Associació de creadors i creadores de contingut en català a la xarxa

De cerca en cerca, el català es fa lloc a internet

"Si et dona l'opció, tria el català perquè mai se sap si hi ha un analista al darrere"

Darrerament, hem escoltat als mitjans de comunicació que el català està en perill i que en un futur no molt llunyà podria, fins i tot, desaparèixer. La supervivència de la llengua és a les nostres mans, però realment està en perill? Quin ús se'n fa a internet? Com fem les cerques els catalans? Estem tan malament com sembla?

Segur que heu escoltat en més d'una ocasió a catalanoparlants assegurar que fan les cerques a internet en castellà perquè en català no s'hi troba res. En la meva pròpia experiència, fa mesos que vaig decidir fer les cerques a internet en català i la meva sorpresa ha estat que he pogut trobar allò que cercava en la majoria d'ocasions: des de receptes de cuina a entrades pel teatre, llocs on puc anar amb la família i una llista força llarga.

Des del punt de vista de creador de contingut en català, cal admetre que a l'haver-hi moltes menys cerques en la nostra estimada llengua, tenim molts més números d'aparèixer en els resultats de cerca, la qual cosa ens beneficia (sempre que hi hagi persones que cerquin en català). Doncs bé, comencem a remenar dades i veiem com tenim el català.

Segons el portal W3techs, els 5 primers idiomes  majoritaris són l’anglès, amb el 63,6%; el rus, amb el 6,9%; el turc, amb el 3,9%; l’espanyol, amb el 3,6%; i el persa, amb el 3,5%. En aquest llistat el català no apareix en els 34 primers idiomes. El lloc 35 ve ocupat per llengües on el percentatge és del 0,1%, i el català és dins d’aquest grup.

"Les grans multinacionals tenen els seus webs en català, però els catalans no l'usem massa"

Observant el següent gràfic podem veure que les grans companyies com Facebook, Office.com, Bing, Booking o la Viquipèdia - llocs amb molt de trànsit- sí que el fan servir. Malgrat aquesta petita victòria, veiem també que tret d'aquests grans llocs, la nostra llengua s'utilitza en molt pocs sites. Per tant, podem observar que les grans multinacionals tenen els seus webs en català, però els catalans no l'usem massa.

Pel que fa al percentatge d'ús del català als webs, observem que actualment estem una mica pitjor que fa un any.

El resum d'aquests dos gràfics, vindria a confirmar el què es diu: realment el català va perdent pistonada.

Però com que no ens donem per satisfets, continuem cercant. Aquest cop, trobem que l'associació WiCCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics) detalla en un informe l’evolució mes a mes que cada cop hi ha més contingut en català; i en un altre, últim informe que els webs d’universitats, teatres, vins o fires, entre altres, són els que l’utilitzen, més mentre que els webs de neteja, perfumeria, electrònica i automòbils són els que l’utilitzen menys. Per tant, a quin informe hem de fer cas? El que ens diu que cada cop s’utilitza menys o el que ens diu que a poc a poc es va utilitzant més? Malauradament, no tenim la resposta a aquesta pregunta, però el que sí que podem dir és que si l’utilitzem cada cop més, anirem pujant en el rànquing; i si anem quedant progressivament en millors posicions, més assoliments podrem aconseguir.

Els que tingueu ja una edat, recordareu al capità enciam dient que "els petits canvis són poderosos!", i no li faltava pas raó. Perquè ens entengueu el que volem dir, mirem l'exemple de Google, que va dir que traduiria els seus continguts a les 40 llengües més consumides a internet. El simple fet de molts catalans de configurar-se el navegador en català va fer que per ben poc, el català entrés en aquest rànquing i és gràcies a aquesta petita acció que ara, per exemple, tenim Gmail en català.

"Si et dona l'opció, tria el català perquè mai se sap si hi ha un analista al darrere"

Per tant, només et podem animar que utilitzis la llengua catalana en tots els teus entorns, fins i tot en el camp digital. Si tens un web, utilitza un domini .cat i crea contingut en català; cerca en català a internet si entres en un web multilingüe; selecciona el català i utilitza'l a tot arreu on sigui possible. Fins i tot en les màquines d'autoservei de benzina! Si et dona l’opció, tria el català perquè mai se sap si hi ha un analista al darrere que estudia quins idiomes són els més fets servir. És a les nostres mans i de ningú més fer que cada cop tinguem més presència en la nostra estimada llengua.

Article escrit pel creador Joel Camí.