10 bons hàbits per posicionar el català a Internet

La Direcció General de Política Lingüística presenta una guia amb consells per navegar per la xarxa i consumir continguts que ajuden a millorar la vitalitat de la llengua en l’entorn digital

Categories:

Redacció

La DGPL llança una campanya per impulsar l'ús del català a la xarxa
La DGPL llança una campanya per impulsar l'ús del català a la xarxa | CC0

El català és disponible en les pàgines web i les apps de missatgeria instantània més consultades entre els usuaris de Catalunya. Segons les últimes dades de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), el 90 % dels llocs a Internet que es consulten i el 80 % de les aplicacions emprades són en aquesta llengua. Unes dades significatives tot i que el 54,4 % de la ciutadania té el navegador configurat en castellà enfront del 37,9 % que el té en català. Ara bé, el 67,3 % dels usuaris manifesten preferir consumir les webs en català.

Per tal de fer que la tecnologia s’alineï amb les preferències expressades en aquests estudis, cal una bona configuració de les eines. La primera passa és triar el català com a llengua mare per usar els ordinadors o els mòbils, així com les apps, els programaris per navegar per la xarxa i als webs que es consulten. Aquesta petita acció permet als analistes de dades saber que els internautes amb origen Catalunya demanden tenir a disposició l’ús del seu idioma, un incentiu per oferir continguts, productes i eines per aquest possible consumidor. Però aquesta és només una primera passa de moltes altres, les que desgrana la DGPL en la Guia per fer créixer el català a Internet amb l’objectiu de normalitzar-lo i fomentar el plurilingüisme.

Consumir continguts digitals en català

“Som digital i ho som en català”. Aquest és l’eslògan de la campanya, el qual apel·la a usar la llengua al món digital de la mateixa manera que ho fem en les relacions socials. També en la cerca d’influenciadors que parlin català, que posen el seu granet de sorra en la creació de continguts pensats per a usuaris del territori. Podrien optar pel castellà o l’anglès per arribar a un públic més ampli i incrementar les possibilitats d’èxit. Escollir el català els converteix en microinfluenciadors, amb una massa de seguidors més modesta, però amb l’avantatge d’arribar a un nínxol de mercat més reduït, però més acotat, i així obtenir uns resultats de més qualitat.

Els influenciadors que usen el català arriben a un públic més petit, però més ben segmentat i obtenen resultats de més qualitat

Tal com assenyala la guia, un bon hàbit per fer créixer el català a Internet és cercar creadors de continguts que s’adrecin als usuaris de parla catalana. Com més creix la demanda d’aquesta mena de vídeos i missatges específics per a aquest mercat, més augmentarà l’interès de les empreses per incloure el català entre les seves opcions i optimitzar els resultats dels impactes entre el públic objectiu de Catalunya. I si no es troben els continguts desitjats, la campanya anima a crear-los de zero i nodrir l’espectre digital.

Al món hi ha més de 7.000 llengües i només un 5% es troben a Internet. El català està dins d’aquest petit grup i això és el resultat d’una comunitat implicada que també vetlla perquè eines com la Viquipèdia ja superi les 670.000 entrades i els 300 milions de mots. La plataforma en català va néixer només dos mesos després de la versió anglesa i va ser la segona del món a tenir continguts. Optar per les cerques en català permet que mantingui un estàndard de qualitat del contingut elevat, un indicador on ja destaca per trobar-se en les primeres posicions des del 2010.

Hi ha més de 7.000 llengües al món i només un 5% són a Internet, el català es troba en aquest grup reduït

Vendre pensant en el client

Per tal d’arribar al màxim possible d’internautes, la Guia per fer créixer el català a Internet es pot trobar en vídeo amb un resum de les 10 bones pràctiques a seguir. Els consells també s’adrecen a empreses que venen en línia, i a usuaris que busquen donar sortida a productes en desús mitjançant apps conegudes com Wallapop. Habilitar els webs dels venedors o elaborar fitxes de productes en català és una altra via per atraure un públic objectiu delimitat geogràficament i fidelitzar-lo. I en el rol del comprador, apunta la campanya, és important reclamar que així es faci per visibilitzar-ne la demanda.

Les companyies són un altre dels actors que poden ajudar els influenciadors catalans a posicionar-se a les plataformes socials. Apostar per campanyes de màrqueting en català és la millor estratègia per incidir directament en el públic objectiu amb bons resultats.

El decàleg de bons hàbits

Per sumar esforços, la campanya resumeix en 10 punts els millors hàbits per ajudar el català a Internet.

  1. Quan obris una pàgina, busca si ofereix la versió en català.
  2. Quan venguis un producte, escriu la descripció en català.
  3. Quan difonguis el teu compte professional, fes servir també el català.
  4. Quan busquis informació a la Viquipèdia, fes-ho en català.
  5. Quan tinguis ganes d’entretenir-te, busca influenciadors en català.
  6. Quan facis una cerca a Google, fes-la en català.
  7. Quan contractis un servei o compris un producte, fes-ho en català.
  8. Quan configuris un web, no relacionis un estat amb una sola llengua.
  9. Si no trobes el contingut que vols veure en la teva llengua, crea’l.

Si ets una empresa, aposta pel màrqueting digital en català.

Etiquetes