Els videojocs catalans que pots provar gratuïtament a l’Steam Next Fest d’octubre

D’entre les més 3.000 demos disponibles a l’esdeveniment trobem propostes de terror, relaxament i defensa de torres creades al Principat que es poden jugar fins al 21 d’octubre

Categories:

Redacció

'Hidalgo' ens explica la història d''El Quixot' a través d'una aventura familiar confeccionada amb cartons, cotó i titelles
'Hidalgo' ens explica la història d''El Quixot' a través d'una aventura familiar confeccionada amb cartons, cotó i titelles | Infinite Thread Games

El canvi d’estació és ja sinònim d’una nova edició de l’Steam Next Fest, el festival de demos que organitza trimestralment Steam, la principal botiga en línia de videojocs per ordinadors. Entre el 14 i el 21 d’octubre, els jugadors tindran l’oportunitat de gaudir de versions de prova de multitud de videojocs en desenvolupament d’arreu del món, un llistat que en aquesta edició supera les 3.000 propostes. D’entre totes elles, en destaquem aquells videojocs catalans que participen en el festival, mitja dotzena de títols que en alguns casos ja han pres part d’edicions anteriors, en d’altres s’han deixat veure en esdeveniments com l’IndieDevDay i, en alguns casos, és la primera vegada que es mostren al públic.

Cards and Towers

Cards and Towers és la nova proposta de l’estudi barceloní Family Devs, un videojoc que mescla la clàssica jugabilitat dels jocs de defensa de torres amb el de construcció de baralles. En cada partida, tindrem una estructura central que haurem de protegir de les hordes consecutives d’enemics que s’acostaran per destruir-la. Això ho farem a través de diferents elements de protecció, com torretes, llançaflames o drons, els quals formen part d’una baralla de cartes juntament amb altres elements que ens permetran millorar les seves característiques. A mesura que anem defensant-nos de les onades d’enemics, podrem anar millorant les capacitats de les construccions de defensa, així com ampliar-ne el nombre que en tenim al camp de batalla. Això sí, els enemics també aniran augmentant la seva força i resistència.

En català? Sí.

Hidalgo

En un mitjà tan internacionalitzat i influït per la tradició i les cultures dels Estats Units o del Japó, alguns estudis aposten per mirar cap a casa i recuperar la literatura pròpia com a inspiració. És el que ha fet la gent d’Infinite Thread Games amb Hidalgo, un imaginatiu retelling del Quixot que ens narra els episodis més famosos de l’obra de Cervantes a través de titelles i un escenari construït amb fusta, cotó i brics de llet. L’estudi, amb seu a Barcelona, però amb desenvolupadors repartits per tot l’estat espanyol, ens presenta un videojoc orientat a un públic familiar, en què haurem d’anar alternant el control entre Don Quixot i Sancho Panza (es pot jugar individualment o bé en cooperatiu) per superar els reptes que ens va presentant. L’estètica és el punt més cridaner de la proposta: el videojoc no deixa de ser una manera creativa que té una mare d’explicar-li la història del Quixot als seus fills, i ho fa construint un gran escenari amb materials casolans i movent els personatges amb fils. El joc no se n’amaga en cap moment, sinó que reforça aquesta idea, fent que alguns trencaclosques els hàgim de resoldre manipulant des de fora aquest escenari i ensenyant-nos, en la llunyania, com tota la història succeeix dins d’una habitació que res té a veure amb la Manxa de cartó on es desenvolupa el joc.

En català? La demo, no, però el joc final, sí.

High School Dirty Secrets

Mitsuki Game Studio torna a portar a l’Steam Next Fest el seu High School Dirty Secrets, un joc del gènere survival horror en què controlem la Kasuga, una noia que ha estat tancada pels seus companys a l’institut en el qual estudia i que haurà d’explorar durant la nit. Amb personatges d’estètica anime i en 3D, l’obra permet canviar entre la primera i la tercera persona i implementa l’ús del telèfon mòbil de la protagonista com una eina per descobrir els secrets que amaga l’escola.

En català? No. 

Nom Nom Cozy Forest Café

Fa uns anys que entre els videojocs independents s’ha posat de moda el concepte de cozy games, obres creades no com un repte difícil o una història emotiva, sinó simplement per relaxar-nos i fer-nos sentir a gust, com una manta ben gruixuda en ple hivern. Aquest és també l’objectiu de Nom Nom Cozy Forest Café, el videojoc creat des d’Alacant per la granollerina Anaïs Salla. En aquest títol som els gestors d’una cafeteria per a animals antropomòrfics. Cadascun d’ells tindrà els seus plats preferits, com cafès, tes, galetes o pastissets, cadascun dels quals prepararem a través d’un senzill minijoc de ritme. Un cop superat el repte, tindrem tota mena d’eines per decorar-lo: en el cas de les begudes, per exemple, podrem escollir la forma del got, la guarnició que duu i el disseny de l’etiqueta, que podrem dibuixar nosaltres mateixos. Quan acabem el procés, podrem fer-li una fotografia per desar el resultat final, que servirem al client. Amb els diners (en forma de castanya) que anem guanyant, podrem comprar nous objectes de decoració per la cafeteria, que també podrem personalitzar de dalt a baix.

En català? Sí.

The Journey of Piggy

Family Devs participa per duplicat en aquesta edició de l’Steam Next Fest amb The Journey of Piggy, un videojoc que també es basa en un dels gèneres de moda dels últims anys, els jocs de supervivència en el temps popularitzats per títols com Vampire Survivors. De manera similar a l’anterior joc, Cards and Towers, aquí encarnem un porc equipat d’una arma de foc que haurà d’enfrontar-se a onades d’enemics. L’arma dispara pel seu compte a l’objectiu més pròxim que tinguem, així que en nosaltres cau la responsabilitat de moure’ns per esquivar els danys i eliminar de manera eficaç els enemics, així com d’activar les diferents habilitats especials que tenim. A mesura que anem eliminant monstres i recollint les joies que deixen, pujarem de nivell, cosa que ens servirà per millorar les característiques del personatge. El joc es presenta en dues estructures diferents: un mode roguelike, en què anem superant diferents mapes curts que van pujant de dificultat, i un mode survival, en què haurem de sobreviure durant 30 minuts en un mateix escenari, cada cop més ple d’enemics.

En català? Sí.

The Supper: New Blood

Els fans de les aventures gràfiques clàssiques i del terror americà tenen bona varietat per escollir entre la ludografia d’Octavi Navarro, una col·lecció a la qual el 2025 s’afegirà The Supper: New Blood, videojoc la demo del qual podem provar durant aquest festival. En aquesta ocasió, els jugadors representaran el paper de Stewie S. Appleton, el rebesnet de la Ms. Appleton que protagonitzava el primer The Supper, un joc curtet i gratuït que amagava els mateixos secrets macabres. Regent del motel Twin Sisters, l’Stewie està fart que el tractin malament, així que, inspirant-se en la seva avantpassada, posa en marxa un pla per cuinar plats terrorífics amb els cossos d’aquells hostes que considera criminals. Més a prop de l’humor negre que no pas del terror psicològic o dels ensurts, The Supper: New Blood pren la forma d’una aventura gràfica amb el característic estil de pixel art de Navarro, on haurem d’anar movent-nos entre les diferents localitzacions recollint objectes, combinant-los i trobant solucions creatives per avançar, alhora que anem resolent diversos trencaclosques.

En català? No.

Unlighted

Un personatge anònim, tancat en unes instal·lacions incolores, forçat a anar superant diverses proves d’enginy mentre és guiat per una veu robòtica. Si aquesta descripció us fa pensar en els bons moments viscuts a la saga Portal, esteu d’enhorabona, perquè els terrassencs Ginuh Games han decidit apostar per una via molt similar amb Unlighted. Aquest videojoc en tres dimensions ens posa en la pell d’un subjecte de proves de l’empresa Umbral Alchemy, que haurà d’anar superant diverses sales que es presenten amb una sèrie de reptes que no es basen en la destresa al comandament, sinó a fer rutllar el cap. Les primeres proves de la demo ens presenten un mineral que només es materialitza quan se l’enfoca directament amb un llum, idea amb la qual haurem de jugar per superar els diversos nivells que proposa. A partir d’aquí, la versió de prova ja deixa entreveure altres mecàniques que caldrà dominar per superar la vintena de nivells que té previst incorporar el joc complet, algunes de les quals ens faran pensar novament en la celebrada duologia de Valve. Actualment, i fins al 27 d’octubre, té en marxa una campanya de micromecenatge a Kickstarter per acabar de finançar el joc.

En català? Sí.

Etiquetes