Associació de creadors i creadores de contingut en català a la xarxa

Un racó de reflexió

“Hi ha persones que decideixen prioritzar la seva identitat lingüística per sobre del mantra d''en castellà triomfaràs'"

El passat diumenge 10 d'octubre, dins dels actes de la fira IndieDevDay, a CreadorsTV vam tenir l'oportunitat d'oferir un simposi en català sobre les dificultats que afronta la nostra llengua en el món dels videojocs. Va ser una xerrada que vam dur a terme en col·laboració amb Gaming.cat, l'associació de parla catalana per excel·lència dels aficionats als videojocs. Al llarg de la xerrada, vam poder gaudir de molts punts de vista que encara la llengua dins d'aquest marc, creant reflexions i en algun cas, alguna indignació de l'estat actual.

Vam parlar de la traducció de videojocs, on de mica en mica va creixent el mercat català, però encara no arribem a les grans produccions que consumeixen gran part del públic juvenil i adult. Parlem “d’influencers”, ho dic així atès que influenciadors sembla que no xala tant, i en destaquem la poca però creixent presència dins del panorama catalanoparlant. En canvi, quan pensem en influencers, fàcilment imaginem grans creadors de contingut com l'Ibai, l'Auronplay o el Rubius, entre molts d'altres. Influencers que malauradament entre les seves files hi trobo a faltar la presència d'alguna persona femenina. Això ens porta a una de les ponents, que ens explicava les dificultats de ser streamer, de videojugar i de ser dona; tot mesclat dins d'un còctel que, de vegades, no acaba d'agradar a una part de la societat creant discriminacions i actituds tòxiques, que hem d'eliminar.

“De mica en mica va creixent el mercat català dels videojocs, però encara no arribem a les grans produccions que consumeixen gran part del públic”

Un altre tema al qual vam donar voltes neix de fer-nos preguntes: Us heu plantejat què comporta a escala tècnica traduir un videojoc? Hi ha programari en català per, valgui la redundància, programar videojocs? La formació actual per fer-ne és oferida en la nostra llengua? No us donaré respostes per a no fer spoiler, (sí, ho sé, un altre anglicisme), ja que potser ho voldreu veure a YouTube o en diferit a Twitch, però us avanço que les respostes són més aviat desoladores, tot i que hi pot brillar una espurna d'esperança.

Per sort, hi ha persones que decideixen prioritzar la seva identitat lingüística per sobre de la fal·làcia que com un mantra recita allò d'"en castellà triomfaràs". És el cas d'un dels ponents que destaca com aquesta frase, de tant sentir-la, sembla que formi part de l'ADN de moltes persones, i que com s'ha demostrat en repetides ocasions, no és pas certa.

“Hi ha persones que decideixen prioritzar la seva identitat lingüística per sobre de la fal·làcia que com un mantra recita allò d'’en castellà triomfaràs’”

Són algunes de les reflexions que vam poder seguir i que comparteixo amb vosaltres perquè, tant do bo, això serveixi per crear conversa entre amics, converses de bar, o fins i tot, quelcom més. No sé si ho aconseguiré, però durant les presentacions vaig veure les expressions de la gent i, si t'hi fixaves, es podia veure com algunes persones comentaven a les companyes del voltant quelcom que els havia despertat alguns dels ponents. Cal dir que només per aquesta petita reacció, tot aquell acte ja valia la pena, i així ho valoro, perquè no saps mai d'on pot sortir una idea o una iniciativa i m'agrada pensar que a partir de tot allò pot ser que hi hagi un dinamitant d'alguna proposta. Ves a saber, potser un desenvolupador decideix afegir el català al seu videojoc, potser algú crea una xerrada sobre les dificultats que pateix el català en certs àmbits o algú acaba escrivint un article per a veure si motiva la gent a pensar, opinar, reflexionar...

En tot cas, a l'IndiDevDay hi va haver un petit racó on es van poder expressar moltes de les preocupacions que tenim, i que com vam veure, són compartides per més gent. No estem soles i això ens ha de donar força per a continuar cuidant i estimant la nostra llengua.

Article escrit pel creador Xús Xasasampera.