El videojoc català ‘Neva’ guanya el premi a millor joc d’impacte social als The Game Awards 2024
Nomada Studio recull per segona vegada un reconeixement als principals guardons del sector, després de guanyar el mateix premi el 2019 amb ‘GRIS’
Categories:
El videojoc Neva, la nova obra de l’empresa barcelonina Nomada Studio, ha guanyat el premi a millor joc d'impacte social als The Game Awards 2024, els premis internacionals més reconeguts del sector. L’estudi català repeteix la fita aconseguida en l’edició de 2019, quan es va endur el mateix premi amb la seva primera obra, GRIS. El videojoc, publicat el passat 15 d’octubre amb la distribuïdora Devolver Digital, posa el focus en l'Alba, una protagonista que emprèn un perillós viatge acompanyada d'una lloba en un títol que reflexiona sobre les relacions dels progenitors amb els seus fills.
El premi a millor videojoc d’impacte social reivindica obres que impulsen la reflexió dels jugadors i tenen un misatge social. Neva s’ha imposat a projectes com Closer the distance (Osmotic Studios), Indika (Odd Meter), Life is strange: Double Exposure (Deck Nine/Square Enix), Senua's Saga: Hellblade II (Ninja Theory) i Tales of Kenzera: Zau (Surgent Studios). El videojoc de Nomada Studio també estava nominat a millor direcció d’art, premi que s’ha endut Metaphor: ReFantazio (Studio Zero/Atlus), i a millor videojoc independent, guardó que ha guanyat Balatro (LocalThunk).
En una gala que ha tingut lloc al Microsoft Theater de Los Angeles (Estats Units), el cofundador de Nomada Studio, Adrian Cuevas, ha afirmat que el premi pertany al “conjunt de l'equip” i a tots els que “l'han fet possible”. Alhora, ha fet una menció especial a Devolver Digital, recordant que van ser “els primers” a creure en l’estudi català i espera poder-hi fer “moltes més coses en un futur”. “Finalment, gràcies també als jugadors, és sorprenent veure com els ressonen les històries i ens encanta veure com gaudiu”, ha conclòs Cuevas.
Un segon treball precedit per l'èxit de ‘GRIS’
Neva és el segon joc fet per Nomada Studio, un estudi amb seu a Barcelona que el 2018 es va donar a conèixer internacionalment gràcies a l'èxit de Gris. El seu darrer títol recupera la mateixa línia artística, però fa un salt endavant pel que fa a l'acció proposada, incorporant com a novetat els combats. D'aquesta forma, els jugadors viuen l'aventura a través de l'Alba, una jove que està acompanyada de la Neva, una lloba amb qui haurà de demostrar molta complicitat per afrontar tot el que els espera plegades.
Si a GRIS l'estudi va voler parlar de la superació d'un dol, en aquesta ocasió s'aborda el concepte de les relacions entre pares i mares amb els fills. El videojoc neix del “sentiment paternal/maternal que tens quan tens un fill, com l’has de protegir quan és petit i com et va canviant la vida a mesura que es va fent gran”, juntament amb el “temor que l’humà es pugui carregar el món” sorgit arran de l’emergència climàtica i la covid, segons explicava el cofundador i director artístic de Nomada Studio, Conrad Roset, en una entrevista a MetaData. Roset ha rebut aquest any el Premi Nacional de Cultura per part de la Generalitat de Catalunya, la primera vegada que la distinció premia una figura del món dels videojocs, i Nomada Studio ha estat una de les 10 entitats a qui s’ha concedit la Creu de Sant Jordi d’enguany.
‘Astro Bot’, millor videojoc de l’any
Pel que fa a la resta de guardons, la nova obra de Team Asobi, Astro Bot, s’ha endut el gran premi de la nit, el guardó a millor joc de l’any 2024, imposant-se a Final Fantasy VII: Rebirth (Square Enix), Metaphor Re:Fantazio, Balatro, Black Myth: Wukong (Game Science) i l’expansió Elden Ring: Shadow of the Erdtree (FromSoftware, Bandai Namco). Astro Bot ha guanyat un total de quatre premis: el ja mencionat de millor joc de l’any i el de millor direcció, millor joc familiar i millor joc d’acció i aventura. Balatro (millor joc independent, millor joc independent de debut i millor joc per a mòbils) i Metaphor: ReFantazio (millor direcció d’art, millor narrativa i millor joc de rol), amb tres guardons cadascun, són els altres dos títols que més estatues han recollit.