El Mobile World Congress de la covid-19

La fira de telefonia es prepara per celebrar una edició del 2021 ‘touchless’ i amb el protagonisme de tecnologies que han d’ajudar a superar el coronavirus

Aida Corón

El Mobile World Congress 2021 serà una edició 'touchless'
El Mobile World Congress 2021 serà una edició 'touchless' | Agències

La covid-19 va trasbalsar el món el 2020 i malgrat que el 2021 ha entrat amb esperances i amb diverses vacunes sota el braç, encara és d’hora per pensar en un retorn a la vida social amb distàncies de pocs centímetres entre persones, encaixades de mans, intercanvis de targetes o presa de contacte físic i directe amb dispositius tecnològics. Unes condicions que no espanten la GSMA, que ha confirmat que el Mobile World Congress del pròxim 28 de juny es manté com a resposta als rumors que apunten cap a un nou ajornament.

Sigui quina sigui la data definitiva, la responsable de l’Àrea Acadèmica d’Estratègia i Emprenedoria de la UPF-BSM, Susana Domingo, té clar que “no tindrem un MWC com el que coneixem”. Després de posposar la fira del febrer al març, la GSMA ja va anunciar que el pròxim seria un congrés “touchless” i “amb el mínim contacte a tots els nivells”.

Entrar amb la cara

Res de tot això espanta si tenim en compte que en els darrers 12 mesos hem descobert el teletreball i els esdeveniments telemàtics. Però com serà aplicar-ho a gran escala? “Els últims anys ja hem pogut accedir a la fira amb el mòbil a través d’un codi QR, però ens podem trobar aquest any amb tecnologia de reconeixement d’imatge sense necessitat de tocar res”, apunta Domingo, que repassa a MetaData algunes de les solucions que podrien aplicar-se per garantir la seguretat dels assistents a l’esdeveniment.

El codi QR ja s’usa en les cues d’accés ràpid d’entrada al MWC | Arxiu

Aquest sistema evitaria que el participant i el personal que es troba a les portes d’entrada haver de tocar el telèfon o la típica entrada impresa a casa amb les dades personals. Només caldria mirar cap a un dispositiu habilitat a les portes, deixar que la càmera capti el rostre de la persona i en validi la identitat. Prèviament, però, haurà estat necessari acompanyar el registre amb una fotografia o bé habilitat la captura d’una fotografia de l’usuari en el moment de compra de l’entrada. “És una tecnologia que estem veient aplicar a països com la Xina, on es pot pagar amb el reconeixement facial”, comenta Domingo, qui creu que seria l’opció més viable per evitar les llargues cues d’accés al recinte de Fira de Barcelona.

Evitar la massificació d’espais

Un cop superat el primer tram, caldrà mantenir les distàncies de seguretat als pavellons i passadissos. En aquest aspecte, el ventall tecnològic és ampli “És molt probable que trobem càmeres tèrmiques que detectin si hi ha una densitat de gent massa elevada en alguna àrea, però també beacons per limitar el nombre de persones”, enumera la responsable de l’Àrea Acadèmica d’Estratègia i Emprenedoria de la UPF-BSM. Precisament situa aquesta darrera solució juntament amb el tracking a través del mòbil com les opcions que millors resultats podrien donar: “Combinant els sensors de proximitat amb el seguiment de persones en temps real, podríem tenir una aproximació fidel als fluxos que s’estan generant”.

Domingo: “Combinant els sensors de proximitat amb el seguiment de persones en temps real, podríem tenir una aproximació fidel als fluxos que s’estan generant”

La Xina, Israel, Corea del Sud i Singapur van ser els primers països a aplicar el rastreig de persones per evitar que els positius trenquessin el confinament i tenir un control dels contactes de la ciutadania. Tot i que ha generat controvèrsia, el nombre d’Estats que s’hi ha sumat amb apps pròpies ha anat a l’alça des de la fase més primerenca de la pandèmia. I aquest sistema és un dels que es podria utilitzar al MWC. Segons apunta Domingo, seria suficient amb demanar a les persones que vulguin utilitzar la xarxa wifi que ofereix gratuïtament la fira a canvi de cedir dades per gestionar l’afluència i tenir el recorregut de cadascú i informar els que hagin estat en contacte amb algun positiu de covid-19. “Sempre amb el consentiment i les garanties pertinents a l’ús de les dades personals”, alerta.

Més enllà de les usuals aplicacions al mòbil o plataformes amb dades en temps real al web, l’experta situa el cloud management com una altra eina per organitzar i analitzar tota la informació recaptada de forma automatitzada. El coneixement recollit a través de tots els mitjans emprats quedaria emmagatzemat al núvol i seria accessible només per als tècnics encarregats de distribuir el trànsit de persones als pavellons o d’alertar en si sorgeix algun cas de malaltia en dies posteriors.

Entre el món real i el virtual

Les mascaretes, els gels hidroalcohòlics, les cadires separades per almenys 1,5 metres de distàncies o seients inhabilitats, neteja immediata dels dispositius que es toquen, metacrilats per separar els espais de cada empresa... la llista mesures que s’han aplicat fins al moment són diverses, i seran també les encarregades de dibuixar l’escenari del MWC d’enguany. També la combinació de trobades físiques i virtuals. “Ens hem acostumat al format híbrid i ja podríem dir que és natural”, comenta Domingo, “és útil com a recurs per posar una quota límit a les conferències i per atraure més espectadors que, sense el desplaçament ni aglomeracions, s’hi sumarà sense pensar-s’ho”.

Domingo: “El format híbrid és útil per atraure més espectadors que, sense el desplaçament ni aglomeracions, s’hi sumarà sense pensar-s’ho”

Per tal d’evitar les aglomeracions, serà clau la llista de noms d’estrelles tech que puguin formar part del programa. La docent de la UPF-BSM creu que l’organització tindrà “una gran responsabilitat a l’hora d’escollir les estrelles mediàtiques, no pel pes que tenen en la indústria, el que representen o el que poden aportar, sinó per la preparació prèvia per evitar que puguin generar masses de persones difícils de gestionar”.

Més enllà dels mòbils

Totes les marques de telefonia tenien fins ara el mes de febrer al calendari amb colors llampants. El Mobile World Congress és l’escenari per presentar algunes de les novetats de l’any, i així tornarà a ser, però Domingo té clar que no tot seran mòbils: “Ja fa anys que la fira rep empreses tecnològiques d’àmbits diversos. Hauríem de dir que és el congrés de les telecomunicacions i les TIC perquè ja és transversal perquè ja fa anys que hi participen empreses d’àmbits diversos com Seat o La Caixa, que tenen vinculació amb la connectivitat”. Per aquest motiu, albira que en l’edició del 2021 es veuran moltes solucions que per pal·liar els efectes de la covid-19 a les organitzacions i el dia a dia de les persones. “La tecnologia ha estat una eina clau per gestionar el coronavirus i serà protagonista del MWC per les mesures de seguretat i per les innovacions que es poden presentar”, afirma.

Malgrat que Espanya és un dels països amb les xifres més alarmants d’Europa, l’experta té clar que no fa trontollar la posició de Barcelona com a capital del congrés: “No es posa en dubte res, els ajornaments depenen més de la vacunació”. I recorda que la GSMA “sempre ha demostrat que confia en Barcelona”, la que situa com una ciutat “amb molt potencial tecnològic, ben situada geogràficament i neutral en la guerra tecnològica entre els Estats Units i la Xina”.