfecció amb seu a Viladecans, ha desenvolupat el primer túnel desactivador de la covid-19 totalment innocu i 100% efectiu. El CA-VID, que es com s'ha batejat el giny, polvoritza una boira seca durant 15 segons sobre la persona que passa pel túnel deixant inactiu el virus.

La solució no utilitza ozó ni cap tipus de desinfectant nociu per a la salut ni el medi ambient, i està pensada per ser instal·lada en espais on s'hi concentra molta gent com ara fires, aeroports, hotels o restaurants. "A l'espera de comptar amb la vacuna, aquesta és una solució activa que redueix de manera efectiva la quantitat de contagis", assegura el CEO, Pablo Donadio.

Amb una vaporització de pocs segons s'aconsegueix reduir la capacitat de contagi del virus que portem, sobretot, a la roba. Així, tot i que el coronavirus no desapareix, sí que perd la seva capacitat de contagi "limitant" la càrrega vírica de tota la gent que passa pel túnel i entra en una "zona neta". "No toquem l'ARN del virus, que queda intacte, només li traiem les espícules que estan sobre la capa de greix lipídica impedint que contagiï cap cèl·lula viva", afegeix.

Adapta la tecnologia al context

Epitécnica, que des de fa 30 anys es dedica a la fabricació d'equips de desinfecció, va readaptar la producció cap a la desactivació del virus tan sols dos mesos després de l'inici de la pandèmia. Ho va fer de la mà d'investigadors de la UPC amb els que van desenvolupar tant el "cervell electrònic" del túnel com la solució que desactiva la covid-19 que han patentat.

El túnel es va començar a comercialitzar el passat mes de juliol i fins al moment les vendes s'estan concentrant a l'estranger. Un dels primers compradors ha estat el club de futbol Liverpool que n'ha adquirit diverses unitats per instal·lar-les al seu estadi.

A Catalunya, el túnel s'ha provat recentment amb èxit a la Fira del Disc de Barcelona i al Festival de Sitges tot i que les vendes "no acaben d'arrencar". Des d'Epitécnica ho atribueixen al desconcert que estan generant les restriccions per frenar la covid-19 en sectors com el de l'hostaleria o el cultural que "frenen" moltes empreses a fer una inversió que ronda els 4.000 euros per túnel. "Quan l'oferim, la gent s'interessa però no es decideix a comprar perquè molts negocis no tenen clar el seu futur a curt termini", assenyala.

També ho atribueixen al fet que el Ministeri de Sanitat hagi desaconsellat els túnels que utilitzen ozó o llum ultraviolada per a la desinfecció del nou coronavirus. Aquí, Donodio lamenta que al parlar de túnel molta gent es "confon" i desestima la compra. El CEO assegura que s’han posat en contacte amb l’Administració Pública per presentar la seva tecnologia i que no han tingut resposta.

Etiquetes