Associació de creadors i creadores de contingut en català a la xarxa
La importància de votar amb seguretat
"Hem superat el repte de votar digitalment amb seguretat i amb les mateixes garanties que en un recinte físic"
Cada mes aprofitem aquest espai per parlar de temes relacionats amb el català a les xarxes i l'activitat de les creadores de contingut, però aquesta vegada ho farem mirant-nos una mica el melic. Fa unes setmanes, a CreadorsTV vam celebrar les primeres eleccions des que ens vam constituir com associació. Amb més de 300 membres i 80 sòcies, gestionar el dia a dia d'una comunitat completament digital no s'ha tornat senzill. La no-presencialitat, de vegades, fa complicat allò que sembla fàcil, però estem molt satisfetes d'haver superat el nostre primer gran repte: votar democràticament i amb confidencialitat i seguretat. Especialment perquè ens ha servit per demostrar-nos a nosaltres mateixes que és possible i al nostre abast.
Si pensem en gran, ens podem fixar en qui va obrir el camí: estats democràtics com Estònia, capaços de celebrar comicis en què els electors poden triar digitalment. Però ni som un estat bàltic, ni tenim tants recursos per fer una animalada d'aquestes característiques. És per això que vam haver de buscar una alternativa. Una bona opció que ja han fet servir d'altres entitats és la plataforma Vocdoni, especialitzada en aquest tipus de serveis i que ja ha demostrat ser exitosa, però en el nostre cas, primer ens vam preguntar qui som i què teníem.
"Votar en línia democràticament, i amb confidencialitat i seguretat, ens ha servit per demostrar-nos a nosaltres mateixes que és possible i al nostre abast"
Un dels avantatges de ser una comunitat relativament gran i tan heterogènia és que moltes de les nostres sòcies són especialistes en algun camp professional i, en aquest cas, les expertes informàtiques ens van ajudar a trobar la clau: Discord. La majoria de les nostres membres i sòcies ja formen part d'aquesta plataforma, en què disposem d'un servidor propi. És l'espai per celebrar-hi reunions, tant privades com obertes, amb canals de vídeo i de veu, per discutir d'inquietuds gairebé com si es tractés d'un fòrum i compartir la nostra activitat.
Ja hi érem i només ens faltava trobar les eines adequades per celebrar unes eleccions segures i democràtiques. És possible que l'ús de Discord com a passarel·la de votació pugui generar dubtes o semblar massa bàsica per a les persones expertes en encriptació informàtica, però ens en vam sortir. I d'això és del que n'estem orgulloses. L'ús de dos bots, Pollmaster i Dyno, ens va permetre poder dur a terme aquest procés electoral amb garanties. De fet, ni tan sols els administradors del servidor poden saber qui va votar qui, i l'únic que sabem del cert és que les sòcies presents a l'assemblea sí que es corresponien a la seva identitat real.
A l'hora de votar, cada usuària havia de triar la seva opció mitjançant una enquesta coordinada pel bot Pollmaster. Una tria que posteriorment demanava una confirmació, per assegurar que no hi havia error en l'elecció i que un cop feta es traduïa en un justificant de vot privat que garantia la correcta participació. Feta la votació, entrava en joc el bot Dyno, que demanava a les electores si havien tingut algun problema a l'hora d'emetre el vot i ho comunicava a la junta electoral i els administradors en cas positiu per resoldre la situació. Un cop s'havien emès tots els vots i s'havia assegurat el correcte funcionament, s'hi van afegir els vots delegats abans d'ensenyar i oficialitzar els resultats.
Potser el sistema va pecar de ser lent, especialment perquè vam fer una votació individual per a cada un dels càrrecs a triar i fins que no havia votat tothom, no es podia iniciar la tria del següent. Això comportava que les eleccions havien de celebrar-se durant l'assemblea, a una hora determinada i no al llarg de tot el dia, però vam resoldre la conciliació amb els vots delegats que es van poder recomptar al final de cada votació.
"Hem superat el repte de votar digitalment amb seguretat, des d'on li va ser més còmode a cada sòcia i amb les mateixes garanties que en un recinte físic de forma presencial"
La veritat és que el repte era majúscul, i malgrat haver fet mil i una proves durant les setmanes prèvies a la votació, quan arriba el moment de la veritat, sempre es genera un punt d'inquietud. I és per això que n'estem contentes. Perquè podem explicar que hem superat el repte de votar digitalment amb seguretat, en què cada sòcia va poder-ho fer des d'on li va ser més còmode i amb les mateixes garanties que en un recinte físic de forma presencial.
Ara tenim una junta directiva escollida democràticament, que és precisament el punt de força que ens faltava per continuar fent camí i per créixer, encara més, com a plataforma per fomentar el consum dels continguts en català a la xarxa i fer-los accessibles a cada llar connectada de Catalunya