El català, entre les cinc llengües minoritzades de les plataformes de vídeo

Un informe elaborat pel Parlament Europeu posa de manifest que la presència d’alguns idiomes és escassa i desigual

Categories:

Redacció

El català i el basc només es poden configurar a l’Estat espanyol, tot i que en països com França hi ha comunitats nombroses de parlants d'ambdues parles
El català i el basc només es poden configurar a l’Estat espanyol, tot i que en països com França hi ha comunitats nombroses de parlants d'ambdues parles | Jonas Leupe (Unsplash)

El català és una de les cinc llengües minoritzades europees que tenen accés a les grans plataformes de vídeo en línia com Netflix, Amazon Prime Video o Disney+. Completen la llista el basc, el gallec, el luxemburguès i l'irlandès. Així ho apunta un informe fet pel Parlament Europeu que analitza la diversitat lingüística i que observa la disponibilitat dels diferents idiomes en les finestres de distribució del contingut audiovisual. Altrament, es posa de manifest que la presència és escassa i desigual, ja que normalment s’ofereixen continguts subtitulats, més que no pas doblats.

En la presentació de l’estudi, que ha tingut lloc aquest dijous a l’Ateneu Barcelonès, el doctor en comunicació social Josu Amezaga-Albizu ha explicat que el punt en comú d’aquestes cinc parles és que “tenen darrere una estructura institucional, política i social que ho fan possible”. També ha participat Àlex Hinojo, vocal de Plataforma per la Llengua, que ha recordat que hi ha 40 milions d’europeus que usen una llengua minoritzada com a llengua materna.

Per altra banda, en l’acte s’ha posat en evidència que no totes les opcions pel que fa als idiomes estan presents en tot el territori europeu per igual. Per exemple, un cas destacat es troba en les peces audiovisuals subtitulades en català o en basc, que només es poden trobar a l’Estat espanyol, tot i que en altres països com a França hi hagi comunitats de parlants d’ambdues llengües.